Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Συνελήφθη ο ισχυρός βαρόνος ναρκωτικών «El Mayo»

ΗΠΑ: Συνελήφθη ο ισχυρός βαρόνος ναρκωτικών «El Mayo»

Ο Ισμαήλ «El Mayo» Ζαμπάντα, συνιδρυτής του καρτέλ Sinaloa συνελήφθη στο Ελ Πάσο, στο Τέξας

 Ένας από τους ισχυρότερους βαρόνους ναρκωτικών στον κόσμο, ο Ισμαήλ «El Mayo» Ζαμπάντα, ηγέτης του καρτέλ Σιναλόα του Μεξικού, συνελήφθη από ομοσπονδιακούς πράκτορες των ΗΠΑ στο Ελ Πάσο του Τέξας.

Ο 76χρονος ίδρυσε την εγκληματική οργάνωση με τον Joaquin «El Chapo» Guzman, ο οποίος αυτή τη στιγμή είναι φυλακισμένος στις ΗΠΑ.

Τον Φεβρουάριο, ο Ζαμπάντα κατηγορήθηκε από εισαγγελείς των ΗΠΑ για συνωμοσία για την παρασκευή και τη διανομή φαιντανύλης, ενός ναρκωτικού ισχυρότερου από την ηρωίνη που έχει κατηγορηθεί για την κρίση των οπιοειδών στις ΗΠΑ.

Επικαλούμενη μεξικανούς και αμερικανούς αξιωματούχους, η Wall Street Journal αναφέρει ότι ο Ζαμπάντα εξαπατήθηκε για να επιβιβαστεί στο αεροπλάνο από υψηλόβαθμο μέλος της Σιναλόα μετά από πολύμηνη επιχείρηση από τις έρευνες Εσωτερικής Ασφάλειας και το FBI.

Οι δύο άνδρες ηγούνται «μιας από τις πιο βίαιες και ισχυρές οργανώσεις διακίνησης ναρκωτικών στον κόσμο»

Πιστεύοντας ότι επρόκειτο να επιθεωρήσει μυστικούς αεροδιάδρομους στο νότιο Μεξικό, ο «El Mayo» μεταφέρθηκε σε ιδιωτικό αεροδρόμιο έξω από το Ελ Πάσο του Τέξας.

Η υπουργός Ασφαλείας του Μεξικού Ρόζα Ροντρίγκεζ είπε ότι η κυβέρνησή του ενημερώθηκε για την κράτηση τόσο του Ζαμπάντα όσο και του Λόπεζ από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, αλλά ότι οι μεξικανικές αρχές δεν συμμετείχαν στην επιχείρηση για τη σύλληψή τους.

Συνελήφθη και συνεργάτης του
Μαζί του ήταν και ο 38χρονος Joaquin Guzman Lopez γιος του διάσημου «El Chapo», του άλλου συνιδρυτή ενός από τα πιο βίαια και ισχυρά κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών στον κόσμο.

Ο ανταποκριτής του Fox News Bryan Llenas είπε ότι ο Lopez παραδόθηκε στις αμερικανικές αρχές και στράφηκε εναντίον του Zambada επειδή «κατηγόρησε τον Mayo για τη σύλληψη του πατέρα του».

Ismael «El Mayo» Zambada (αριστερά) και Joaquin Guzman Lopez

Σε γραπτή δήλωση το βράδυ της Πέμπτης, ο Γενικός Εισαγγελέας των ΗΠΑ Μέρικ Γκάρλαντ είπε ότι οι δύο άνδρες ηγούνται «μιας από τις πιο βίαιες και ισχυρές οργανώσεις διακίνησης ναρκωτικών στον κόσμο».

«Η φαιντανύλη είναι η πιο θανατηφόρα απειλή ναρκωτικών που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η χώρα μας και το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν θα ησυχάσει μέχρι να λογοδοτήσει κάθε ηγέτης του καρτέλ, μέλος και συνεργάτης που είναι υπεύθυνος για τη δηλητηρίαση των κοινοτήτων μας», πρόσθεσε.

Αμερικανοί εισαγγελείς λένε ότι το καρτέλ Sinaloa είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής ναρκωτικών στις ΗΠΑ.

Οι αρχές των ΗΠΑ έχουν σημειώσει προηγουμένως ότι η φαιντανύλη είναι η κύρια αιτία θανάτου για Αμερικανούς ηλικίας 18 έως 45 ετών.

Αμοιβή 15 εκατ. δολαρίων

Η Αμερικανική Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών (DEA) είχε προσφέρει ανταμοιβή έως και 15 εκατομμυρίων δολαρίων  για τη σύλληψη του Ζαμπάντα.

Κατά τη διάρκεια της δίκης του Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν το 2019 , οι δικηγόροι του κατηγόρησαν τον Ζαμπάντα ότι δωροδόκησε «ολόκληρη» την κυβέρνηση του Μεξικού με αντάλλαγμα να ζει ανοιχτά χωρίς φόβο δίωξης.

«Στην πραγματικότητα [ο Γκούζμαν] δεν έλεγχε τίποτα», είπε ο δικηγόρος του Γκούζμαν, Τζέφρι Λίχτμαν, στους ενόρκους. «Ο Μάγιο Ζαμπάντα έκανε», ισχυρίστηκε.Παράλληλα με τις κατηγορίες φαιντανύλης, αντιμετωπίζει επίσης κατηγορίες στις ΗΠΑ, όπως διακίνηση ναρκωτικών, δολοφονίες, απαγωγές, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και οργανωμένο έγκλημα.

Το καρτέλ Σιναλόα

Το καρτέλ Σιναλόα, που πήρε το όνομά του από το μεξικανικό κράτος όπου δημιουργήθηκε η συμμορία στα τέλη της δεκαετίας του 1980, είναι μια από τις πιο ισχυρές εγκληματικές ομάδες στον κόσμο, με έσοδα δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, διακινώντας ναρκωτικά στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο.

Το διαβόητο αφεντικό των καρτέλ Joaquin Guzman, γνωστότερο ως El Chapo, συνελήφθη στη Γουατεμάλα το 1993 με κατηγορίες για ανθρωποκτονία και ναρκωτικά και εκδόθηκε στο Μεξικό. Αλλά δραπέτευσε από τη μεξικανική φυλακή το 2001 -φέρεται να δωροδοκούσε δεσμοφύλακες για να τον βγάλουν λαθραία μέσω ενός φορτηγού πλυντηρίων. Συνελήφθη ξανά το 2014, αλλά κατάφερε και πάλι να δραπετεύσει, αυτή τη φορά μέσα από τούνελ.

Ο «El Chapo» συνελήφθη για τρίτη φορά το 2016 και στη συνέχεια εκδόθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σε μια μεγάλη δίκη, καταδικάστηκε από ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Μπρούκλιν το 2018 σε ισόβια κάθειρξη συν 30 χρόνια, σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο «El Chapo» κρίθηκε ένοχος για 10 ομοσπονδιακές ποινικές κατηγορίες, οι οποίες περιελάμβαναν συμμετοχή σε συνεχιζόμενη εγκληματική επιχείρηση, συνωμοσία για ξέπλυμα προϊόντων από ναρκωτικά, διεθνή διανομή κοκαΐνης, ηρωίνης και μαριχουάνας και χρήση πυροβόλων όπλων.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, οι δικηγόροι του «El Chapo» υποστήριξαν ότι ο »El Mayo» ήταν ο πραγματικός βασιλιάς του καρτέλ που δωροδόκησε τη μεξικανική κυβέρνηση για να παγιδεύσει τον «El Chapo» και να παραμείνει ελεύθερος να διευθύνει την εγκληματική οργάνωση.

Sports in

Οι εντυπωσιακές ενέργειες των «μικρών» και τα… χορευτικά του Τσικίνιο στην Ολλανδία (vid)

Δείτε φάσεις και γκολ από τη χθεσινή (25/7) προπόνηση του Ολυμπιακού στην Ολλανδία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024