Λίγο πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων: Τι ξέρουμε για τον ποταμό Σηκουάνα
Σηκουάνας σήμερα... Περισσότεροι από 10.500 αθλητές θα παρελάσουν στην καρδιά της γαλλικής πρωτεύουσας, διασχίζοντας με βάρκες τον ποταμό κατά μήκος μιας διαδρομής 6 χιλιομέτρων.
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής έχει γεύση από κουραμπιέδες
- Κρύο και καταιγίδες από το απόγευμα - Σε ποιες περιοχές θα χιονίσει
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Τα ζώδια σήμερα: Γλύκανε μωρέ λίγο, μην είσαι σαν κακό χρόνο να'χεις
Στον Σηκουάνα, είναι στραμμένα σήμερα τα μάτια όλου του πλανήτη με τους διοργανωτές να υπόσχονται ένα μεγαλειώδες υπερθέαμα κατά μήκος του ποταμού.
Για πρώτη φορά στην ιστορία, μια τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων θα πραγματοποιηθεί έξω από το περιβάλλον του σταδίου.
Περίπου 10.500 αθλητές θα παρελάσουν στην καρδιά της γαλλικής πρωτεύουσας, διασχίζοντας με βάρκες τον Σηκουάνα κατά μήκος μιας διαδρομής 6 χιλιομέτρων.
Περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι αναμένεται να παρακολουθήσουν ζωντανά από την τηλεόραση και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Τι ξέρουμε όμως για το ποτάμι που θα φιλοξενήσει την τελετή έναρξης;
Ο καθαρισμός των υδάτων του Σηκουάνα διήρκησε 8 χρόνια
Πέρα από την παρέλαση, τα νερά του Σηκουάνα θα φιλοξενήσουν ορισμένες αναμετρήσεις στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, συμπεριλαμβανομένου του σκέλους κολύμβησης του τριάθλου και του μαραθωνίου κολύμβησης.
Για να διασφαλιστεί η υγεία των αθλητών, έλαβε χώρα ένα μεγάλο πρότζεκτ καθαρισμού των υδάτων του Σηκουάνα, που τέθηκε εδώ και οκτώ χρόνια σε εφαρμογή. Επί έναν αιώνα, το κολύμπι στο ποτάμι είχε απαγορευθεί λόγω ιχνών βακτηρίων όπως το E.coli και οι εντερόκοκκοι.
26 juillet 2024 🇫🇷
July 26, 2024 ✨#PARIS2024 pic.twitter.com/djBE4YsWGi
— Paris 2024 (@Paris2024) July 25, 2024
Ο δήμος του Παρισιού δαπάνησε 1,5 δισ. δολάρια για να καθαρίσει τον Σηκουάνα, σε μια προσπάθεια που ήταν ως επί το πλείστον επιτυχημένη, αλλά θα είναι δύσκολο να διατηρηθεί, δεδομένης της ανοιχτής φύσης του ποταμού και των λυμάτων από την αποχέτευση που μπορεί καταλήξουν ξανά στα νερά του.
Η απόφαση να διοργανωθούν αγώνες στον Σηκουάνα ήταν αμφιλεγόμενη, καθώς ορισμένες μελέτες βρήκαν ίχνη βακτηρίων στα υποτίθεται πεντακάθαρα νερά του αυτόν τον μήνα, αλλά η δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό, έκανε μια βουτιά προ ημερών για να κατευνάσει τις ανησυχίες.
Οι διοργανωτές πάντως έχουν προβλέψει ότι σε περίπτωση που μεταφερθούν φερτές ύλες στον ποταμό από τυχόν καταιγίδες στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, οι αγώνες κολύμβησης θα γίνουν σε κλειστές εγκαταστάσεις.
Το μήκος και του βάθος του Σηκουάνα
Ο Σηκουάνας είναι ένας από τους κυριότερους ποταμούς της βορειοδυτικής Γαλλίας. Έχει μήκος 780 χιλιόμετρα.
Στο Παρίσι, ο ποταμός είναι μόλις 24 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας και 560 χιλιόμετρα από το στόμιό του, με αποτέλεσμα να έχει αργή ροή και να καθιστά εύκολη την πλοήγησή του.
Το μέσο βάθος του Σηκουάνα σήμερα στο Παρίσι είναι περίπου οκτώ μέτρα.
Από πού προέρχεται το όνομά του
Το όνομα Σηκουάνας προέρχεται από το λατινικό Sequana, το οποίο έχει κελτικές ρίζες και σημαίνει, σε ελεύθερη μετάφραση, «ιερός ποταμός».
Η Sequana ήταν θεότητα. Οι Κέλτες, με τον βαθύ θαυμασμό τους για τα φυσικά στοιχεία, ανήγειραν έναν ναό κοντά στην πηγή του ποταμού προς τιμήν της.
Να σημειωθεί ότι ένα άγαλμα της θεάς Sequana, δυστυχώς ελλιπές, βρέθηκε και εκτίθεται σήμερα στο αρχαιολογικό μουσείο της Dijon. Σε αυτή τη θρυλική θεά οφείλουμε το όνομα αυτού του μυθικού ποταμού.
Αίσθηση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι στα αγγλικά ο Σηκουάνας προφέρεται «Σέιν» και στα γαλλικά «Σεν».
Γέφυρες και νησάκια
O ποταμός είναι πλωτός στο μεγαλύτερο μέρος του και αποτελεί μια σημαντική εμπορική οδό τόσο για το Παρίσι όσο και για ολόκληρη τη Γαλλία. Πολλά είναι επίσης τα καραβάκια που πραγματοποιούν κρουαζιέρες και προσφέρουν μια διαφορετική οπτική του Παρισιού.
Υπάρχουν 37 γέφυρες που διασχίζουν το Σηκουάνα μέσα στην πόλη του Παρισιού και δεκάδες ακόμη στα προάστιά του.
Μέσα στον Σηκουάνα υπάρχουν τρεις νησίδες – δύο μεγαλύτερες και μία μικρότερη.
Οι νησίδες αυτές στη μέση του ποταμού αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της πόλης από την εποχή των Γαλατών ήδη. Είναι προσβάσιμες και οι τρεις. Οι δύο είναι φυσικές και η τρίτη και η πιο μικρή νησίδα είναι τεχνητή.
Η μεγαλύτερη και πιο γνωστή νησίδα του Σηκουάνα είναι το Ιλ ντε λα Σιτέ. Κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους αποτελούσε την καρδιά της πόλης του Παρισιού.
Πάνω στη νησίδα βρίσκεται ένα από τα γνωστότερα αξιοθέατα, ο καθεδρικός της Παναγίας των Παρισίων.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις