Κυριακή 28 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Παραλία Καλυψώ: Το πειρατικό φιορδ με τις δαντελωτές ακτές και τα γαλαζοπράσινα νερά (βίντεο)

Παραλία Καλυψώ: Το πειρατικό φιορδ με τις δαντελωτές ακτές και τα γαλαζοπράσινα νερά (βίντεο)

Η μικροσκοπική παραλία στο πειρατικό φιορδ με το σπάνιο υποθαλάσσιο ανάγλυφο βρίσκεται στο Ρέθυμνο, προστατευμένη ανάμεσα σε ψηλούς απόκρημνους βράχους

Μια μοναδική μικροσκοπική παραλία που θυμίζει τις δαντελωτές ακτές της Νορβηγίας βρίσκεται στη νότια πλευρά του Ρεθύμνου, στο Λιβυκό Πέλαγος. Τα τελευταία χρόνια η παραλία Καλυψώ ή πειρατικό φιορδ όπως αποκαλείται, προσελκύει δεκάδες τουρίστες, εγχώριους και ξένους, που συρρέουν για να απολαύσουν την άγρια ομορφιά του τοπίου και να κολυμπήσουν στα κρυστάλλινα νερά του μακρόστενου κόλπου, γνωστού ως Κάραβος.

Το πειρατικό φιορδ βρίσκεται στα νότια του Ακρωτηρίου Μουρί, κοντά στον Πλακιά, με τους τεράστιους κάθετους βράχους που απλώνονται σε μήκος 100 μέτρων να σχηματίζουν ένα καλά κρυμμένο φυσικό λιμανάκι και μια μικροσκοπική παραλία με άμμο, πλάτους μόλις 2 μέτρων. Η θάλασσα βαθαίνει απότομα ενώ το υποθαλάσσιο ανάγλυφο θα σας αποζημιώσει.

Η πρόσβαση γίνεται από το Δαμνόνι μέσω χωματόδρομου κατά μήκος της ακτής και ενός ασφαλτοστρωμένου

Η προστατευμένη μικρή παραλία όπως φαίνεται από την βραχώδη σπηλιά του κόλπου

Καταφύγιο πειρατών

Θεωρείται ότι κατά τη βυζαντινή εποχή, στον απάνεμο αυτό κόλπο έβρισκαν καταφύγιο πειρατές, οι οποίοι του έδωσαν το όνομα Κάραβος. Αξίζει να περπατήσετε στα διαμορφωμένα μονοπάτια της περιοχής και να δείτε τις επιβλητικές απόκρημνες ακτές και τη γέφυρα που ενώνει τις δύο πλευρές του κόλπου με σχοινί.

Το ξενοδοχείο μέσα στα όρια του οποίου βρίσκεται η παραλία έχει τοποθετήσει ξαπλώστρες στους λείους βράχους που βρίσκονται δίπλα στο φιορδ. Επίσης υπάρχει και σχολή καταδύσεων, ενώ παρέχονται ποδήλατα θαλάσσης και κανό.

Η πρόσβαση στην μοναδική αυτή παραλία γίνεται μέσω δύο δρόμων που ξεκινούν από το Δαμνόνι. Ο ένας είναι ασφαλτοστρωμένος, ενώ ο χωματόδρομος πηγαίνει παράλληλα με τις ακτές.

Πρόκειται για ένα πανέμορφο μέρος με σπάνιες ιδιαιτερότητες που σε συναρπάζει από την πρώτη ματιά, ειδικά όταν το βλέπεις από ψηλά. Η ομοιότητα με τα νορβηγικά φιορδ είναι εμφανής, με τα ελληνικά χρώματα και την άγρια ομορφιά της Κρήτης να δημιουργούν τον απόλυτο παράδεισο.

Μάγεψε και τον Οδυσσέα

Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Οδυσσέας μαγεύτηκε από την σπάνια ομορφιά του τοπίου και τη βασίλισσα Καλυψώ και παρέμεινε εκεί για επτά χρόνια προτού επιστρέψει στην Ιθάκη.

Ακόμη και ο βυθός είναι εντυπωσιακός. Με μια κατάδυση, οι επίδοξοι δύτες μπορούν να ανακαλύψουν το σπανιότερο ανάγλυφο του βυθού στη Μεσόγειο, ενώ η εικόνα συμπληρώνεται με την πλούσια ζωή ψαριών, φυτών και κοραλλιών.

Στην παραλία του Κάραβου καταλήγουν οι χείμαρροι από το φαράγγι του Κουρταλιώτη, το οποίο πήρε το όνομά του από τα σφυρίγματα του αέρα που ακούγονται σαν κρόταλα όταν φυσά βόρειος άνεμος περνώντας από τα κοιλώματα των βράχων.

Sports in

Σαρωτική η Σάκκαρη, προκρίθηκε εύκολα στον 2ο γύρο (2-0)

Η Μαρία Σάκκαρη πήρε με μεγάλη άνεση την πρόκριση για τον 2ο γύρο του τουρνουά τένις των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Ιουλίου 2024