Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Η νέα τεχνολογία που βοηθάει τους αθλητές να ανταπεξέλθουν στον καύσωνα
Ο πρωτοποριακός τρόπος που βοηθάει τους αθλητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες να ανταπεξέλθουν στον καύσωνα
Καθώς οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού έχουν ξεκινήσει, οι θερμοκρασίες του καλοκαιριού θα συνεχίσουν να γίνονται όλο και πιο καυτές, δημιουργώντας πρόσθετες προκλήσεις για τους αθλητές.
Οι θερμοκρασίες αναμένεται να εκτιναχθούν ξανά στα ύψη εφέτος στην Ευρώπη, αφού σημείωσαν ρεκόρ το 2023, και παρόλο που είναι πολύ νωρίς για ακριβή πρόβλεψη για τον Ιούλιο, ο εθνικός μετεωρολογικός οργανισμός Meteo-France ανέφερε ότι πολύ πιο θερμές από τις κανονικές συνθήκες είναι το πιο πιθανό σενάριο.
Δεν θα υπάρχει κλιματισμός στις αίθουσες των αθλητών στο Παρίσι 2024, το οποίο έχει δεσμευτεί να φιλοξενήσει τους πιο πράσινους Αγώνες όλων των εποχών, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να προσέχουν περισσότερο τη θερμοκρασία του σώματός τους καθώς προπονούνται, ξεκουράζονται και αγωνίζονται.
Ζεστά και άθλια
«Μπορεί να είναι πολύ ζεστά και άθλια (στο Παρίσι), όπως ήταν στο Τόκιο κατά τους τελευταίους Ολυμπιακούς Αγώνες», είπε στο Reuters ο Κρεγκ Χέλερ, καθηγητής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ που ειδικεύεται στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. «Και αυτή η αύξηση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος έχει πολλές επιπτώσεις στην απόδοση».
Το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, στην περιοχή Μπέι της Καλιφόρνια, είναι γνωστό για τους Ολυμπιακούς αθλητές με τουλάχιστον ένα μετάλλιο σε κάθε Αγώνα από το 1912 να συνδέεται με τη σχολή. Αθλητές που συνδέονται με το Στάνφορντ κέρδισαν 26 μετάλλια στο Τόκιο και 27 στο Ρίο το 2016.
Οι ερευνητές του πανεπιστημίου όπως ο Χέλερ είχαν την ευκαιρία να μελετήσουν τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος και η εγγύτητα στη Silicon Valley επέτρεψε στην τεχνολογία να μπει στον αγωνιστικό χώρο.
Ψύξη αίματος
Ο Χέλερ εφηύρε από κοινού το CoolMitt, μια συσκευή που φοριέται σαν γάντι στο χέρι και βοηθά στην εξαγωγή θερμότητας ενώ ψύχεται το αίμα που κυκλοφορεί πίσω στην καρδιά και στους μύες του αθλητή.
Έχει σχεδιαστεί για χρήση κατά τη διάρκεια των τάιμ άουτ σε παιχνίδια, μεταξύ των σετ και των επαναλήψεων στο γυμναστήριο ή για οποιοδήποτε σύντομο διάλειμμα στην προπόνηση ή τον αγώνα.
«Αν αφαιρέσετε τη θερμότητα από τον πυρήνα του σώματος, αυτό εμποδίζει τη συσσώρευση θερμότητας στους ενεργούς μύες και αυτοί συνεχίζουν να εργάζονται», εξήγησε ο Χέλερ.
«Επομένως, αυτό που κάνει το CoolMitt είναι να αποτρέπει την υπερθερμία, την αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος σε επικίνδυνο επίπεδο».
Το CoolMitt, το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί από την ομάδα πάλης των ΗΠΑ και τον Αμερικανό ξιφομάχο Άλεξ ΜΑσιάλας, στοχεύει τις λείες επιφάνειες του δέρματος, δηλαδή τα μη τριχωτά μέρη του σώματος που «περιέχουν εξειδικευμένες αγγειακές δομές που διευκολύνουν την απώλεια θερμότητας», σύμφωνα με μια μελέτη.
Μόλις μπει στο γάντι, η παλάμη στηρίζεται σε ένα μαξιλαράκι με διάχυση νερού που έχει ρυθμιστεί στους 10 έως 12 βαθμούς Κελσίου.
Το επίθεμα αντλεί τη θερμότητα ενώ ψύχει το αίμα του αθλητή πριν φτάσει στο επίπεδο αγγειοσυστολής, επιβραδύνοντας τη ροή του αίματος.
Η υπερθέρμανση στερεί επιδόσεις
Ο Τάιλερ Φρίντριχ, αναπληρωτής διευθυντής στίβου για εφαρμοσμένες επιδόσεις στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, συνεργάζεται με αθλητές στην πανεπιστημιούπολη, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που πήγαν στο Τόκιο και είναι πιθανό να πάνε στο Παρίσι, σε προγράμματα ενδυνάμωσης και προετοιμασίας.
«Γνωρίζουμε ότι αν υπερθερμανθούμε, δεν θα αποδίδουμε στο επίπεδο που θέλουμε ή που θα έπρεπε. Και έτσι η ρύθμιση της θερμότητας και η ρύθμιση της θερμοκρασίας του πυρήνα σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι κρίσιμη και ζωτικής σημασίας για την απόδοση σε υψηλό επίπεδο», δήλωσε ο Φρίντριχ στο Reuuters.
Είπε ότι τα μπάνια με πάγο και οι κρύες πετσέτες χρησιμοποιούνται συχνά από αθλητές, αλλά δεν είναι απαραίτητα αποτελεσματικά.
Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα των πρακτικών εμβάπτισης σε κρύο νερό.
Ο Φρίντριχ είπε ότι το CoolMitt είχε κάνει τη διαφορά.
«Αυτοί (οι αθλητές) παρατηρούν τον εαυτό τους να νιώθει ότι στο τέλος του παιχνιδιού έχουν ακόμη ενέργεια», είπε.
Πηγή: ΟΤ
- Με τον κόσμο του και στη Ρουμανία ο Ολυμπιακός – Τα εισιτήρια για τον αγώνα με την Στεάουα
- Σβερ Νίπαν: H πρώτη μεταγραφή του Αμορίμ στη Γιουνάιτεντ, είναι συνομήλικος του Μουζακίτη
- Αποχαιρετιστήρια ομιλία του προέδρου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Απόστολου Τζιτζικώστα
- Δανία, η χώρα που ξεριζώνει χωράφια για να φυτέψει δάση
- SciArt: Πώς η ρομποτική τέχνη μπορεί να κάνει τους εργαζόμενους σε ένα γραφείο πιο παραγωγικούς
- Παππάς: Ο Μητσοτάκης παρακολουθεί την έκρηξη των τιμών ρεύματος ως απλός θεατής