Κυριακή 28 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Υπερτουρισμός: «Δε χωράνε άλλοι», λένε μέχρι και οι επιχειρηματίες των νησιών

Υπερτουρισμός: «Δε χωράνε άλλοι», λένε μέχρι και οι επιχειρηματίες των νησιών

Ο υπερτουρισμός γυρνάει μπούμερανγκ ακόμα και απέναντι στους επιχειρηματίες των ελληνικών νησιών, που βλέπουν το προϊόν που πουλάνε να υποβαθμίζεται. Ρεπορτάζ του ΜEGA

Ο υπερτουρισμός, σε δημοφιλείς προορισμούς όπως η Σαντορίνη,  αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, έχει φτάσει στα όριά τους ακόμα και τους τοπικούς επιχειρηματίες.

Όπως κατέδειξε ρεπορτάζ του ΜΕGA, οι υποδομές των νησιών δεν αντέχουν να σηκώσουν το βάρος της υπερβολικής τουριστικής κίνησης. Το αποτέλεσμα είναι και οι κάτοικοι να ασφυκτιούν, αλλά και οι τουρίστες να μην έχουν τις  παροχές που επιθυμούν. «Ο υπερτουρισμός κατατρώει τα νησιά», τονίζει χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ.

Σαντορίνη: 20 φορές πάνω οι επισκέπτες

«Όταν αυξάνεις τον αριθμό των επισκεπτών 20 φορές και πάνω… Το θέμα είναι τι είδους υποδομές χρειάζεσαι για να αντεπεξέλθεις ως και σε 30πλάσιο αριθμό τουρίστών», δήλωσε προβληματισμένος ο επιχειρηματίας Γιώργος Δαμίγος.

Στη Σαντορίνη, πρόταση του δήμου είναι να περιοριστούν οι ημερήσιοι επισκέπτες από τις κρουαζιέρες, σε 8.000 από 17.000 που καταφθάνουν σήμερα.
Πάντως τουρίστες που μίλησαν στο φακό του MEGA συμφώνησαν ότι «πρέπει να μπουν όρια στον αριθμό τουριστών που πρέπει να έρχονται κάθε μέρα, ώστε όλοι οι επισκέπτες να έχουν μια πιο ευχάριστη εμπειρία».

Οι ντόπιοι ταλαιπωρούνται, ενώ ακόμα και οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που επωφελούνται από τον τουρισμό, ανησυχούν για τα προβλήματα που θα συναντήσουν στο άμεσο μέλλον.
«Υπάρχει έλλειψη υποδομών», παραδέχεται ο επιχειρηματίας, Αλέξανδρος Πελακάνος.

Μύκονος: Εργαζόμενοι σε τρώγλες

Ο τουρισμός στη Μύκονο μπορεί φέτος να  ειναι συγκριτικά πιο «πεσμένος» σε σχέση με τις υψηλές προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί. Όμως και πάλι τα  σοκάκια στα Ματογιάννια  γεμίζουν ασφυκτικά και οι πανάκριβες ξαπλώστρες στις παραλίες γίνονται ανάρπαστες.

Όμως, πίσω από τις εικόνες χλιδής… επικρατούν συνθήκες εξαθλίωσης για του εργαζόμενους.

«Εδώ δεν υπάρχουν υποδομές για τους εργαζόμενους. Μένουν 4 και 5 μέσα σε τρώγλες. Ένας σερβιτόρος, απασχολείται και εξυπηρετεί 60,70, 80 πελάτες. Δεν υπάρχουν σωστές παραδοχές. Εκεί λοιπόν πραγματικά το τουριστικό προϊόν της χώρας κινδυνεύει. Όλα αυτά θα τα αντιμετωπίσουμε τα επόμενα χρόνια», δήλωσε στο MEGA ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού και Τουρισμού, Δημήτρης Κουτούκης.

Ο υπερτουρισμός έφερε…λειψυδρία και ενοίκια στα ύψη

Στη Μύκονο, τη Σαντορίνη και την Αντίπαρο κρούουν τον κώδωνα για το θέμα του νερού, ενώ στην Κρήτη και την Πάργα έχουν μετατρέψει ακόμα και τα πάρκινγκ σε Airbnb, με την τιμή της κατοικίας να αυξάνεται δραματικά για τους ντόπιους και το ερώτημα να είναι επιτακτικό: τι τουρισμό θέλουμε και πόσο αντέχουμε;

Οι επαγγελματίες του τουρισμού δεν αποκλείουν πως σύντομα στα ελληνικά νησιά θα δούμε εικόνες σαν κι αυτές από τη Βαρκελώνη, την Ίμπιζα, τη Μαγιόρκα και τα Κανάρια νησιά, με τους ντόπιους να επαναστατούν ενάντια στο προϊόν που έως τώρα αποζητούσαν.

Sports in

Πότε έρχεται στην Ελλάδα ο Γιάρεμτσουκ για τον Ολυμπιακό (vids)

«Κλείδωσε» η άφιξη του Ουκρανού επιθετικού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Ιουλίου 2024