Το Μαξίμου απέναντι στα μέτωπα με γιατρούς και λογιστές
Tη λεπτή ισοροπία ψάχνει η κυβέρνηση - Επιδιώκει να εκτονώσει το κλίμα με γιατρούς και λογιστές, αλλά να μη δείξει υπαναχώρηση
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Διαρρήκτες «άδειαζαν» το εργαστήριο του γλύπτη Γεώργιου Λάππα στη Νέα Ιωνία
Το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να τηρήσει μια λεπτή ισορροπία: να εκτονώσει το κλίμα έντασης αλλά να μη δείξει ότι θα υπαναχωρήσει από τους σχεδιασμούς του – ούτε ότι «αδειάζει» κυβερνητικά στελέχη για χειρισμούς τους.
Στόχος της κυβέρνησης να μην προκύψουν πεδία ανοιχτής σύγκρουσης διαρκείας με γιατρούς και φοροτεχνικούς
Αυτή η επιχείρηση εξελίσσεται ταυτόχρονα σε δύο μέτωπα με επαγγελματικές ομάδες – τους ιδιώτες γιατρούς και τους λογιστές –, με αγωνία στο κυβερνητικό στρατόπεδο να μην προκύψουν πεδία ανοιχτής σύγκρουσης διαρκείας.
Πρόκειται μάλιστα για αντιπαραθέσεις (και) με… γαλάζιο άρωμα, αφού έχουν τη στήριξη της ΝΔ τόσο ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Θανάσης Εξαδάκτυλος (ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής) όσο και ο επικεφαλής του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κωνσταντίνος Κόλλιας.
Στη μία πλευρά οι ιδιώτες γιατροί προχωρούν σε αποχή από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και στην άλλη οι ενώσεις επιμελητηρίων, λογιστών και φοροτεχνικών πιέζουν για υποβολή των φορολογικών δηλώσεων έως το τέλος του Σεπτεμβρίου με την κυβέρνηση να επανεξετάζει το θέμα και να αποφασίζει τελικά προχθές το βράδυ ολιγοήμερη παράταση.
«Γέφυρες» προς τους γιατρούς
Στην κυβέρνηση υπάρχει το… προηγούμενο της κόντρας με ένα επίσης προνομιακό ακροατήριό της, τους ελεύθερους επαγγελματίες, και της λανθασμένης επικοινωνίας, όπως ομολογήθηκε τελικά, της τεκμαρτής φορολόγησης, που κόστισε εκλογικά στη ΝΔ.
«Ακόμα και μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, που είχε σαφέστατα μηνύματα, κυρίως μέσω της αποχής» σχολίασε προχθές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, «δεν βλέπει κάποιος μια κυβέρνηση αποξενωμένη από την κοινωνία, αλλά μια κοινωνία η οποία ζητά περισσότερα και πιο γρήγορες λύσεις».
Και εμφανώς έριξε γέφυρες προς τους γιατρούς, εκτιμώντας ότι το ζήτημα των κενών σε νοσοκομεία θα λυθεί χωρίς ενεργοποίηση της διάταξης με τις κυρώσεις.
Αν και προ ημερών υπήρξε τελεσίγραφο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη – «τελευταία έκκληση» κατά την αποστροφή του – και επιπλέον ήταν ανεβασμένα τα ντεσιμπέλ του υπουργού Υγείας, το Μαξίμου αποφασίζει να μην τραβήξει άμεσα το σχοινί μπροστά στο κύμα αντιδράσεων.
Ο πρωθυπουργός προτού αναχωρήσει προχθές για το Παρίσι κάλεσε τον Αδωνι Γεωργιάδη στο Μαξίμου, ζητώντας ενημέρωση και δίνοντας, κατά πληροφορίες, οδηγίες για διέξοδο με τη μεγαλύτερη δυνατή συνεργασία.
Ενδεικτικό ότι στην κυβέρνηση χαρακτηρίζουν την επίταξη ως «έσχατη λύση». Και εξίσου ενδεικτική η εκτίμησή της ότι πιθανότατα να μη χρησιμοποιηθεί το μέτρο – «ούτε ο στόχος του υπουργείου ήταν να χρησιμοποιηθεί», όπως σχολίασε ο Μαρινάκης – εφόσον κλινικές δεν κινδυνεύσουν με λουκέτο.
«Για εμάς το πιο σημαντικό», είπε ο ίδιος επιχειρώντας ήπιους τόνους, «είναι να υλοποιηθεί με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα το συνολικό μας πρόγραμμα για την Υγεία», μιλώντας για μόνιμες παρεμβάσεις προκειμένου να μην υπάρχει ανάγκη για «δύσκολες αλλά αναγκαίες αποφάσεις».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις