Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Τι συμβαίνει με τις τιμές στα ακίνητα – Γιατί συνεχίζουν να καλπάζουν στην Ελλάδα

Τι συμβαίνει με τις τιμές στα ακίνητα – Γιατί συνεχίζουν να καλπάζουν στην Ελλάδα

Εκπρόσωποι της αγοράς περιμένουν ότι η άνοδος των τιμών στα ακίνητα θα συνεχιστεί

Χωρίς «φρένο» συνεχίζουν να τρέχουν οι τιμές των οικοδομικών υλικών, εκτινάσσοντας στα ύψη τα ακίνητα.

Οι υποψήφιοι αγοραστές κατοικίας καλούνται να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη καθώς η περαιτέρω αύξηση στα υλικά και τις εργασίες μετακυλίεται στο κόστος αγοράς κατοικίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, περαιτέρω αύξηση, κατά 5,4%, σημείωσαν οι τιμές στα οικοδομικά υλικά συνολικά τον Ιούνιο φέτος, καθώς συνεχίστηκαν οι ανατιμήσεις σε όλες τις επιμέρους κατηγορίες των υλικών, εκτός από την ηλεκτρική ενέργεια.

Ειδικότερα, νέες ανατιμήσεις καταγράφηκαν σε: Τούβλα (13,1%), Αγωγούς χάλκινους (9,9%), Πλαστικούς σωλήνες (8%), Σωλήνες πλαστικούς, συνθετικούς, ινοτσιμέντου (7,8%), Θερμαντικά σώματα (7,7%), Πίνακες διανομής ηλεκτρικού ρεύματος (7,3%), Διακόπτες (7,1%), Ηλιακούς θερμοσίφωνες (7%), Υαλοπίνακες ασφαλείας (6,9%), Πλακίδια γενικά- δαπέδου, τοίχου (6,2%), Τσιμέντο (5,9%), Κουφώματα αλουμινίου (5,9%), Παρκέτα (5,4%), Ενισχυτικά κονιαμάτων και έτοιμου σκυροδέματος (5,4%), Μαρμαρόπλακες (5,1%), Πλαστικό, ακρυλικό, νερού (4,7%), Σίδηρο οπλισμού (4,1%) και Έτοιμο σκυρόδεμα (4%). Αντίθετα, μείωση τιμής κατά 12,2% σημειώθηκε στην Ηλεκτρική ενέργεια.

Την στιγμή, που καλπάζουν οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα στις περισσότερες ευρωπαϊκές υποχωρούν. Εκπρόσωποι της αγοράς περιμένουν ότι η άνοδος των τιμών θα συνεχιστεί ειδικά όσον αφορά τα νεόδμητα.

Πρόσφατα  στοιχεία της Eurostat για την πορεία των τιμών των ακινήτων αποτύπωσαν ξεκάθαρα τη στασιμότητα ή και την πτώση τιμών σε πολλές ευρωπαϊκές αγορές real estate. O μέσος όρος για την Ευρωπαϊκή Ένωση διαμορφώθηκε στο -0,3% και για την Ευρωζώνη στο -1,2%, καθώς σε τουλάχιστον οκτώ μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές καταγράφηκε πτώση τιμών.

Ξεχώρισε το -9,1% στο Λουξεμβούργο, το -8,4% στην Γερμανία, το -5,6% στη Φινλανδία, το -5,3% στη Σουηδία, το -3,6% στη Δανία και το -2,6% στην Αυστρία. Στην άλλη πλευρά της στατιστικής, εκτός από το +93,7% της Τουρκίας που προφανώς συνδέεται με τον εξωπραγματικό πληθωρισμό που αντιμετωπίζει η γειτονική χώρα λόγω της κατάρρευσης της τουρκικής λίρας έναντι του ευρώ και του δολαρίου, είχαμε το +11,9% της Κροατίας, το +9,9% της Βουλγαρίας και το +9,8% της Λιθουανίας.

Must in

Απότομη πτώση στα αποθέματα γλυκού νερού – Ανησυχία για παγκόσμια ξηρασία

Η ποσότητα γλυκού νερού που χάθηκε σε μια δεκαετία ξεπερνά κατά 35.000 φορές τη λίμνη του Μαραθώνα. Η προειδοποίηση του ΟΗΕ και ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024