Σάββατο 27 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Είναι υγιεινό να τρώτε το ίδιο φαγητό κάθε μέρα; Ακόμα κι αν είναι θρεπτικό;

Είναι υγιεινό να τρώτε το ίδιο φαγητό κάθε μέρα; Ακόμα κι αν είναι θρεπτικό;

Αν τρώτε τα ίδια γεύματα κάθε μέρα, ίσως πρέπει να αναθεωρήσετε.

Μερικές φορές, το να τρώτε το ίδιο φαγητό κάθε μέρα, ειδικά αν είναι θρεπτικό, φαίνεται καλή ιδέα. Το να έχετε κάτι όπως ασπράδια αυγών, γιαούρτι και τοστ για πρωινό και κοτόπουλο, μπρόκολο και ρύζι για βραδινό βοηθάει στην προετοιμασία των γευμάτων και διευκολύνει τη ζωή σας.

«Το ανθρώπινο σώμα ευνοείται πραγματικά από μια ποικιλία τροφίμων κατά τη διάρκεια της ημέρας, της εβδομάδας, με την πάροδο του χρόνου»

Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διατήρηση των επιπέδων ενέργειας.

Αλλά το να κολλάτε σε μια σταθερή ρουτίνα μπορεί να έχει κάποια μειονεκτήματα. Είναι αυτό το είδος διατροφικής συμπεριφοράς αρκετά υγιές;

«Γιατί κάποιος να το κάνει αυτό;»

Ενώ μπορεί να είναι σύνηθες να τρώτε τα ίδια τρόφιμα κάθε μέρα, μπορεί να υπάρξει ένα σημείο όπου αυτό μετατρέπεται σε κάτι πιο ανησυχητικό. Η Katherine Metzelaar, διαιτολόγος με έδρα το Σιάτλ, μιλώντας στην ιστοσελίδα HuffPost ότι αν κάποιος τρώει τα ίδια τρόφιμα κάθε μέρα, μπορεί να έχει μια διατροφική διαταραχή που ονομάζεται διαταραχή αποφυγής/περιοριστικής πρόσληψης τροφής ή ARFID.

«Το φαγητό είναι ένα τόσο ευχάριστο, εύθυμο κομμάτι της ζωής, οπότε μπορεί να επηρεάσει και την ψυχική υγεία των ανθρώπων»

«Η πρώτη μου σκέψη είναι, “Γιατί κάποιος να το κάνει αυτό;”» δήλωσε η διαιτολόγος Emily Van Eck με έδρα το Austin δήλωσε στη HuffPost. «Αν κάποιος το κάνει αυτό, θα αναρωτιόμουν γιατί, διότι θα μπορούσε να είναι υπερβολικά κολλημένος σε κάτι».

Ακόμη και αν κάποιος είναι νευροδιαφορετικός και χρειάζεται να τρώει συνέχεια τα ίδια τρόφιμα, η Metzelaar συνιστά την ποικιλία. Επιπλέον, η κατανάλωση των ίδιων τροφών κάθε μέρα θα μπορούσε να οδηγήσει σε ελλείψεις θρεπτικών συστατικών και κακή υγεία του εντέρου. Η Metzelaar δήλωσε ότι αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει φούσκωμα και δυσκοιλιότητα.

«Οι άνθρωποι δεν έχουν όφελος από το να τρώνε το ίδιο ακριβώς πράγμα κάθε μέρα», είπε. «Το ανθρώπινο σώμα ευνοείται πραγματικά από μια ποικιλία τροφίμων κατά τη διάρκεια της ημέρας, της εβδομάδας, με την πάροδο του χρόνου».

Η ποικιλία είναι κατά κανόνα η καλύτερη

Η Van Eck είπε επίσης ότι η επιλογή μιας ποικιλίας τροφίμων λειτουργεί αποτελεσματικότερα. «Νομίζω ότι η ποικιλία είναι το ιδανικότερο, όπως το να προσπαθούμε να τρώμε διαφορετικούς τύπους δημητριακών, διαφορετικούς τύπους λαχανικών και διαφορετικούς τύπους πρωτεϊνών κατά τη διάρκεια ενός μήνα», δήλωσε η Van Eck.

Προτείνει την κατανάλωση λαχανικών επειδή περιέχουν πολύτιμες φυτικές ίνες, βιταμίνες, θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά, τα οποία μειώνουν τη χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση και βοηθούν στην πρόληψη ασθενειών.

«Αν το καθημερινό σας γεύμα περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία, μόνο σε μια μέρα θα πάρετε πολύ περισσότερα θρεπτικά συστατικά από ό,τι αν τρώτε μόνο αυγό και τοστ για πρωινό, ένα σάντουιτς με γαλοπούλα και μοσχάρι και ρύζι για βραδινό», δήλωσε η Van Eck.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Van Eck, είναι απολύτως εντάξει να προετοιμάσετε μια μερίδα φαγητού με κοτόπουλο, ρύζι και μπρόκολο για μια εβδομάδα, αρκεί να το αλλάξετε την επόμενη εβδομάδα.

Μακροπρόθεσμα, η μη ισορροπημένη διατροφή μπορεί να επηρεάσει την ψυχική υγεία και την κοινωνική ζωή ενός ατόμου.

Ο περιορισμός των διατροφικών επιλογών κάποιου «μπορεί να αυξήσει το άγχος γύρω από το φαγητό», δήλωσε η Metzelaar. «Το φαγητό είναι ένα τόσο ευχάριστο, εύθυμο κομμάτι της ζωής, οπότε μπορεί να επηρεάσει και την ψυχική υγεία των ανθρώπων».

*Με πληροφορίες από: Huffpost.com

Sports in

Εγκατέλειψε η Κορακάκη, εκτός τελικού η Μόσχη

Η Άννα Κορακάκη δεν ολοκλήρωσε τον αγώνα στα 10 μέτρα αεροβόλο πιστόλι, ενώ η Χριστίνα Μόσχη κατετάγη 29, με τις δύο αθλήτριες να μένουν εκτός τελικού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Ιουλίου 2024