Κυριακή 28 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Ηλεκτρικό ρεύμα: Βουτιά 63% στις τιμές του χρηματιστηρίου ενέργειας

Ηλεκτρικό ρεύμα: Βουτιά 63% στις τιμές του χρηματιστηρίου ενέργειας

Μεγάλη πτώση στο ηλεκτρικό ρεύμα με τη μέση τιμή στο χρηματιστήριο ενέργειας να διαμορφώνεται για σήμερα 28 Ιουλίου στα 80,95 ευρώ/MWh

Μεγάλη αποκλιμάκωση παρουσιάζουν οι τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα σύμφωνα με την πορεία που καταγράφουν στο ελληνικό χρηματιστήριο ενέργειας.

Για σήμερα 28 Ιουλίου η μέση τιμή στη χονδρεμπορική αγορά για το ηλεκτρικό ρεύμα διαμορφώθηκε στα 80,95 ευρώ ανά MWh, όταν στις 22 Ιουλίου ημέρα κατά την οποία σημειώθηκε η υψηλότερη τιμή στη διάρκεια της «μίνι» ενεργειακής κρίσης. Η μέση τιμή στο ηλεκτρικό ρεύμα ήταν πριν έξι ημέρες στα 219,28 ευρώ ανά MWh.

Ηλεκτρικό ρεύμα

Αξίζει να σημειωθεί δε, ότι στη διάρκεια των σημερινών συναλλαγών καταγράφονται ακόμα και μηδενικές τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Για την ακρίβεια στις 11 το πρωί και στις 12 το μεσημέρι η τιμή κλειδώνει στα 0,04 ευρώ ανά MWh, όταν πριν λίγες ημέρες οι τιμές χτυπούσαν ακόμα και τα 600 και 850 ευρώ ανά MWh.

Οι αναλύσεις δείχνουν πώς η «μίνι» ενεργειακή κρίση δείχνει να εκτονώνεται.

Η κρίση στο ηλεκτρικό ρεύμα πυροδοτήθηκε από τον παρατεταμένο καύσωνα και την έκρηξη της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργειας που καταγράφηκε στις περιοχές της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η ζήτηση δεν μπορούσε να ικανοποιηθεί λόγω των αδύναμων ηλεκτρικών διασυνδέσεων μεταξύ των κρατών.

Τα αίτια

Για σήμερα η βουτιά στις τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα αποδίδεται στην υποχώρηση της ζήτησης.

Επιπροσθέτως κυρίαρχες στο μίγμα της ηλεκτροπαραγωγής είναι οι τεχνολογίες των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Η πιο φθηνή μορφή ενέργειας κατέχει το 49,48%, ενώ το ακριβότερο φυσικό αέριο καταλαμβάνει το 27,98% του ενεργειακού μίγματος.

Ο συνδυασμός αυτός έχει σαν αποτέλεσμα να οδηγήσει για σήμερα τις τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.

Το έκτακτο τέλος

Πάντως, η κυβέρνηση δείχνει να επιμένει στην επιβολή του έκτακτου τέλους για τους ηλεκτροπαραγωγούς με μονάδες φυσικού αερίου.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης αύριο Δευτέρα 29 ή την Τρίτη 30 Ιουλίου αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή τη σχετική νομοθετική διάταξη για την επιβολή του έκτακτου τέλους. Σκοπός είναι να αντληθούν τα υπερέσοδα των ηλεκτροπαραγωγών και να δοθούν ως επιδοτήσεις στους οικιακούς καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος. Οι επιδοτήσεις θα αφορούν τους λογαριασμούς ρεύματος του Αυγούστου.

Οι πάροχοι

Να σημειωθεί ότι οι πάροχοι θα ανακοινώσουν τις τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Αύγουστο στις 2 του μήνα.

Πάντως, η Protergia έχει ανακοινώσει πώς θα διατηρήσει αμετάβλητα τα κυμαινόμενα τιμολόγια, ενώ σε αντίστοιχες κινήσεις αναμένεται να προχωρήσουν και οι υπόλοιποι μεγάλοι ιδιώτες πάροχοι.

Κλειδί βέβαια, θα αποτελέσει η στάση της ΔΕΗ, που είναι και ο μεγαλύτερος πάροχος στο ηλεκτρικό ρεύμα. Οι χρεώσεις που θα ανακοινώσει για τον μήνα Αύγουστο αναμένεται να καθορίσουν και το ύψος των επιδοτήσεων.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στοχεύει σε μία μέση τιμή (μαζί με τις επιδοτήσεις) της τάξης των 0,15 ευρώ ανά kWh.

Πηγή ΟΤ

Sports in

Σαρωτική η Σάκκαρη, προκρίθηκε εύκολα στον 2ο γύρο (2-0)

Η Μαρία Σάκκαρη πήρε με μεγάλη άνεση την πρόκριση για τον 2ο γύρο του τουρνουά τένις των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Ιουλίου 2024