Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Ιράκ: Ρουκέτες εναντίον βάσης των ΗΠΑ - Αναφορές για εκρήξεις σε βάση στη Συρία

Ιράκ: Ρουκέτες εναντίον βάσης των ΗΠΑ – Αναφορές για εκρήξεις σε βάση στη Συρία

Επίθεση εναντίον αμερικανικής βάσης των ΗΠΑ στο Ιράκ σημειώθηκε χθες, ενώ υπήρξε ανακοίνωση και για επίθεση εναντίον αμερικανικής βάσης στη Συρία.

Τέσσερις ρουκέτες τύπου Κατιούσα εκτοξεύθηκαν εναντίον της βάσης Άιν αλ Άσαντ στο Ιράκ, στην οποία σταθμεύουν στρατεύματα του διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ, δήλωσαν δυο πηγές του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς στις δυνάμεις ασφαλείας. Ως αυτό το στάδιο, δεν αναφέρθηκαν θύματα ούτε ζημιές, ανέφεραν. Οι πηγές διευκρίνισαν πως οι δυο ρουκέτες έπεσαν μέσα στη βάση και οι υπόλοιπες δύο στην περίμετρό της.

Η επίθεση εξαπολύθηκε δυο μέρες μετά τις συνομιλίες ιρακινών και αμερικανών αξιωματούχων στην Ουάσιγκτον για τον σταδιακό τερματισμό της αποστολής του συνασπισμού, ο οποίος συγκροτήθηκε για να αντιμετωπιστεί η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), στην επικράτεια του Ιράκ. Που όμως δεν φαίνεται πιθανό να σχετίζεται ο ISIS με την επίθεση.

Δεν έγινε καμιά σημαντική ανακοίνωση μετά τις συνομιλίες. Αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον και στη Βαγδάτη πάντως λένε πως αναμένουν ότι η έναρξη της διαδικασίας αποχώρησης του συνασπισμού θα επισημοποιηθεί εντός εβδομάδων. Ιρακινές πολιτικές παρατάξεις και παραστρατιωτικές οργανώσεις ασκούν πίεση στην κυβέρνηση της χώρας να προωθήσει την ταχεία αποχώρηση των ξένων δυνάμεων, αξιώνουν τα περίπου 2.500 μέλη των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ —της άλλοτε δύναμης κατοχής— να φύγουν.

Η επιχείρηση εναντίον του ISIS θα παραμείνει ως διμερής σχέση, σε επίπεδο πληροφοριών

Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Ιράκ λένε πως θέλουν να υπογράψουν διμερή συμφωνία ασφαλείας, εντός των ορίων της οποίας κάποιοι αμερικανοί στρατιωτικοί θα παραμείνουν, σε ρόλο συμβούλων. Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ εισέβαλαν στο Ιράκ το 2003, ανέτρεψαν τον τότε ηγέτη της χώρας Σαντάμ Χουσέιν κι επέβαλαν κατοχή, κατόπιν αποχώρησαν το 2011, προτού επιστρέψουν το 2014 για να αντιμετωπιστεί το ΙΚ.

Παραστρατιωτικές οργανώσεις που πρόσκεινται στο Ιράν έχουν στοχοποιήσει δεκάδες φορές αμερικανικές δυνάμεις στο ιρακινό και στο συριακό έδαφος αφότου ξέσπασε ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας την 7η Οκτωβρίου. Ωστόσο οι επιθέσεις μειώθηκαν από τον Φεβρουάριο.

Αυτό συνέβη εξαιτίας μιας σιωπηρής εκεχειρίας η οποία όμως έσπασε μετά από λίγους μήνες.

Επίθεση και στην ανατολική Συρία στο πεδίο εξόρυξης πετρελαίου της Κονόκο

H είδηση για το Ιράκ, όπως επιβεβαιώθηκε περιείχε μαζί και την πρώτη αναφορά για επίθεση στην ανατολική Συρία. Τα δύο χτυπήματα συνδυαστικά κάνουν αρκετά πιθανό να πρόκειται για επιθέσεις της Ισλαμικής Αντίστασης στο Ιράκ που έχει χτυπήσει και επιτεθεί πολλές φορές τους τελευταίους μήνες σε βάσεις και αμερικανικά συμφέρονται στην περιοχή, από τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου. Οι ΗΠΑ έχουν απαντήσει με βομβαρδισμούς των στρατοπέδων των πολιτοφυλακών.

Για πρώτη φορά μετά από αρκετούς μήνες, αναφέρθηκαν εκρήξεις στη στρατιωτική βάση, στο πεδίο εξόρυξης πετρελαίου της Κονόκο στην ανατολική Συρία λόγω υποψίας επίθεσης με ρουκέτες. Η βάση αποτελεί έδρα για τις επιχειρήσεις των αμερικανικών στρατιωτικών αναγνωριστικών αεροσκαφών, τα συστήματα κατά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών και ένα κέντρο διαχείρισης των επιχειρήσεων των αμερικανικών δυνάμεων και του ηλεκτρονικού πολέμου.

H Συρία έχει ζητήσει πολλές φορές από τις ΗΠΑ να αποχωρήσουν από το έδαφός της, με τον στρατό στο πεδίο εξόρυξης να θεωρείται «στρατός κατοχής». Αξιωματούχοι έχουν δηλώσει επανειλημμένα στο SANA στο κρατικό πρακτορείο της Συρίας, πως οι ΗΠΑ κλέβουν πετρέλαιο από το πεδίο της Κονόκο και το μεταφέρουν στις βάσεις τους στο Ιράκ ή το μοιράζονται με τους κούρδους συμμάχους τους στη Συρία.

Sports in

«Τρέλα» και στην Καλαμάτα για τις ευρωκούπες του Ολυμπιακού (pics)

Χιλιάδες φίλοι του Ολυμπιακού θαύμασαν από κοντά και φωτογραφήθηκαν με τις ευρωκούπες.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024