Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έφθασε σήμερα στον Λευκό Οίκο για τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, με τον οποίο πρέπει να προσπαθήσει να προωθήσει τις διαπραγματεύσεις για τη Γάζα. Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι έχει τη χαρά να συνεργαστεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν «τους ερχόμενους μήνες» για το τέλος της θητείας του τελευταίου.

«Από έναν περήφανο Εβραίο Σιωνιστή σε έναν περήφανο Ιρλανδοαμερικανό Σιωνιστή, θέλω να σας ευχαριστήσω για 50 χρόνια δημόσιας υπηρεσίας και 50 χρόνια υποστήριξης του κράτους του Ισραήλ και έχω τη χαρά να συζητήσω μαζί σας σήμερα και να συνεργαστώ με σας τους επόμενους μήνες», είπε ο Νετανιάχου στον Μπάιντεν κατά την έναρξη της συνάντησής τους.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου επισκέφθηκε τον Λευκό Οίκο την Πέμπτη για να συζητήσει τον πόλεμο στη Γάζα – και την πιθανότητα συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός – με τους Τζο Μπάιντεν και Κάμαλα Χάρις. Παρότι στην ομιλία του χθες την απέρριψε πλήρως.

Η στιγμή της εθιμοτυπικής χειραψίας μπροστά στις κάμερες.

Το πλαίσιο της συνάντησης

Η πρώτη επίσκεψη του Νετανιάχου στον Λευκό Οίκο από το 2020 έρχεται σε μια περίοδο αυξανόμενων πιέσεων στο Ισραήλ και στις ΗΠΑ για την εξεύρεση ενός τέλους στον εννεάμηνο πόλεμο που έχει αφήσει περισσότερους από 39.000 νεκρούς στη Γάζα και περίπου 1.200 νεκρούς στο Ισραήλ. Δεκάδες Ισραηλινοί όμηροι εξακολουθούν να παραμένουν σε αιχμαλωσία της Χαμάς.

Ο Μπάιντεν επανέλαβε στη συνάντησή τους στο Οβάλ Γραφείο τις εκκλήσεις του προς το Ισραήλ και τη Χαμάς να συμφωνήσουν γρήγορα σε ένα deal κατάπαυσης του πυρός που θα φέρει πίσω τους εναπομείναντες ομήρους, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι. Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου λένε ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στο τελικό στάδιο, αλλά υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν. Σενάριο που δεν συγκεντρώνει σοβαρές πιθανότητες.

«Τα κενά μπορούν να κλείσουν», δήλωσε ο Κίρμπι. Και πρόσθεσε: «Αλλά θα απαιτηθεί, όπως πάντα, κάποια ηγεσία, κάποιος συμβιβασμός».

Η Χάρις είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί ξεχωριστά την Πέμπτη με τον Νετανιάχου. Αναμένεται επίσης να τον πιέσει για την εξασφάλιση μιας συμφωνίας για την απελευθέρωση των ομήρων που απήχθησαν κατά την επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, η οποία ξεκίνησε τον πόλεμο.