Ο καύσωνας στην Αθήνα θα ήταν ούτως ή άλλως έντονος τούτη την περίοδο της φετινής χρονιάς. Οι ειδικοί είχαν προειδοποιήσει για αυτό – ειδικά επιστήμονες που ασχολούνται με τις εξελίξεις στο πεδίο της κλιματικής αλλαγής.

Η θερμική δυσφορία χτυπάει κόκκινο στο πυκνοδομημένο κέντρο της πόλης. Στην άσφαλτο κατεγράφησαν έως και θερμοκρασίες 160 βαθμών και οι πολίτες αισθάνονται τον καύσωνα κατά πολύ ενισχυμένο, εξαιτίας του τσιμέντου που απορροφά τη ζέστη σε συνδυασμό με την πυκνή κίνηση των οχημάτων.

Στη 1:30 μ.μ. στο κέντρο της Νέα Φιλαδέλφειας το θερμόμετρο δείχνει 41 βαθμούς. Η ζέστη είναι αφόρητη και η ταλαιπωρία μεγάλη. Όλο το κέντρο μια τεράστια «θερμική νησίδα». Εξαίρεση αποτελούν τα πράσινα προάστια της πόλης.

Το φαινόμενο της θερμικής νησίδας

Αλλά τι είναι η θερμική νησίδα και γιατί στην πρωτεύουσα επικρατούν συνθήκες που την κάνουν «τέλεια» και άρα επικίνδυνη για την υγεία; Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης εξηγεί τι είναι το φαινόμενο και πώς διογκώνεται αισθητά από το γεγονός ότι η Αθήνα είναι σε ακραίο βαθμό τσιμεντούπολη.

O Διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών αναφέρει πως η αίσθηση της θερμοκρασίας στο κέντρο της πόλης να είναι συνήθως 3 με 4 βαθμούς, ψηλότερη από ό,τι στην περιφέρεια της πόλης. Στην Αθήνα χτες, ανάμεσα στην Κηφισιά ή το Μαρούσι και στο κέντρο, η θερμοκρασία ήταν 6 βαθμοί.

Αθήνα, μιαν απέραντη τσιμεντούπολη

Αν και τις πρωινές ώρες τα hot spots της Αττικής με διαφορά είναι η Ελευσίνα και τα Σπάτα, το κέντρο της Αθήνας και ιδιαίτερα τα δυτικά προάστια υποφέρουν δυσανάλογα και τη νύχτα οπότε το τσιμέντο απελευθερώνει τη θερμότητα που συγκέντρωσε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Εκεί δημιουργείται η τέλεια αστική θερμική νησίδα και η θερμική δυσφορία επιδεινώνεται.

Με τον όρο θερμική αστική νησίδα, λοιπόν, ορίζεται η τάση των κέντρων των πόλεων να παρουσιάζουν υψηλότερες θερμοκρασίες αέρα σε σχέση με την ύπαιθρο που τις περιβάλλει. Συνήθως, η διαφορά αυτή είναι πιο έντονη κατά τις νυχτερινές ώρες σε σχέση με την υπόλοιπη ημέρα.

Το «καλοκαίρι των αρκούδων» και οι «φωλιές του καύσωνα»

Εν τω μεταξύ, ο Δημήτρης Ζιακόπουλος εξηγεί στο προσωπικό του μπλογκ, τον λόγο που ο καιρός στην Ελλάδα είναι τόσο θερμός.

Συγκεκριμένα, προκειμένου να εξηγήσει στο κοινό τα καιρικά φαινόμενα της ακραίας ζέστης, ο μετεωρολόγος ανέβασε ορισμένους χάρτες που δείχνουν ακριβώς ποιες είναι οι θερμότερες και υποτροπικές τοποθεσίες που επηρεάζουν τον καιρό στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Μεσόγειο.

«Οι “φωλιές” του καύσωνα βρίσκονται στην υποτροπική ζώνη των υψηλών πιέσεων. Έχετε συνειδητοποιήσει πόσο κοντά στη ζώνη αυτή βρίσκονται οι μεσογειακές χώρες, συμπεριλαμβανομένης βέβαια της πατρίδας μας;», γράφει ο μετεωρολόγος.

Την ίδια ώρα που οι θερμοκρασίες είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα, χαρακτηριστικό του καλοκαιριού στην Ελλάδα είναι τα μελτέμια που πνέουν σε βόρειες κατευθύνσεις.

«Από φυσικής πλευράς, το μελτέμι μεταφέρει αέριες μάζες από τα ΒΑ Βαλκάνια για να καλυφθεί το κενό που δημιουργείται στην Κύπρο και στη Μέση Ανατολή με την ανοδική κίνηση του εκεί ευρισκόμενου θερμού αέρα.

Όταν στα ΒΑ Βαλκάνια ο καύσωνας έχει κάνει προγεφύρωμα, το μελτέμι γίνεται ανεμιστήρας στα προσήνεμα και αερόθερμο στα υπήνεμα της χώρας μας!», εξηγεί ο Δημήτρης Ζιακόπουλος.

Νέα θερμή εισβολή από αύριο με 40άρια

Στον «φούρνο» αναμένεται να ξαναμπεί η χώρα, αφού από αύριο, Δευτέρα (29/07), θα σημειωθεί νέα άνοδος του υδραργύρου με πολλά 40άρια.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον διευθυντή της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά, ο υδράργυρος θα «σκαρφαλώσει» 5 βαθμούς παραπάνω από τα κανονικά -για την εποχή- επίπεδα. Ο ίδιος, προχώρησε σε ανάρτηση και μέσα από χάρτες και γραφήματα παρουσίασε τις καιρικές συνθήκες για τις επόμενες μέρες.

Συγκεκριμένα, αναφέρει:

«ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ.

Παρά την πρόσκαιρη πτώση της θερμοκρασίας στην Αθήνα ο υδράργυρος σε γενικές γραμμές τις επόμενες μέρες διατηρείται σε επίπεδα κατά 5 περίπου βαθμούς Κελσίου πάνω από τα κανονικά για την εποχή (Χάρτης 1)

Γενικότερα όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και σε όλη τη Βαλκανική διατηρούνται οι θερμοκρασίες τουλάχιστον κατά 3 με 5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα κανονικά επίπεδα (Χάρτες 2 & 3 ) με μέσες μέγιστες τιμές περί τους 38 °C (Χάρτης 4)».

Δείτε πώς θα εξελιχθεί ο καύσωνας τις επόμενες ημέρες