Μια περίεργη προκήρυξη έλαβαν σήμερα διάφορα γαλλικά και ξένα ΜΜΕ, όπως οι New York Times, σύμφωνα με την οποία μια άγνωστη οργάνωση αναλαμβάνει την ευθύνη για το σαμποτάζ των σιδηροδρόμων στη Γαλλία την Παρασκευή το πρωί, την παραμονή της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων.

Συγκεκριμένα υπογράφεται από μία ανώνυμη κολεκτίβα που αυτοπαρουσιάζεται ως «άγνωστη αντιπροσωπεία» με σκοπό να αποσταθεροποιήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ειδικότερα, την επομένη της επίθεσης, που παρέλυσε μεγάλο μέρος του γαλλικού σιδηροδρομικού δικτύου, λίγες ώρες πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, μια ανώνυμη ομάδα που αυτοαποκαλείται «άγνωστη αντιπροσωπεία» έστειλε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα στον γαλλικό και ξένο Τύπο.

Οι υπογράφοντες δείχνουν την περιφρόνησή τους για το αθλητικό γεγονός των Ολυμπιακών Αγώνων και για «κάθε καπιταλιστική οικονομία»: «Το αποκαλούν φεστιβάλ; Εμείς το βλέπουμε ως μια γιορτή του εθνικισμού, μια γιγαντιαία σκηνοθεσία της υποταγής των πληθυσμών από τα κράτη», αναφέρει το μήνυμα, αποσπάσματα του οποίου είδε το TF1 και το LCI.

Οι γαλλικές αρχές ερευνούν τα πάντα, χωρίς να αποκλείουν τίποτα, ελέγχοντας την αξιοπιστία της προκήρυξης.

Ποιος κρύβεται όμως πίσω από αυτό το μήνυμα; Πρόκειται για ξένη παρέμβαση ή για πράξη μαχητών; Χωρίς να το λέει επίσημα, το κείμενο υποδηλώνει ότι θα μπορούσε να είναι έργο μιας ακροαριστερής ομάδας. Το ερώτημα παραμένει αναπάντητο, ωστόσο, και όχι μόνο επειδή είναι αδύνατο σε αυτό το στάδιο να επιβεβαιωθεί η αυθεντικότητα του μηνύματος.

Προσεγμένο και καλά προετοιμασμένο το σαμποτάζ

Ένα πράγμα είναι βέβαιο: η επιχείρηση ήταν καλά προετοιμασμένη, οι υπεύθυνοι γνώριζαν τις γραμμές των τρένων υψηλής ταχύτητας και ήξεραν ακριβώς ποια καλώδια έπρεπε να καταστραφούν για να παραλύσουν όσο το δυνατόν περισσότερα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο TF1 η Francesca Aceto, υπεύθυνη δικτύου της SNCF για τη γραμμή υψηλής ταχύτητας Atlantic, εξήγησε ότι τα καλώδια που κόπηκαν ήταν εκείνα που «επιτρέπουν τη μετάδοση όλων των πληροφοριών που αφορούν τη σηματοδότηση (…), επιτρέπουν την επαφή μεταξύ του μηχανοδηγού και του θαλάμου τηλεδιοίκησης».

Οι τέσσερις τοποθεσίες-στόχοι έχουν επίσης επιλεγεί προσεκτικά. Πρόκειται για στρατηγικές τοποθεσίες στο δίκτυο υψηλών ταχυτήτων. Επιπλέον, κάθε δολιοφθορά, ή απόπειρα δολιοφθοράς, έλαβε χώρα στην περιοχή της σηματοδότησης. Ο στόχος ήταν να παραλύσουν όσο το δυνατόν περισσότερες γραμμές TGV.

Σε επικοινωνία με το TF1-LCI, η εισαγγελία του Παρισιού δήλωσε απλώς ότι «βρίσκονται σε εξέλιξη έλεγχοι σχετικά με το κείμενο που στάλθηκε σε ορισμένα μέσα ενημέρωσης». Σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στην υπόθεση, «οι ανακριτές έχουν λάβει γνώση αυτού του μηνύματος» και «όλα τα στοιχεία λαμβάνονται σοβαρά υπόψη».

Le Figaro: Δεν πρόκειται για ανάληψη ευθύνης με τη στενή έννοια του όρου

Ωστόσο, δεν δίνονται λεπτομέρειες σχετικά με τις ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν. Έτσι, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στην υπόθεση, όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα Le Figaro, δεν πρόκειται για «ανάληψη ευθύνης με τη στενή έννοια του όρου», αλλά μάλλον για μήνυμα υποστήριξης των σαμποτάζ, προκειμένου να συγχαρούν τους εαυτούς τους. «Τίποτα πραγματικά σοβαρό», σύμφωνα με άλλη πηγή κοντά στην υπόθεση.

Το ηλεκτρονικό μήνυμα εστάλη μέσω της πλατφόρμας Riseup, σύμφωνα με την εφημερίδα La Provence. Το Riseup αυτοπροσδιορίζεται ως «παροχή διαδικτυακών εργαλείων επικοινωνίας για άτομα και ομάδες που αγωνίζονται για απελευθερωτικές κοινωνικές αλλαγές».