Σάββατο 27 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Γιατί οι αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων κάνουν τατουάζ τους πέντε κύκλους;

Γιατί οι αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων κάνουν τατουάζ τους πέντε κύκλους;

«Νομίζω ότι έχει γίνει μια ιεροτελεστία», δήλωσε ο δύο φορές Ολυμπιονίκης, Christopher Jacobs.

Διακοσμώντας τους δικέφαλους, τους πήχεις και τους ιδρωμένους αυχένες του λαιμού, το τατουάζ με τους Ολυμπιακούς κύκλους είναι πανταχού παρόν ανάμεσα στους αθλητές και τις αθλήτριες που έχουν αγωνιστεί στο πιο διάσημο αθλητικό γεγονός του κόσμου.

Kρατάει χρόνια αυτή η κολόνια

Το συμβολικό τατουάζ έχει γίνει σχεδόν μια ιεροτελεστία μύησης για όσους κερδίζουν τον τίτλο των Ολυμπιονικών και αυτές τις μέρες τα βλέπετε παντού γύρω από το Ολυμπιακό χωριό. Αλλά γιατί τα έχουν τόσοι πολλοί αθλητές και πώς ξεκίνησε για πρώτη φορά;

Ήταν ο Αμερικανός πρώην αθλητής κολύμβησης και δύο φορές Ολυμπιονίκης, Christopher Jacobs, ο οποίος θεωρείται ότι ξεκίνησε την τάση του τατουάζ πριν από περισσότερα από 30 χρόνια, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ το 1988.

Αυτό που ακολούθησε ήταν η δημιουργία μιας κληρονομιάς για τους διαγωνιζόμενους αθλητές- ένα σύμβολο που θυμίζει τη σκληρή δουλειά και την αφοσίωση μιας ολόκληρης ζωής

Αφού παρατήρησε ότι μερικοί Καναδοί κολυμβητές είχαν μικρά τατουάζ με την καναδική σημαία στο στήθος τους, είπε ο Jacobs, ήρθε στο μυαλό του ένα άλλο εμβληματικό σύμβολο: οι Ολυμπιακοί κύκλοι.

«Νομίζω ότι έχει γίνει μια ιεροτελεστία», δήλωσε ο Jacobs, ο οποίος έχει πλέον τρία ξεχωριστά τατουάζ με τους δακτυλίους, στο USA Today. «Είναι σχεδόν σαν μια μικρή κάρτα για ένα κάπως αποκλειστικό κλαμπ».

Η τάση εξαπλώθηκε γρήγορα και σε άλλα αθλήματα και τώρα όλοι, από τη γυμνάστρια Simone Biles μέχρι τον σπρίντερ και αστέρα του εξώφυλλου του Dazed Noah Lyles, κουβαλούν περήφανα το τατουάζ. «Είναι σαν να είσαι μέλος των ειδικών δυνάμεων του στρατού», δήλωσε στους New York Times το 2012 ο Μάικ Μπρούνερ, ο οποίος κέρδισε δύο χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1976 και ήταν μέλος της ομάδας που μποϊκοτάρισε τους Αγώνες του 1980.

Η σημασία πίσω από το μελάνι

Οι πέντε κύκλοι των Ολυμπιακών Αγώνων αντιπροσωπεύουν την ένωση των πέντε κατοικημένων ηπείρων – της Αφρικής, της Αμερικής, της Ασίας, της Ευρώπης και της Ωκεανίας – και η διασύνδεσή τους δείχνει τη συμμετοχικότητα του Ολυμπισμού και τον τρόπο με τον οποίο οι αθλητές από όλο τον κόσμο συναντιούνται για τους Αγώνες.

Το 2016, ο Βρετανός κολυμβητής Josef Craig αποκλείστηκε από έναν αγώνα επειδή το τατουάζ του λέγεται ότι παραβίαζε τον κανόνα της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής που αναφέρει ότι «οι διαφημίσεις στο σώμα δεν επιτρέπονται με κανέναν τρόπο (αυτό περιλαμβάνει τα τατουάζ και τα σύμβολα)»

Αυτό που ακολούθησε ήταν η δημιουργία μιας κληρονομιάς για τους διαγωνιζόμενους αθλητές- ένα σύμβολο που θυμίζει τη σκληρή δουλειά και την αφοσίωση μιας ολόκληρης ζωής. «Νιώθω ότι οι Ολυμπιακοί κύκλοι είναι το μοναδικό τατουάζ που μόνο εμείς μπορούμε να κάνουμε», δήλωσε ο τοξότης Brady Ellison σε συνέντευξή του στην Washington Post.

Το τατουάζ με τους ολυμπιακούς κύκλους έχει γίνει κάτι που οι νεότεροι αθλητές ονειρεύονται πριν καν μεγαλώσουν αρκετά για να αγωνιστούν. Η κολυμβήτρια Stephanie Balduccini ήταν μόλις 16 ετών όταν αγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς της Βραζιλίας για τους ανηλίκους, οι γονείς της έπρεπε να υπογράψουν έντυπο γονικής συναίνεσης, να το επικυρώσουν και να είναι παρόντες κατά τη διάρκεια του τατουάζ της. «Έπρεπε να υπογράψω πολλούς όρους για να μπορέσω να το κάνω, αλλά ήμουν πολύ χαρούμενη», δήλωσε η Balduccini στο Olympics.com. «Οι άνθρωποι κοιτάζουν και λένε: «Ουάου, είσαι Ολυμπιονίκης!».

Η Αμερικανίδα κολυμβήτρια και δύο φορές Ολυμπιονίκης Dana Vollmer χρειάστηκε επίσης άδεια από τους γονείς της όταν έκανε το τατουάζ ως ανήλικη.

Τι ισχύει για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες;

Ωστόσο, τα τατουάζ των Ολυμπιακών Αγώνων δεν έγιναν αποδεκτά από όλους. Μετά την εξάπλωση της παράδοσης στους αθλητές των Παραολυμπιακών Αγώνων, αρκετοί Παραολυμπιονίκες κλήθηκαν από τους υπεύθυνους της διοργάνωσης να τα καλύψουν κατά τη διάρκεια των αγώνων σβήνοντάς τα με μαρκαδόρο.

Το 2016, ο Βρετανός κολυμβητής Josef Craig αποκλείστηκε από έναν αγώνα επειδή το τατουάζ του λέγεται ότι παραβίαζε τον κανόνα της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής που αναφέρει ότι «οι διαφημίσεις στο σώμα δεν επιτρέπονται με κανέναν τρόπο (αυτό περιλαμβάνει τα τατουάζ και τα σύμβολα)».

Οι ολυμπιακοί κύκλοι αντιπροσωπεύουν ένα ανταγωνιστικό εμπορικό σήμα, καθώς, τεχνικά, οι Παραολυμπιονίκες αγωνίζονται υπό διαφορετικό έμβλημα, λογότυπο και για διαφορετικό οργανισμό.

*Με πληροφορίες από: Dazed | Φωτογραφίες: Reuters

Sports in

Εγκατέλειψε η Κορακάκη, εκτός τελικού η Μόσχη

Η Άννα Κορακάκη δεν ολοκλήρωσε τον αγώνα στα 10 μέτρα αεροβόλο πιστόλι, ενώ η Χριστίνα Μόσχη κατετάγη 29, με τις δύο αθλήτριες να μένουν εκτός τελικού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Ιουλίου 2024