Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή δεν προσκάλεσε τη Ρωσία ή τη Λευκορωσία σε αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ η ρωσική Ολυμπιακή Ομοσπονδία έχει ανασταλεί για την προσπάθεια της χώρας να διεκδικήσει τους αθλητές στα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη ως δικά της. Ενώ ακόμη και που δεν συμμετέχουν, πάλι ο διεθνής τύπος κατηγορεί την Ρωσία για προσπάθεια σομποτάζ των αγώνων.

Ορισμένοι Ρώσοι και Λευκορώσοι αθλητές έχει επιτραπεί να συμμετάσχουν στους Αγώνες του Παρισιού, αλλά μόνο ως αυτό που η ΔΟΕ αποκαλεί «ατομικούς ουδέτερους αθλητές» ή ΑΙΝ.

Αυτοί οι αθλητές, οι οποίοι θα αγωνιστούν με μια ειδική πράσινη σημαία, έπρεπε να αποδείξουν σε μια επιτροπή της ΔΟΕ ότι δεν υποστηρίζουν ενεργά την εισβολή της Ρωσίας ή ότι δεν έχουν συμμετάσχει στον ρωσικό ή τον λευκορωσικό στρατό.

Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, δεν μπορούν να φορούν ρωσικά ή λευκορωσικά χρώματα και δεν θα ακούγεται ο ύμνος της χώρας τους ούτε θα επιδεικνύεται η σημαία τους. Και δεν θα συμμετάσχουν στις τελετές έναρξης. Επί του παρόντος, 34 Ρώσοι έχουν προσκληθεί ως ανεξάρτητοι ουδέτεροι αθλητές και 20 έχουν αποδεχθεί την πρόσκληση. Είκοσι τρεις Λευκορώσοι έχουν κληθεί να έρθουν και 14 έχουν πει ναι.

Καλό είναι να αναφερθεί πως αυτοί οι Αγώνες κατάφεραν είναι οι πρώτοι με ισότιμη συμμετοχή ανδρών και γυναικών.

Κριτήρια επιλογής

Οι ποσοστώσεις AIN καθορίστηκαν στον αγωνιστικό χώρο μέσω των υφιστάμενων προκριματικών αγώνων και των ειδικών απαιτήσεων επιλεξιμότητας των διεθνών ομοσπονδιών. Σε ορισμένα αθλήματα, ο αριθμός των επιλέξιμων αθλητών μπορεί να είναι μικρότερος από τον αριθμό των κερδισμένων θέσεων ποσόστωσης. Σε τέτοιες περιπτώσεις, αυτές οι θέσεις ποσόστωσης θα ανακατανεμηθούν σε άλλους αθλητές του ΑΙΝ ή σε αθλητές από άλλες ΕΟΕ σύμφωνα με το σύστημα πρόκρισης της αντίστοιχης ΔΟΕ.

Για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024, το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) καθόρισε αυστηρούς όρους επιλεξιμότητας για τους ΑΙΝ τον Δεκέμβριο του 2023.

Τον Μάρτιο του 2024, το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΔΟΕ ίδρυσε την Επιτροπή Ελέγχου Επιλεξιμότητας Ατομικών Ουδέτερων Αθλητών (AINERP) για να αξιολογήσει την επιλεξιμότητα κάθε αθλητή με ρωσικό ή λευκορωσικό διαβατήριο να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες Παρίσι 2024, καθώς και του προσωπικού υποστήριξής τους.

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΔΟΕ ανέθεσε στην AINERP και στη διοίκηση της ΔΟΕ την αρμοδιότητα να προσκαλέσει έναν ΑΙΝ και το προσωπικό υποστήριξής του να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες Παρίσι 2024. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ.