Οι δύο επικεφαλής του παντοδύναμου μεξικανικού καρτέλ ναρκωτικών της Σιναλόα τέθηκαν υπό κράτηση χθες της Πέμπτη στο Τέξας, όπως ανέφερε σε ανακοίνωση το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, χαρακτηρίζοντας τη συμμορία «ένα από τα πιο βίαια και ισχυρά κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών στον κόσμο». Τα οποία βρίσκονται σε πόλεμο μεταξύ τους, αλλά και με τις κοινότητες των μεξικανών για να «ξαναμοιράσουν την πίτα».

«Το Υπουργείο Δικαιοσύνης προχώρησε στη σύλληψη δύο επιπλέον φερόμενων ηγετών του καρτέλ Σιναλόα, μιας από τις πιο βίαιες και ισχυρές οργανώσεις διακίνησης ναρκωτικών στον κόσμο. Ο Ίσμαελ Ζαμπάδα Γκαρσία ή «Ελ Μάγιο», συνιδρυτής του καρτέλ, και ο Χοακίν Γκουσμάν Λόπεζ,, γιος του άλλου συνιδρυτή του, συνελήφθησαν σήμερα στο Ελ Πάσο του Τέξας.

» Και οι δύο άνδρες αντιμετωπίζουν πολλαπλές κατηγορίες στις Ηνωμένες Πολιτείες για την ηγεσία των εγκληματικών επιχειρήσεων του Καρτέλ, συμπεριλαμβανομένων των θανατηφόρων δικτύων παραγωγής και διακίνησης φαιντανύλης.

»Ο «Ελ Μάγιο» και ο Γκουζμάν Λόπεζ εντάσσονται σε έναν αυξανόμενο κατάλογο ηγετών και συνεργατών του Καρτέλ Σιναλόα, τους οποίους το Υπουργείο Δικαιοσύνης καθιστά υπόλογους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε αυτούς περιλαμβάνονται ο άλλος συνιδρυτής του Καρτέλ, ο Χοακίν Γκούζμαν Λόερα ή «Ελ Τσάπο», ένας άλλος γιος του Ελ Τσάπο και φερόμενος ως ηγέτης του Καρτέλ, ο Οβίντιο Γκούζμαν Λόπεζ, και ο φερόμενος ως επικεφαλής του Καρτέλ, ο Νεστόρ Ισίδρο Πέρες Σάλας ή «Ελ Νίνι».

Ο Χοακίν Γκουσμάν Λόπεζ είναι ένας από τους λεγόμενους «τσαπίτος», τους γιους του διαβόητου βαρόνου των ναρκωτικών Χοακίν Γκουσμάν Λοέρα, ή «Ελ Τσάπο», που εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης σε αμερικανική φυλακή υψίστης ασφαλείας.

Οι κατηγορίες για την φαιντανύλη είναι και οι πιο σοβαρές

Ο Ζαμπάδα και ο Χοακίν Γκουσμάν Λόπεζ, ο γιος του Ελ Τσάπο, αντιμετωπίζουν πολλαπλές κατηγορίες στις ΗΠΑ «για την ηγεσία των εγκληματικών επιχειρήσεων του καρτέλ, συμπεριλαμβανομένων των θανατηφόρων δικτύων παραγωγής και διακίνησης φαιντανύλης», αναφέρει η ανακοίνωση.

Και οι δύο συλληφθέντες αντιμετωπίζουν μια πλειάδα κατηγοριών από τις διωκτικές αρχές των ΗΠΑ για τον ρόλο τους στις δραστηριότητες της συμμορίας, ιδίως για την παραγωγή και διακίνηση φαιντανύλης, εξαιρετικά θανατηφόρου οπιοειδούς. Η χρήση φαιντανύλης, σύμφωνα με τις αρχές, είναι η κυριότερη αιτία θανάτου των Αμερικανών στο ηλικιακό φάσμα 18-45 ετών.

Όμως εντύπωση προκαλεί η πιθανή παράδοσή τους, οπότε θα πρέπει να περιμένουμε μήπως υπάρχει συμφωνία αποδοχής ενοχής σε αντάλλαγμα με μειωμένη ποινή.

Στην κεντρική φωτογραφία εικονίζεται το αεροσκάφος King Air με το οποίο παραδόθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες τόσο ο Μάγιο Ζαμπάδα όσο και ο Χοακίν Γκουζμάν Λόπεζ, γιος του El Chapo, σύμφωνα με την τοπική τηλεόραση.

Οι δύο ηγέτες του Καρτέλ της Σιναλόα, φέρονται να παραδόθηκαν μόνοι τους στην DEA.