Η λιχουδιά στην εκπαίδευση ενός σκύλου χρησιμοποιείται για να τον επιβραβεύσουμε για αυτό που του ζητάμε να κάνει.

Ωστόσο, έχει παρατηρηθεί ότι πολλοί κηδεμόνες τη χρησιμοποιούν για να τον ξεγελάσουν/κοροϊδέψουν, για να τον «εξαπατήσουν».
Και, ίσως, δεν έχουν αναλογιστεί τις συνέπειες που έχει αυτή η πράξη τους.

Ο πιστοποιημένος θετικός εκπαιδευτής σκύλων, Αχιλλέας Καλαμπάκας, μας δίνει ένα τρανταχτό παράδειγμα.

Στα πάρκα για σκύλους, όπως επισημαίνει, παρατηρείται το φαινόμενο, κηδεμόνες σκύλων να καλούν τον σκύλο τους, δείχνοντας του μία λιχουδιά. Όταν εκείνος τους πλησιάσει, του βάζουν το λουράκι του και αμέσως φεύγουν.

Η λάθος συμπεριφορά μας

«Τώρα, θα μου πείτε, πού είναι το κακό σε αυτό; Δεν έπαθε και τίποτα ο σκύλος, επειδή τον ξεγέλασα. Για να δούμε, όμως, πώς πραγματικά έχουν τα πράγματα πίσω από αυτή μας τη συνήθεια. Πρώτα απ’ όλα, έχω τον σκύλο ελεύθερο σε ένα περιβάλλον που περνάει καλά. Όταν, λοιπόν, τελειώσω το καφεδάκι μου και την κουβεντούλα μου με τους υπόλοιπους κηδεμόνες, αποφασίζω ότι ήρθε η στιγμή να φύγουμε. Και τον φωνάζω. Ωστόσο, όση ώρα βρισκόμαστε στον χώρο, δεν έχω δώσει καμία προσοχή στο σκυλάκι. Το έχω αφήσει στην τύχη του. Και, ξαφνικά, αποφασίζω να φύγουμε, χωρίς να το έχω προϊδεάσει. Εκείνη τη στιγμή, λοιπόν, του ζητάω να αφήσει την παρέα του, με την οποία διασκεδάζει», περιγράφει ο εκπαιδευτής.

Πρέπει να μάθουμε πώς να επικοινωνούμε καλύτερα με τον σκύλο μας. Να κατανοήσουμε και τις δικές του ανάγκες

Αν ξεγελάμε/κοροϊδεύουμε τον σκύλο μας, θα χαλάσει η επικοινωνία και η σχέση μας

Επισημαίνει, μάλιστα, ότι αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο, ακόμη και για έναν εκπαιδευμένο σκύλο. Έτσι, «επιστρατεύουμε» τη λιχουδιά που έχουμε στην τσέπη για τέτοιες καταστάσεις. Μόλις τη δει, έρχεται κοντά μας – παίρνουμε την εύκολη εκδοχή.

Εμείς, συνεχίζει ο κ. Καλαμπάκας, χαρούμενοι που ο σκύλος ήρθε κοντά μας, του βάζουμε το λουράκι και φεύγουμε ικανοποιημένοι.

Τι πραγματικά, όμως, έχει καταλάβει ο σκύλος μας;

Μπορεί να του δώσαμε μια λιχουδιά -μικρής αξίας-, όπως λέει ο εκπαιδευτής, αλλά του πήραμε κάτι ιδιαίτερα πολύτιμο για εκείνον. Τι; Την ελευθερία και τη διασκέδασή του. Και βάλαμε τέλος στη βόλτα του.

«Με αυτόν τον τρόπο, το μόνο που θα καταφέρουμε, είναι ότι στο μέλλον, όσες λιχουδιές κι αν του δείξουμε, θα μας αγνοεί. Κι αυτό γιατί «παίξαμε» με την εμπιστοσύνη του και, τώρα πια, μας θεωρεί αναξιόπιστους», τονίζει ο εκπαιδευτής.

Διευκρινίζει ότι η λιχουδιά χρησιμοποιείται σαν επιβράβευση για κάτι καλό. Στην περίπτωση αυτή, όμως, έχει γίνει ένα είδος τιμωρίας στο μυαλό του σκύλου. Παράλληλα, «καίμε» μία από τις πιο σημαντικές λέξεις επικοινωνίας μαζί του. Το «Έλα».
Αν ξεγελάμε/κοροϊδεύουμε τον σκύλο μας, όπως λέει ο κ. Καλαμπάκας, αυτό θα χαλάσει την επικοινωνία μας και τη σχέση μας. Επειδή κοιτάμε τη δική μας διευκόλυνση, «κάνοντας μερεμέτια σε έναν μισογκρεμισμένο τοίχο», όπως χαρακτηριστικά λέει ο κ. Καλαμπάκας.

Συμβουλή

Οπότε, σύμφωνα με τον εκπαιδευτή, την επόμενη φορά που θα τον καλέσουμε, προσπαθώντας να τον «εξαγοράσουμε» με μια μικρή λιχουδιά, πρέπει να αναλογιστούμε αν αξίζει τον κόπο. Ή, αν πρέπει να συμβουλευτούμε κάποιον ειδικό, ο οποίος θα μάς βοηθήσει να φτιάξουμε τη σχέση μας. Να μάθουμε πώς να επικοινωνούμε καλύτερα μαζί του. Να κατανοήσουμε και τις δικές του ανάγκες, χτίζοντας γερές βάσεις. Και τότε, όπως υπογραμμίζει ο κ. Καλαμπάκας, θα είμαστε στα μάτια του πιο ψηλά από οποιαδήποτε λιχουδιά.

Ο πιστοποιημένος θετικός εκπαιδευτής σκύλων, Αχιλλέας Καλαμπάκας

*Ο κ. Αχιλλέας Καλαμπάκας είναι πιστοποιημένος θετικός εκπαιδευτής σκύλων. Έχει πάει στην Αγγλία για μετεκπαίδευση δίπλα στον Chirag Patel.

Και όπως λέει: «Είναι ένας από τους πιο γνωστούς συμπεριφοριστές ανά τον κόσμο, σε θέματα συμπεριφοράς και θετικής προσέγγισης».

Έχει εκπαιδευτεί στην έρευνα και διάσωση με σκύλο, όπως και στο Dog Nose Work.

Επίσης, έχει παρακολουθήσει διάφορα σεμινάρια συμπεριφοράς, αλλά και διατροφολογίας για τον σκύλο.