Ενώ οι πολίτες της Γκάνα εξακολουθούν να περιμένουν μια απόφαση σχετικά με ένα εκτεταμένο προτεινόμενο νομοσχέδιο κατά των ΛΟΑΤΚΙ+, το ανώτατο δικαστήριο της χώρας επικύρωσε τώρα την παλαιά νομοθεσία που ποινικοποιεί το γκέι σεξ μεταξύ ανδρών.

Πέρυσι, ο νόμος της Ουγκάντα κατά της ομοφυλοφιλίας ώθησε την Παγκόσμια Τράπεζα να σταματήσει νέα δάνεια προς τη χώρα της Ανατολικής Αφρικής

Η επταμελής επιτροπή, υπό την προεδρία του δικαστή Paul Baffoe-Bonnie, δήλωσε ότι η αιτιολόγηση της απόφασής της θα δοθεί σε μεταγενέστερη ημερομηνία, ανέφερε το Reuters.

Σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα -που αποτελεί «κληρονομιά» της σχετικής νομοθεσίας που χρονολογείται από τη βρετανική αποικιοκρατία- τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στη χώρα αντιμετωπίζουν ήδη διακρίσεις, αλλά αν περάσει το νομοσχέδιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις οικογενειακές αξίες της Γκάνας, τα πράγματα θα χειροτερέψουν.

«Σοκαριστική»

Ο προτεινόμενος νόμος, ο οποίος εγκρίθηκε ομόφωνα από το κοινοβούλιο της χώρας τον Φεβρουάριο, θα επέβαλε ποινή φυλάκισης έως και τρία χρόνια σε όποιον απλώς αυτοπροσδιορίζεται ως ΛΟΑΤΚΙ+. Για όσους οργανώνουν ή χρηματοδοτούν ομάδες ΛΟΑΤΚΙ+, η προβλεπόμενη μέγιστη ποινή φυλάκισης είναι πέντε χρόνια.

Το νομοσχέδιο θα επιβάλλει επίσης ποινή φυλάκισης έως και δέκα ετών για οποιονδήποτε συμμετέχει σε εκστρατείες υπεράσπισης των ΛΟΑΤΚΙ+ που απευθύνονται σε ανηλίκους.

Φωτογραφία: Ένας αιτών άσυλο από την Ουγκάντα καλύπτει το πρόσωπό του με μια χάρτινη σακούλα για να προστατεύσει την ταυτότητά του, καθώς διαδηλώνει με την Ομάδα Υποστήριξης Ασύλου LGBT κατά τη διάρκεια της παρέλασης Gay Pride στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης στις 8 Ιουνίου 2013. REUTERS/Jessica Rinaldi

Νωρίτερα αυτό το μήνα, το Ανώτατο Δικαστήριο ανέβαλε την έκδοση απόφασης για το νομοσχέδιο, εμποδίζοντας την παρουσίασή του στην προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές. Η διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας της Γκάνας, Genevieve Partington, χαρακτήρισε την αρχική του ψήφιση «σοκαριστική και βαθιά απογοητευτική».

Πέρυσι, ο νόμος της Ουγκάντα κατά της ομοφυλοφιλίας ώθησε την Παγκόσμια Τράπεζα να σταματήσει νέα δάνεια προς τη χώρα της Ανατολικής Αφρικής.

*Με πληροφορίες από: Pink News