Η θερμική καταπόνηση είναι η κύρια αιτία θανάτου από καιρικές συνθήκες και εκτιμάται ότι από το 2000 ως το 2019, περίπου 489.000 άνθρωποι έχαναν τη ζωή τους κάθε χρόνο, εξαιτίας της ζέστης.

Η κλιματική κρίση ανεβάζει τις θερμοκρασίες σε όλο τον κόσμο σε αφόρητα επίπεδα, προκαλώντας θανάτους από τη ζέστη, ασθένειες που σχετίζονται με τη ζέστη και επιβαρύνοντας τα συστήματα υγείας σε όλο τον κόσμο.

Eκκληση για δράση για την ακραία ζέστη ως απάντηση στις θανατηφόρες επιπτώσεις της αύξησης της θερμοκρασίας σε όλο τον κόσμο απηύθυνε o Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.

Η πρόσκληση για δράση σκιαγραφεί την παγκόσμια ανάγκη φροντίδας για τους ευάλωτους, την προστασία των εργαζομένων, την ενίσχυση της ανθεκτικότητας βάσει επιστημονικών δεδομένων, αλλά και τον περιορισμό της μέσης αύξησης της θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς κελσίου, διεθνώς.

Μόνο με την κλιμάκωση των συστημάτων προειδοποίησης για τις αυξημένες θερμοκρασίες σε 57 χώρες μπορούν να σώζονται σχεδόν 100.000 ζωές ετησίως

H ξηρασία συνέπεια της αύξησης της θερμοκρασίας και της συρρίκνωσης του υδροφόρου ορίζοντα

Οι επιπτώσεις

«Η υπερβολική ζέστη είναι η πιο ορατή επίδραση της κλιματικής αλλαγής. Όλοι επηρεάζονται», δήλωσε η Διευθύντρια του Τμήματος Περιβάλλοντος, Κλιματικής Αλλαγής και Υγείας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) Δρ Μαρία Νέιρα και πρόσθεσε: «Όσοι πάσχουν από χρόνιες παθήσεις θα χειροτερέψουν πολύ με την υπερβολική ζέστη, η οποία επηρεάζει την υγεία όλων μερικές φορές με παράδοξους τρόπους. Ακόμη και η ψυχική υγεία επηρεάζεται από τη ζέστη, φέρνοντας στους ανθρώπους σύγχυση και ανησυχία, ενώ μπορεί να τους κάνει ακόμα και βίαιους».

Η οξεία και παρατεταμένη έκθεση σε υπερβολική θερμότητα προκαλεί θερμικό στρες στο σώμα και επιδεινώνει τις υποκείμενες ασθένειες όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο διαβήτης, η ψυχική υγεία, το άσθμα και η νεφρική νόσος. Μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ατυχημάτων, μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γέννας και να αυξήσει τη μετάδοση μολυσματικών ασθενειών. Σε ακραίες συνθήκες ζέστης, το θερμικό στρες αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε θερμοπληξία και θάνατο.

Όπως επισημαίνει ο ΠΟΥ, το θετικό είναι ότι οι ασθένειες και οι θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη μπορούν να προληφθούν. Υπάρχουν τεκμηριωμένες ενέργειες και εργαλεία που σώζουν ζωές και περιορίζουν σημαντικά τις επιπτώσεις της υπερβολικής ζέστης στην υγεία.

Μέτρα πρόληψης

Οι πιο ευάλωτοι μπορούν να προστατευθούν μέσω της ευαισθητοποίησης του κοινού για το πώς να κρατήσουν τη θερμοκρασία τους σε χαμηλά επίπεδα, με την προετοιμασία των συστημάτων κοινωνικής προστασίας και υγείας για τις αυξημένες θερμοκρασίες, με την κλιμάκωση των συστημάτων προειδοποίησης για τους κινδύνους υγείας από την άνοδο της θερμοκρασίας προς τις αρχές και το κοινό, αλλά και την προώθηση φυσικών λύσεων στις πόλεις για να μειώσουν την υπερβολική θερμότητα στον αστικό ιστό.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις έκθεσης του ΠΟΥ, η παγκόσμια κλιμάκωση των συστημάτων προειδοποίησης υγείας για τη θερμότητα μόνο για 57 χώρες έχει τη δυνατότητα να σώζει σχεδόν 100.000 ζωές ετησίως. Ο ΠΟΥ συγχρηματοδοτεί το Παγκόσμιο Δίκτυο Πληροφοριών Υγείας για τη Θερμότητα που φέρνει σε επαφή υπηρεσίες του ΟΗΕ, κυβερνήσεις, εμπειρογνώμονες και εταίρους της κοινωνίας των πολιτών για να μοιραστούν γνώσεις και λύσεις κλίμακας για την προστασία των κοινοτήτων από την ακραία ζέστη παγκοσμίως.