Μετανάστες: Οι αρχές του Παναμά λένε πως 16 άνθρωποι πνίγηκαν σε ποταμό
Oι μεταναστευτικές ροές άλλαξαν μετά την συμφωνία των ΗΠΑ με Μεξικό και Παναμά, ώστε να μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές.
- ΗΠΑ: Κρίσιμο 48ωρο – Ο Τραμπ οδηγεί τη χώρα σε… shutdown
- Αποκάλυψη in: Μία πολυμήχανη 86χρονη παγίδευσε μέλη συμμορίας «εικονικών ατυχημάτων» στα Χανιά
- Σε 20 χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε ο σύζυγος της Ζιζέλ Πελικό για βιασμούς - Ένοχοι οι 51 κατηγορούμενοι
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
Δεκαέξι μετανάστες πνίγηκαν προσπαθώντας να περάσουν φουσκωμένο ποταμό στον βόρειο Παναμά, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ο πρόεδρος της χώρας, ο Χοσέ Ραούλ Μουλίνο, δίνοντας νεότερο απολογισμό των θυμάτων. Η παναμαϊκή συνοριοφυλακή (SENAFRONT) είχε γνωστοποιήσει αρχικά, προχθές Τετάρτη, πως εντόπισε τα πτώματα 10 μεταναστών. Δεν διευκρίνισε τις εθνικότητές τους.
Η τραγωδία εκτυλίχθηκε στον παραθαλάσσιο νομό Κούνα Γιάλα, κοντά στα σύνορα με την Κολομβία, περιοχή που καλύπτεται από τροπικό δάσος κι έχει μετατραπεί σε μέρος της οδού που παίρνουν μετανάστες στην προσπάθειά τους να φθάσουν στις ΗΠΑ. Τα πτώματα των μεταναστών θάφτηκαν από κατοίκους, χωρίς να ενημερωθούν ή να συναινέσουν οι αρχές· αυτές οι τελευταίες υποψιάζονται αυτό έγινε σε συνέργεια με διακινητές.
«Το να θάβονται πτώματα χωρίς να ειδοποιούνται οι αρχές είναι ποινικό αδίκημα» και θα πρέπει «να διενεργηθεί έρευνα», ανέφερε ο κ. Μουλίνο. Η SENAFRONT ανέφερε προχθές πως το «διεθνές οργανωμένο έγκλημα, με τη βοήθεια τοπικών παραγόντων» διακινεί μετανάστες μέσω «μη εγκεκριμένων διελεύσεων, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή αυτών των ανθρώπων».
«Αυτός είναι ο κίνδυνος που διατρέχουν όταν βγαίνουν από ελεγχόμενες διαδρομές», σχολίασε ο πρόεδρος Μουλίνο. «Αυτό δεν σημαίνει ότι οι ελεγχόμενες διαδρομές είναι πανάκεια (…) όμως, όσο λιγότερο επιτηρούνται, τόσο λιγότερο προστατεύονται», έκρινε.
O Παναμάς έβαλε συρματοπλέγματα στη ζούγκλα και υποχρέωσε τους μετανάστες να πάρουν άλλη διαδρομή
Την 11η Ιουλίου, οι αρχές του Παναμά ανακοίνωσαν πως έκλεισαν ορισμένα σημεία διέλευσης των συνόρων που χρησιμοποιούσαν μετανάστες, στην πλειονότητά τους πολίτες της Βενεζουέλας, αλλά και υπήκοοι Αϊτής, Ισημερινού, Κολομβίας, ακόμη και Κίνας.
Ανέφεραν πως θα ανακατευθύνουν τους μετανάστες σε «ανθρωπιστική διέλευση» και κατόπιν θα τους αναλαμβάνουν διεθνείς οργανώσεις και οργανισμοί, όπως ο Ερυθρός Σταυρός, το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF) και η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR).
“If they are successful in Panama, in the coming months, it’s going to take the wind from Republicans’ sails — people will be able to say, ‘what border crisis? Hardly anybody’s coming through.’ And they’re doing that already, just because of the effects of the Mexican operation.” https://t.co/sTbQcWSKlr pic.twitter.com/bcvKympagS
— Kim “filterless” Wexler MA JD (@KimWexlerMAJD) July 24, 2024
Η συμφωνία που άλλαξε τις ροές
Για να μειώσουν τις μεταναστευτικές ροές, οι ΗΠΑ υπέγραψαν την 1η Ιουλίου συμφωνία με τον Παναμά, που προβλέπει να διατεθεί χρηματοδότηση 6 εκατ. δολαρίων για τους επαναπατρισμούς μεταναστών. Το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης έχει μετατραπεί σε κεντρικό ζήτημα της εκστρατείας ενόψει των εκλογών της 5ης Νοεμβρίου με τον πρόεδρο Μπάιντεν να ασκεί πιέσεις σε Μεξικό και Παναμά.
Η έναρξη των απελάσεων μεταναστών με μισθωμένες και εμπορικές πτήσεις αναμένεται «άμεσα», δήλωσε την Τρίτη η Μαρλέν Πινιέιρο, αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ. Βάσει μορφολογίας για να φτάσει κάποιος από στεριάς στις ΗΠΑ πρέπει πρώτα να περάσει από τον Παναμά και έπειτα από το Μεξικό.
Ο πρόεδρος Μπάιντεν άσκησε πιέσεις σε αυτές τις χώρες ώστε να μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές, τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές, καθώς η εκστρατεία Τραμπ χρησιμοποιεί τις ροές για πολιτικούς σκοπούς. Έτσι άλλαξαν οι μεταναστευτικές ροές, με αποτέλεσμα περισσότερους θανάτους μεταναστών.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις