Σάββατο 27 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Φωτιά στην Καλιφόρνια: Θεωρείται εμπρησμός και εξαπλώνεται ραγδαία - «Να είστε έτοιμοι να φύγετε»

Φωτιά στην Καλιφόρνια: Θεωρείται εμπρησμός και εξαπλώνεται ραγδαία – «Να είστε έτοιμοι να φύγετε»

«Αν επεκταθεί δεν εγγυώμαστε τίποτα» προειδοποιούν οι Αρχές - Με ποινικό μητρώο ο άνδρας που συνελήφθη καθώς εθεάθη να σπρώχνει φλεγόμενο Ι.Χ. σε χαράδρα

Η φωτιά εξαπλώνεται «ακραία» εν μέσω ισχυρών ανέμων στη δασική έκταση της Καλιφόρνιας που έχει θέση σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δύο κομητείες και έχει αναγκάσει τουλάχιστον 4.000 κατοίκους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Πρόκειται για εμπρησμό, όπως ενημέρωσαν οι Αρχές, για τον οποίο συνελήφθη ως ύποπτος ένας 42χρονος και τέθηκε υπό προσωρινή κράτηση αφού εθεάθη να σπρώχνει φλεγόμενο αυτοκίνητο σε φαράγγι.

«Οφείλετε να είσαστε έτοιμοι να φύγετε», προειδοποίησε τους κατοίκους την Πέμπτη ο Κόρι Χόνια, σερίφης της κομητείας Μπιουτ. «Αν η πυρκαγιά εξαπλωθεί, δεν μπορώ να σας υποσχεθώ ή να σας εγγυηθώ ότι θα μπορέσουμε να σας σώσουμε τη ζωή».

«Πρόκειται για μεταβαλλόμενη κατάσταση», σημείωσε σε νέες δηλώσεις του, επισημαίνοντας ότι η φωτιά πέρασε από το χωριό Κοχάσετ στη διάρκεια της νύχτας. Για ακραία επέκταση βόρεια έκανε λόγο, από την πλευρά του, ο διοικητής της πυροσβεστικής.

Η μεγάλη φωτιά που καταπίνει στο πέρασμά τεράστιες εκτάσεις δάσους προκλήθηκε από εμπρησμό – Ο ύποπτος συνελήφθη

Πυκνοί μαύροι καπνοί υψώνονται στον ουρανό καθώς το δάσος φλέγεται

Η φωτιά ενισχύεται επικίνδυνα

Περίπου 4.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους στο Κοχάσετ και στο Φόρεστ Ραντς, μετά το ξέσπασμα της φωτιάς στην μικρή πόλη Τσίκο. Πλέον η δασική πυρκαγιά ενισχύεται επικίνδυνα, παρά την επέμβαση 1.700 πυροσβεστών, προκαλώντας ανησυχίες στις Αρχές.

Από την Τετάρτη το απόγευμα όταν ξέσπασε στο βόρειο τμήμα της Καλιφόρνιας, η πυρκαγιά που ονομάστηκε «Παρκ» (Park Fire) είχε κάψει μέχρι χθες περισσότερα από 720 τετραγωνικά χιλιόμετρα δασικής έκτασης και 134 κτίρια και παρέμενε ανεξέλεγκτη, σύμφωνα με την υπηρεσία δασών και πυροπροστασίας της Καλιφόρνιας CalFire.

Χθες το βράδυ ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δύο κομητείες που απειλούνται από τις φλόγες, για να επιταχυνθεί η προσπάθεια κατάσβεσης.

Οι κάτοικοι είναι προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο. Υπενθυμίζεται ότι το 2018 στην πόλη Παραντάις είχαν χάσει τη ζωή τους 85 άνθρωποι στην πιο φονική πυρκαγιά στην ιστορία της Καλιφόρνιας.

Κάτοικοι που γλίτωσαν από τις φλόγες, στην πυρκαγιά που μαίνεται τώρα, περιέγραψαν στα τοπικά μέσα ενημέρωσης την αγωνιώδη διαφυγή τους μέσω του μοναδικού δρόμου μέσα στο δάσος που ήταν προσβάσιμος στην περιοχή, με τους προβολείς των αυτοκινήτων τους να μην μπορούν να φωτίσουν το οδόστρωμα λόγω του πυκνού καπνού.

«Προκαλούσε μεγάλο στρες να ξέρεις ότι αυτός ήταν ο μόνος τρόπος διαφυγής», δήλωσε ο Νίκο Σέλτον στην εφημερίδα Sacramento Bee. «Αισθάνομαι σα να έχω παραλύσει», σημείωσε στο δίκτυο CBS η Τζούλια Γιάρμποου, το σπίτι της οποίας κάηκε.

Γνώριμος των Αρχών ο εμπρηστής

Ο 42χρονος τέθηκε υπό προσωρινή κράτηση την Πέμπτη το πρωί, αφού εθεάθη να σπρώχνει «αυτοκίνητο που είχε πάρει φωτιά σε φαράγγι», σύμφωνα με την τοπική εισαγγελία.

Το 2003, ο ύποπτος είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 20 ετών, ενώ στο ποινικό του μητρώο αναφέρεται σεξουαλική επίθεση σε ανήλικο και ένοπλη ληστεία.

Όσον αφορά το μέτωπο της πυρκαγιάς, ενισχύσεις είχαν σταλεί σε πολλά μέρη της Καλιφόρνιας. «Παρατηρούμε ακραία επέκταση βόρεια» της πυρκαγιάς, εξήγησε χθες ο Μπίλι Σι, διοικητής των πυροσβεστών.

Οι πυροσβέστες εστιάζουν το βασικό μέρος των μέσων που διαθέτουν στην προστασία των κατοικημένων περιοχών. «Ελπίζουμε ότι οι καιρικές συνθήκες θα βελτιωθούν σημαντικά από αυτό το σαββατοκύριακο με πιο χαμηλές θερμοκρασίες και σχετική αύξηση της υγρασίας, κάτι το οποίο θα μας επιτρέψει να έχουμε ευκολότερη πρόσβαση στην περίμετρο (της φωτιάς) αντί να παραμένουμε σε άμυνα», σημείωσε.

«Ασυνήθιστη η συμπεριφορά της φωτιάς»

«Είναι πραγματικά η πρώτη πυρκαγιά των τελευταίων ετών στην Καλιφόρνια για την οποία θα έλεγα ότι έχει συμπεριφορά που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα και αυτό δεν είναι καλό» σχολίασε την Πέμπτη το βράδυ ο Ντάνιελ Σουέιν, ειδικός για ακραία φαινόμενα στο πανεπιστήμιο UCLA.

Ο Σουέιν συνέκρινε τη μεγάλη αυτή πυρκαγιά με αυτές που κατέκαψαν την Καλιφόρνια τη δεκαετία του 2010, οι οποίες ήταν από τις χειρότερες στην ιστορία της πολιτείας αυτής των δυτικών ΗΠΑ.

«Η μόνη καλή είδηση είναι ότι δεν υπάρχουν μεγάλες πόλεις στην άμεση πορεία της πυρκαγιάς», πρόσθεσε ο ίδιος, κρίνοντας ότι η φωτιά μπορεί να εξακολουθήσει να μαίνεται «για εβδομάδες, ακόμη και μήνες».

Ύστερα από δύο βροχερούς χειμώνες, οι δυτικές ΗΠΑ αντιμετώπισαν αρκετά κύματα καύσωνα από τον Ιούνιο, τα οποία ξεραίνουν τη νέα βλάστηση από τις βροχές και ευνοούν την εξάπλωση των πυρκαγιών.

«Καταρρίψαμε ρεκόρ (θερμοκρασίας) (…) και αυτό συνέβη σε πολύ μεγάλη ζώνη, που εκτείνεται από τα βορειοδυτικά του Μεξικού ως τα δυτικά του Καναδά», τόνισε ο ειδικός.

Εκατοντάδες πυρκαγιές εξακολουθούν να μαίνονται σε όλη τη ζώνη αυτή, ιδίως στο Όρεγκον στις ΗΠΑ και στον Καναδά.

Τα επαναλαμβανόμενα κύματα καύσωνα συνιστούν δείκτη της ανόδου της θερμοκρασίας στον πλανήτη η οποία συνδέεται με την κλιματική αλλαγή που προκαλείται από την εξάρτηση της ανθρωπότητας από τα ορυκτά καύσιμα, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

(Πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Sports in

Εγκατέλειψε η Κορακάκη, εκτός τελικού η Μόσχη

Η Άννα Κορακάκη δεν ολοκλήρωσε τον αγώνα στα 10 μέτρα αεροβόλο πιστόλι, ενώ η Χριστίνα Μόσχη κατετάγη 29, με τις δύο αθλήτριες να μένουν εκτός τελικού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Ιουλίου 2024