Σάββατο 27 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Οι δασικές πυρκαγιές καίνε εκτός ελέγχου Καλιφόρνια και Όρεγκον

ΗΠΑ: Οι δασικές πυρκαγιές καίνε εκτός ελέγχου Καλιφόρνια και Όρεγκον

Οι δασικές πυρκαγιές καίνε χωρίς σταματημό στις ΗΠΑ και τον Καναδά με τις υπηρεσίες να είναι πλήρως υποστελεχωμένες για τέτοιας κλίμακας πυρκαγιές.

Περισσότερες από 110 ενεργές πυρκαγιές που καλύπτουν 250 τετραγωνικά χιλιόμετρα έκαιγαν στις ΗΠΑ την Παρασκευή, σύμφωνα με το Εθνικό Διαυπηρεσιακό Κέντρο Πυρκαγιών.

Στην Καλιφόρνια, περισσότερες από 130 κτίσματα έχουν καταστραφεί και χιλιάδες άλλα απειλούνται από τη μεγαλύτερη ενεργή πυρκαγιά της πολιτείας. Η πυρκαγιά Παρκ ξεκίνησε την Τετάρτη όταν ένας άνδρας έσπρωξε ένα φλεγόμενο αυτοκίνητο σε μια ρεματιά στο Τσίκο και στη συνέχεια αναμείχθηκε ήρεμα με άλλους που διέφευγαν από τη σκηνή, δήλωσαν οι αρχές.

Ένας 42χρονος ύποπτος συνελήφθη νωρίς την Πέμπτη και κρατείται χωρίς εγγύηση εν αναμονή της απαγγελίας κατηγορίας τη Δευτέρα, δήλωσαν οι αρχές.

Μέχρι το πρωί της Παρασκευής, η πυρκαγιά δεν είχε περιοριστεί πλήρως αφού έκαιγε περισσότερα από 670 τετραγωνικά χιλιόμετρα στους πρόποδες της Σιέρα Νεβάδα πάνω από την πόλη των 100.000 κατοίκων.

Περίπου 4.000 κάτοικοι σε περιοχές πλησίον της κομητείας Μπιούτ και 400 κάτοικοι του Τσίκο διατάχθηκαν να εκκενώσουν την περιοχή, δήλωσε αργά την Πέμπτη ο σερίφης της κομητείας Μπιούτ Κόρι Χόνεα. Αναφέρθηκαν δύο μικροτραυματισμοί, 134 κτίσματα καταστράφηκαν και περίπου 4.200 απειλήθηκαν.

«Η πυρκαγιά άρχισε γρήγορα να ξεπερνά τους πόρους μας λόγω της ξηρής καύσιμης ύλης, του ζεστού καιρού, της χαμηλής υγρασίας και του ανέμου», δήλωσε ο επικεφαλής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της κομητείας Μπιούτ, Γκάρετ Στζόλαντ.

Εκατοντάδες κτίσματα έχουν παραδωθεί στις φλόγες, καθώς οι μεγάλες πυρκαγιές των ΗΠΑ είναι εκτός ελέγχου.

Η πυρκαγιά με το προσωνύμιο Park Fire απειλεί την κομητεία Μπιούτ, η οποία πριν 6 χρόνια έζησε το ίδιο

Η πυρκαγιά Park Fire (ονοματίζουν τις φυσικές καταστροφές στις ΗΠΑ) καίει βορειοδυτικά του Paradise, στην Κομητεία Μπιουτ όπου το 2018 η διαβόητη πυρκαγιά Camp Fire σκότωσε 85 ανθρώπους και αποτέφρωσε χιλιάδες σπίτια, αποτελώντας την πιο θανατηφόρα και καταστροφική πυρκαγιά της Καλιφόρνιας. Ο σερίφης της κομητείας Μπιουτ, Κόρι Χονέα, δήλωσε ότι ήθελε «να εκφράσει τη λύπη και την απογοήτευσή του από το γεγονός ότι βρισκόμαστε εδώ για άλλη μια φορά».

Οι μεγαλύτερες ζημιές μέχρι στιγμής έχουν προκληθεί στο Εθνικό Πάρκο Τζάσπερ των Βραχωδών Όρεων του Καναδά, όπου μια ταχέως εξελισσόμενη πυρκαγιά ανάγκασε 25.000 ανθρώπους να φύγουν και κατέστρεψε την ομώνυμη πόλη του πάρκου, ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Στο Όρεγκον εξακολουθεί να υπάρχει η μεγαλύτερη ενεργή πυρκαγιά στις Ηνωμένες Πολιτείες, η πυρκαγιά Durkee, η οποία σε συνδυασμό με την πυρκαγιά Cow Fire κατέκαψε σχεδόν 1.630 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Παραμένει απρόβλεπτη και είχε περιοριστεί μόλις κατά 20% την Παρασκευή, σύμφωνα με τον κυβερνητικό ιστότοπο InciWeb.

Στο Άινταχο, κεραυνοί προκάλεσαν πυρκαγιές που κινούνται γρήγορα και την εκκένωση πολλών κοινοτήτων, συμπεριλαμβανομένης μιας όπου ένας άνδρας περνούσε με το αυτοκίνητό του μπροστά από ένα κτίριο και δέντρα τυλιγμένα στις φλόγες, καθώς ένα τούνελ καπνού υψωνόταν πάνω από το οδόστρωμα.

Κάνουν διαλογή πυρκαγιών

Τα βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης περιλαμβάνουν έναν άνδρα που είπε ότι άκουσε εκρήξεις καθώς εγκατέλειπε την Τζουλιέτα, περίπου 43 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πανεπιστημιούπολης του Πανεπιστημίου του Idaho στη Μόσχα. Η πόλη των 600+ κατοίκων εκκενώθηκε την Πέμπτη λίγο πριν από την ενδυνάμωση των πυρκαγιών, όπως πολλές κοινότητες κοντά στον ποταμό Κλίαργουότερ και το συγκρότημα εκτροφείων της φυλής Νεζ Περς, το οποίο εκτρέφει σολομούς σε μια προσπάθεια να συμπληρώσει τους μειούμενους αριθμούς του βασικού είδους.

«Αυτή η ακολουθία πυρκαγιών είναι δύσκολη», δήλωσε ο Ρόμπι Τζόνσον, υπεύθυνος ενημέρωσης του Τμήματος Γης του Αϊντάχο. «Χρησιμοποιούμε ό,τι έχουμε – όταν έχεις αυτές τις πρόσθετες εκκινήσεις πυρκαγιών σε μια περιοχή, πρέπει να πεις, «αυτό χρειάζεται αεροσκάφος εδώ και εδώ», και να πάρεις αυτές τις πρόχειρες αποφάσεις για την επίθεση. Έχουμε πολύ έξυπνους ανθρώπους που εργάζονται πάνω σε αυτό».

Δεν υπάρχει ακόμη εκτίμηση για τον αριθμό των κτιρίων που κάηκαν στο Άινταχο, ούτε υπάρχουν πληροφορίες για τις ζημιές στις αστικές κοινότητες, δήλωσε ο Τζόνσον το πρωί της Παρασκευής.

Κεραυνοί ξεκίνησαν πυρκαγιά που κατέκαψε 12 τετραγωνικά χιλιόμετρα

Αλλού στην Καλιφόρνια, περίπου 1.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν την Πέμπτη από τις πυρκαγιές του Gold Complex που προκλήθηκαν από κεραυνούς, οι οποίες έκαψαν σχεδόν 12 τετραγωνικά χιλιόμετρα θάμνων και ξυλείας στο Εθνικό Δάσος Πλούμας στην Καλιφόρνια, κοντά στα σύνορα με τη Νεβάδα και περίπου 80 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Ρίνο. Η κλιματική αλλαγή αυξάνει τη συχνότητα των κεραυνών, καθώς η περιοχή υποφέρει από ζέστη που σπάει τα ρεκόρ και συνθήκες ακραίας ξηρασίας.

Ορισμένες εκκενώσεις άρθηκαν την Παρασκευή, όταν η πυρκαγιά είχε περιοριστεί σε ποσοστό 11%.

Και στην ενδοχώρα της Νότιας Καλιφόρνιας, οι πυροσβέστες έδωσαν μάχη με μια μικρή πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Πέμπτης σε λόφους ακριβώς πάνω από την πόλη Lake Elsinore της κομητείας Ρίβερσαϊντ. Η πυρκαγιά Μέισι είχε περιοριστεί κατά 15% νωρίς την Παρασκευή, ενώ καταστράφηκε ένα απροσδιόριστο κτίσμα.

Στην αγροτική βόρεια κομητεία του Σαν Ντιέγκο, ο περιορισμός της πυρκαγιάς Grove που είχε ξεσπάσει πριν από 3 ημέρες ανήλθε στο 25% μετά από μια ημέρα ελάχιστης ανάπτυξης.

Στις ΗΠΑ φέτος έχουν καεί περισσότερα από 15.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και στον Καναδά, περισσότερα από 22.800 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

15.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα έχουν γίνει στάχτη στις ΗΠΑ- Χάθηκε αεροσκάφος που επιχειρούσε

Το Εθνικό Διακλαδικό Πυροσβεστικό Κέντρο δήλωσε ότι περισσότερες από 27.000 πυρκαγιές έχουν κάψει περισσότερα από 15.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα στις ΗΠΑ φέτος, και στον Καναδά, περισσότερα από 22.800 τετραγωνικά χιλιόμετρα έχουν καεί σε περισσότερες από 3.700 πυρκαγιές μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την Εθνική Έκθεση για την κατάσταση των πυρκαγιών σε άγρια περιοχή που εκδόθηκε την Τετάρτη.

Ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος με έναν πιλότο εξαφανίστηκε στο ανατολικό Όρεγκον, ενώ καταπολεμούσε μια από τις πολλές πυρκαγιές που εξαπλώνονται σε πολλές δυτικές πολιτείες, και η έρευνα έχει βγει άκαρπη μέχρι στιγμής, δήλωσαν οι αρχές την Παρασκευή.

Το αεροπλάνο που είχε συμβληθεί από το Γραφείο Διαχείρισης Γης των ΗΠΑ εξαφανίστηκε την Πέμπτη ενώ πολεμούσε την πυρκαγιά Falls Fire, κοντά στην πόλη Σένεκα στην άκρη του Εθνικού Δάσους Μαλέρ. Η πυρκαγιά έχει φτάσει τα 567 τετραγωνικά χιλιόμετρα και έχει περιοριστεί κατά 55%, σύμφωνα με τον κυβερνητικό ιστότοπο InciWeb.

Ο Thomas Kyle-Milward, εκπρόσωπος της Northwest Incident Management Team 8, δήλωσε ότι οι αρχές έλαβαν μια αναφορά για ένα αεροσκάφος που αγνοείται γύρω στις 18:53 το απόγευμα της Πέμπτης. Ο πιλότος ήταν το μοναδικό άτομο που επέβαινε στο αεροσκάφος.

Sports in

Γεμάτοι περηφάνια οι σημαιοφόροι Αντετοκούνμπο και Ντρισμπιώτη (pics+vid)

Γιάννης Αντετοκούνμπο και Αντιγόνη Ντρισμπιώτη κρατούν περήφανοι την ελληνική σημαία, με όλη την ελληνική αποστολή να απολαμβάνει τις στιγμές.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Ιουλίου 2024