Σάββατο 27 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Η Σπαρτιάτισσα Κυνίσκα: Η πρώτη γυναίκα Ολυμπιονίκης

Η Σπαρτιάτισσα Κυνίσκα: Η πρώτη γυναίκα Ολυμπιονίκης

Στην Κυνίσκα, την πρώτη γυναίκα Ολυμπιονίκη από την αρχαία Σπάρτη και τη μεταφορά εννέα υπουργείων από το κέντρο της Αθήνας αναφέρεται ο γερμανικός Τύπος.

Με αφορμή την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων σήμερα στο Παρίσι, η ΤΑΖ του Βερολίνου αναφέρεται στην Κυνίσκα, αρχαία Σπαρτιάτισσα και μοναδική γυναίκα νικήτρια των Ολυμπιακών Αγώνων. Όπως γράφει το δημοσίευμα, μόνο λίγα λόγια έχουν διασωθεί από την Κυνίσκα: «Ο πατέρας μου και τα αδέλφια μου είναι βασιλιάδες της Σπάρτης. Εγώ, η Κυνίσκα, νικήτρια με μια ομάδα αλόγων, έδωσα εντολή να στηθεί το άγαλμα. Δηλώνω η μόνη γυναίκα σε όλη την Ελλάδα που κέρδισε αυτό το στέμμα».

Και λίγο παρακάτω το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας αναφέρεται στη θέση των γυναικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

«Ως γνωστόν, οι αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν ένας πατριαρχικός διαγωνισμός. Οι γυναίκες δεν επιτρεπόταν να λάβουν μέρος ενώ ακόμα και η παρακολούθηση των αγώνων από παντρεμένες γυναίκες ήταν απαγορευμένη και τιμωρούνταν με θάνατο. Προβλήθηκε όμως αντίσταση και αρκετές γυναίκες συγγενείς Ολυμπιονικών κατάφεραν να παρακολουθήσουν. Κάποια με το όνομα Καλλιπάτειρα λέγεται ότι μεταμφιέστηκε σε προπονητή για να μπει στο γήπεδο. Ωστόσο η εκδοχή αυτή αμφισβητείται. Σε κάθε περίπτωση και παρόλες τις απαγορεύσεις υπήρξε ένα κενό που εκμεταλλεύτηκε η Κυνίσκα. Στις ιπποδρομίες ως νικητές δεν λογίζονταν οι οδηγοί των αρμάτων, αλλά οι ιδιοκτήτες των αλόγων. Η Κυνίσκα είχε μια ομάδα, εκπαίδευε η ίδια τα άλογά της, αλλά έβαλε έναν άνδρα να οδηγήσει το άρμα και έτσι κέρδισε τους Ολυμπιακούς Αγώνες δύο φορές. Δεν της επέτρεψαν όμως να δει τον θρίαμβό της».

Πηγή: DW

Sports in

Γεμάτοι περηφάνια οι σημαιοφόροι Αντετοκούνμπο και Ντρισμπιώτη (pics+vid)

Γιάννης Αντετοκούνμπο και Αντιγόνη Ντρισμπιώτη κρατούν περήφανοι την ελληνική σημαία, με όλη την ελληνική αποστολή να απολαμβάνει τις στιγμές.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Ιουλίου 2024