Σάββατο 27 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Γερμανία: Αμφισβητεί την αίτηση της Τουρκίας για προστατευόμενο καθεστώς του ντονέρ

Γερμανία: Αμφισβητεί την αίτηση της Τουρκίας για προστατευόμενο καθεστώς του ντονέρ

Η Τουρκία επιθυμεί να καταχωρηθεί το ντονέρ ως «εγγυημένη παραδοσιακή σπεσιαλιτέ» της σε όλη την Ευρώπη, όπως το ζαμπόν serrano και η ναπολιτάνικη πίτσα

Η Γερμανία και η Τουρκία διασταύρωσαν τα ξίφη τους για το ντονέρ κεμπάπ.

Το Βερολίνο άσκησε έφεση στην προσπάθεια της Άγκυρας να δοθεί στο αγαπημένο street food των Τούρκων το ίδιο προστατευόμενο καθεστώς στην Ευρωπαϊκή Ένωση με το ισπανικό ζαμπόν serrano και τη ναπολιτάνικη πίτσα.

Όλα ξεκίνησαν τον Απρίλιο, όταν η Τουρκία υπέβαλε αίτηση για την κατοχύρωση της ονομασίας ντονέρ ως «εγγυημένου παραδοσιακού προϊόντος» σε όλη την Ευρώπη.

Συγκεκριμένα ζήτησε να υπάρξουν πολύ συγκεκριμένοι κανόνες για το πόσο λεπτές πρέπει να είναι οι φέτες του ντονέρ, από τι πρέπει να αποτελείται και να υπάρχει ένας «συγκεκριμένος τρόπος» παραγωγής του.

Φόβοι για περαιτέρω αύξηση τιμής

Η Γερμανία υποστηρίζει ότι αυτό θα δημιουργούσε μεγάλα γραφειοκρατικά εμπόδια και θα οδηγούσε σε αύξηση της τιμής του πιο δημοφιλούς σνακ της.

Εάν η αίτηση της Άγκυρας γίνει αποδεκτή, μόνο το μοσχάρι και το αρνί «οριζόντια κομμένα σε κομματάκια πάχους 3-5 χιλιοστών» θα μπορούν να πωλούνται ως ντονέρ. Οι κοτολέτες θα μπορούσαν να είναι πιο χοντρές, ενώ ο κιμάς θα απαγορευόταν εντελώς.

Η ηλικία των ζώων προέλευσης και το μαχαίρι για τον τεμαχισμό θα πρέπει επίσης να πληρούν ξεχωριστές προδιαγραφές, καθώς και τα μπαχαρικά για το μαρινάρισμα του κρέατος, σύμφωνα με την αίτηση που χρηματοδοτείται από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ντονέρ στην Κωνσταντινούπολη, η οποία υποστηρίζει ότι το πιάτο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της «γαστρονομικής κληρονομιάς» της Τουρκίας.

Το διακύβευμα είναι υψηλό, καθώς οι γερμανικές πωλήσεις κεμπάπ ανέρχονται σε περίπου 7 δισ. ευρώ ετησίως. Υπολογίζεται ότι ένας στους τρεις Γερμανούς τρώει τουλάχιστον ένα ντονέρ το μήνα, αλλά γίνεται όλο και πιο δυσβάσταχτο για το πορτοφόλι τους.

Εκτόξευση τιμής σε μόλις δύο χρόνια

Το γερμανικό κόμμα Die Linke, το οποίο έχει ζητήσει από το κοινοβούλιο να θεσπίσει ένα ανώτατο όριο τιμών για το ντονέρ, λέει ότι οι τιμές του κεμπάπ έχουν εκτοξευθεί στα 10 ευρώ σε ορισμένες γερμανικές πόλεις, από 4 ευρώ μόλις πριν από δύο χρόνια.

Τόσο η Τουρκία όσο και η Γερμανία, με την τουρκική διασπορά των 2,7 εκατομμυρίων κατοίκων της, διεκδικούν να είναι η γενέτειρα του ντονέρ, όπως αναφέρει ο Guardian.

Η λιχουδιά με το κρέας σε λεπτές φέτες που ψήνεται σε ψησταριά εισήχθη στη Γερμανία από τούρκους μετανάστες, οι οποίοι το πασπαλίζουν με ψιλοκομμένα λαχανικά και το αλείφουν με σάλτσα σκόρδου ή τσίλι.

Καταστροφικές συνέπειες για μαγαζιά και καταναλωτές

Εάν η Τουρκία επιτύχει στην προσπάθειά της για καταχώριση, οι νέοι κανόνες θα έχουν «καταστροφικές συνέπειες για τις επιχειρήσεις γαστρονομίας καθώς και για τους καταναλωτές», δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης η Ingrid Hartges, επικεφαλής της Γερμανικής Ένωσης Ξενοδοχείων και Εστιατορίων.

Η ίδια δήλωσε ότι δεν υπάρχει ανάγκη για εμπλοκή της ΕΕ στο ντονέρ κεμπάπ, το οποίο ήδη εμπίπτει σε «σαφή και λεπτομερή» εθνικά πρότυπα που θεσπίστηκαν το 1992.

Sports in

Εγκατέλειψε η Κορακάκη, εκτός τελικού η Μόσχη

Η Άννα Κορακάκη δεν ολοκλήρωσε τον αγώνα στα 10 μέτρα αεροβόλο πιστόλι, ενώ η Χριστίνα Μόσχη κατετάγη 29, με τις δύο αθλήτριες να μένουν εκτός τελικού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Ιουλίου 2024