Οι χώρες της G20 δεσμεύτηκαν να «συνεργαστούν» ώστε οι κάτοχοι των μεγαλύτερων περιουσιών να φορολογούνται περισσότερο, χωρίς πάντως να φθάσουν στο σημείο να συμφωνήσουν στην επιβολή παγκόσμιου φορολογικού συντελεστή, σύμφωνα με το τελικό ανακοινωθέν που υιοθετήθηκε χθες Παρασκευή κατά το πέρας της συνόδου των υπουργών Οικονομικών των κρατών μελών, στο Ρίο ντε Ζανέιρο της Βραζιλίας.

Με «απόλυτο σεβασμό» στην «εθνική κυριαρχία σε φορολογικά ζητήματα», οι χώρες μέλη της ομάδας των είκοσι πιο ανεπτυγμένων οικονομιών στον κόσμο συμφώνησαν «να προσπαθήσουμε να συνεργαστούμε» προκειμένου «να εξασφαλίσουμε ότι τα πρόσωπα με τις μεγαλύτερες περιουσίες θα συνεισφέρουν περισσότερο», στο πλαίσιο πιο «δίκαιων» φορολογικών συστημάτων και κοινωνιών, σύμφωνα με την ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η Βραζιλία, η χώρα που ασκεί την προεδρία της G20.

Σε σχέση με τα παγκόσμια ζητήματα επισημαίνονται οι κίνδυνοι για τις οικονομικές προοπτικές που παραμένουν σε γενικές γραμμές ισορροπημένοι, με την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας, τον ταχύτερο από τον αναμενόμενο αποπληθωρισμό και τις τεχνολογικές καινοτομίες, όπως η ασφαλής ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ), να αναφέρονται μεταξύ των ανοδικών κινδύνων.

Αλλά ταυτόχρονα η τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε επίσης να αποδειχθεί καθοδικός κίνδυνος για την ανάπτυξη, αναφέρεται στο ανακοινωθέν, μαζί με τον οικονομικό κατακερματισμό και τον επίμονο πληθωρισμό που κρατούν τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και το υπερβολικό χρέος.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, δεν πήρε απλά μέρος στο συνέδριο των G20, αλλά τόνισε πως η Κάμαλα Χάρις θα είναι καταλληλότερη επιλογή για την παγκόσμια οικονομία.

Η κλιματική αλλαγή και το κόστος καταπολέμησής της

Η κλιματική αλλαγή και η σημαντική απώλεια της βιοποικιλότητας ήταν βασικά θέματα ανησυχίας, συμφώνησαν οι οικονομικοί ηγέτες της G20, προειδοποιώντας ότι αν τα φτωχότερα έθνη έπρεπε να επωμιστούν μεγαλύτερο μέρος του κόστους της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής, αυτό θα επιδείνωνε την παγκόσμια ανισότητα.

«Επαναλαμβάνουμε την κατανόηση ότι το κόστος της αδράνειας είναι μεγαλύτερο από το κόστος της δράσης», αναφέρεται στο ανακοινωθέν.

Το έγγραφο ενίσχυσε επίσης τη γλώσσα που ζητά μεταρρύθμιση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οποία θα έδινε στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες μεγαλύτερο λόγο στον δανειστή έσχατης ανάγκης.

Το ανακοινωθέν της G20 υπογράμμισε τον «επείγοντα και σημαντικό χαρακτήρα της αναπροσαρμογής των μεριδίων των ποσοστώσεων, ώστε να αντικατοπτρίζουν καλύτερα τη σχετική θέση των μελών στην παγκόσμια οικονομία».

Οι δασικές πυρκαγιές – που επισπεύδουν την κλιματική αλλαγή – είναι απλά ένα από τα απότοκα των λαθών της ανθρώπινης δραστηριότητας στον πλανήτη και η Βραζιλία που «πόνεσε» από την μέγα-πυρκαγιά στον Αμαζόνιο, φρόντισε να την φέρει στο τραπέζι των G20.

Τι απάντησε η Γκεοργκίεβα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου

Με τη σειρά της η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) εξήρε χθες Παρασκευή τη θέση της G20 υπέρ της «φορολογικής δικαιοσύνης», κρίνοντας «επίκαιρη» και «ευπρόσδεκτη» την απόφαση τα κράτη μέλη της να «συνεργαστούν» για να φορολογηθούν περισσότερο οι κάτοχοι των μεγαλύτερων περιουσιών.

«Το κοινό όραμα των υπουργών της G20 για την προοδευτική φορολογία είναι επίκαιρο και ευπρόσδεκτο, καθώς η ανάγκη να ανακτηθούν δημοσιονομικά περιθώρια ενώ ταυτόχρονα θα αντιμετωπίζονται κοινωνικές και αναπτυξιακές ανάγκες συνεπάγεται δύσκολες αποφάσεις σε πολλές χώρες», τόνισε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα σε ανακοίνωση Τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα από τις υπηρεσίες της.

Κατά την άποψή της, «η προώθηση της φορολογικής δικαιοσύνης θα βοηθήσει να εξασφαλιστεί η κοινωνική αποδοχή των αποφάσεων αυτών. Παρόλα αυτά δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες αν σχολίασε την θέση των G20 που έκανε λόγο για ανάγκη μεταρρυθμίσεων στον τρόπο που λειτουργεί το ΔΝΤ και οι αυστηροί όροι των δανείων που παραχωρεί, στις κοινωνίες των χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα.