Το Μπανγκλαντές επέστρεφε στην κανονικότητα με περιορισμένο διαδίκτυο και ώρες γραφείου την Τετάρτη, μετά από μια εβδομάδα χάους που προκλήθηκε από φοιτητικές διαμαρτυρίες για τις κυβερνητικές ποσοστώσεις εργασίας. Σχεδόν 200 θάνατοι αναφέρθηκαν σε μια εβδομάδα βίας. Το μεγαλύτερο μέρος της χώρας παρέμεινε χωρίς πρόσβαση στο διαδίκτυο, αλλά χιλιάδες αυτοκίνητα βγήκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας Ντάκα, αφού οι αρχές χαλάρωσαν την απαγόρευση κυκλοφορίας για επτά ώρες.

Τα γραφεία και οι τράπεζες άνοιξαν για λίγες ώρες την Τετάρτη, ενώ οι αρχές αποκατέστησαν το ευρυζωνικό διαδίκτυο σε ορισμένες περιοχές της Ντάκα και της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης Τσατόγκραμ. Οι αρχές δήλωσαν ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας θα συνεχιστεί στη Ντάκα και αλλού μέχρι να βελτιωθεί η κατάσταση.

Από τις 16 Ιουλίου, τουλάχιστον 197 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε βίαια επεισόδια, ανέφερε την Τετάρτη η κορυφαία εφημερίδα Prothom Alo, στην γλώσσα Μπενγκάλι. Το Associated Press δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει τον αριθμό των νεκρών από καμία επίσημη πηγή. Οι νεκροί υπολογίζονταν σε 173 στις 22 Ιουλίου.

Ο Μοχάμαντ Αλί Αραφάτ, νεότερος υπουργός Ενημέρωσης και Ραδιοτηλεόρασης της χώρας, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη ότι ο επίσημος αριθμός των θυμάτων θα ανακοινωθεί μετά από δικαστική έρευνα. Είπε ότι έχει συσταθεί επιτροπή με επικεφαλής έναν δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου για να το εξετάσει.

Ένα από τα κυβερνητικά κτίρια που παραδόθηκαν στις φλόγες από τους διαδηλωτές μετά τις πρώτες εν ψυχρώ δολοφονίες διαδηλωτών από την αστυνομία.

Περίπου 2.700 οι συλληφθέντες

Έκανε τις δηλώσεις αυτές στους δημοσιογράφους καθώς επισκέφθηκαν τον τόπο του εμπρησμού και της καταστροφής στην έδρα της δημόσιας τηλεόρασης του Μπανγκλαντές στη Ντάκα. Ενώ η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι οι διαδηλωτές φοιτητές δεν θα αντιμετωπίσουν νομικές ενέργειες ή παρενοχλήσεις, δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης ανέφεραν ότι σχεδόν 2.700 άτομα συνελήφθησαν τις τελευταίες ημέρες σε ολόκληρη τη χώρα.

Πολλοί από τους συλληφθέντες, μεταξύ των οποίων και υποστηρικτές της αντιπολίτευσης, οδηγήθηκαν στη φυλακή εν αναμονή περαιτέρω νομικών διαδικασιών, καθώς η πρωθυπουργός Σέιχ Χασίνα δεσμεύτηκε ότι οι δράστες θα αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη. Τα σχολεία και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα παρέμειναν κλειστά μέχρι νεωτέρας.

Συγκρούσεις έχουν σημειωθεί από τις 15 Ιουλίου μεταξύ της αστυνομίας και διαδηλωτών, κυρίως φοιτητών, οι οποίοι ζητούσαν τον τερματισμό της ποσόστωσης που επιφυλάσσει το 30% των κυβερνητικών θέσεων εργασίας για συγγενείς βετεράνων που πολέμησαν στον πόλεμο ανεξαρτησίας του Μπαγκλαντές το 1971.

Το χάος έγινε φονικό μετά την επέκταση της υποστήριξής τους στις διαμαρτυρίες από την κύρια αντιπολίτευση της χώρας, το Εθνικιστικό Κόμμα του Μπανγκλαντές και το δεξιό κόμμα Τζαμάατ-ε-Ισλάμι.Ενώ η βία εξαπλώθηκε σε ολόκληρη τη χώρα, πολλές κυβερνητικές εγκαταστάσεις δέχθηκαν επιθέσεις και στη Ντάκα.

Κάποια από τα τεθωρακισμένα είχαν πάνω τους αυτοκόλλητα του ΟΗΕ και η κυβέρνηση δήλωσε πως «είχαν ξεχάσει να τα αφαιρέσουν» πριν βγάλουν τα τανκς στους δρόμους.

Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε την μείωση του ποσοστού των συγγενών βετεράνων για τις θέσεις εργασίας στο Δημόσιο

Την Κυριακή, το Ανώτατο Δικαστήριο διέταξε να μειωθεί η ποσόστωση των βετεράνων του πολέμου του 1971 στο 5%. Έτσι, το 93% των θέσεων εργασίας στη δημόσια διοίκηση θα είναι αξιοκρατικές, ενώ το υπόλοιπο 2% προορίζεται για μέλη εθνικών μειονοτήτων, καθώς και για τρανσέξουαλ και άτομα με αναπηρία.

Την Τρίτη, η κυβέρνηση εξέδωσε επιστολή με την οποία αποδέχεται και διευρύνει την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που μεταρρύθμισε το σύστημα των ποσοστώσεων για τις κυβερνητικές θέσεις εργασίας. Η κυβέρνηση της Χασίνα χαιρέτισε την απόφαση και δήλωσε ότι είναι έτοιμη να την εφαρμόσει.

Οι διαδηλωτές χρειάστηκαν χρόνο για να απαντήσουν στην απόφαση της Κυριακής και την Τρίτη δήλωσαν ότι η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου και η επακόλουθη εγκύκλιος της κυβέρνησης ήταν υπέρ των διαδηλωτών, αλλά η κυβέρνηση θα πρέπει να απαντήσει για την αιματοχυσία και τις δολοφονίες διαδηλωτών.

Οι διαδηλώσεις αποτελούν την πιο σοβαρή πρόκληση για την κυβέρνηση του Μπανγκλαντές από τότε που η Χασίνα κέρδισε μια τέταρτη συνεχή θητεία στις εκλογές του Ιανουαρίου, τις οποίες οι κύριες ομάδες της αντιπολίτευσης μποϊκοτάρισαν. Τα πανεπιστήμια έκλεισαν, το διαδίκτυο έκλεισε και η κυβέρνηση διέταξε τον κόσμο να παραμείνει στα σπίτια του.