O δυτικότερος νομός της Κρήτης συνδυάζει την άγρια ανόθευτη ομορφιά του νότου με την ατμόσφαιρα που της προδίδει η κληρονομία που της άφησαν Ενετοί και Οθωμανοί. Τα Χανιά διαθέτουν γραφικά σοκάκια, το φρούριο Φιρκά, που κατασκεύασαν οι Βενετοί αλλά διατηρεί το τούρκικο όνομά του (σημαίνει στρατώνας), η μαγευτική θέα από το λόφο του Προφήτη Ηλία, όπου βρίσκονται οι Τάφοι των Βενιζέλων, η αριστοκρατική Χαλέπα με τα αρχοντικά της. Ανάμεσά τους και η Οικία Ελευθέριου Βενιζέλου, που λειτουργεί πλέον ως σύγχρονο μουσείο (Τ/28210 56008, Δευτέρα-Σάββατο 11.00-17.30, είσοδος 4€).

Και παραδίπλα της, πάνω από τη θάλασσα, η εργατική συνοικία Ταμπακαριά, γνωστή σήμερα για τις ταβέρνες της. Κρυστάλλινα νερά και καρτποσταλικές παραλίες, το άγονο τοπίων των Σφακίων και οι προκλήσεις που προσφέρουν τα Λευκά Όρη. Εμπειρίες διαμονής σε χωριά όπου οι σύγχρονες ανέσεις σταματούν στην είσοδό τους. Γαστρονομία που παντρεύει τη Δύση με την Ανατολή σε πεντανόστιμα πιάτα. Και ακόμα πολιτιστικά φεστιβάλ, οινοτουρισμός, ιστορικές μονές (Γουβερνέτου, Κοθολικού κ.ά.) συνθέτουν ένα γοητευτικό παζλ από εικόνες, γεύσεις και εμπειρίες που δεν αφήνουν κανένα ασυγκίνητο.

Τι να δείτε

•Το πιο ρομαντικό σημείο των Χανίων είναι το Ενετικό λιμάνι. Περιηγηθείτε στα Νεώρια, τον γραφικό φάρο εμβληματικό τοπόσημο της πόλης, που άρχισαν να χτίζουν οι Ενετοί τον 17ο αιώνα και ολοκλήρωσαν οι Αιγύπτιοι το 1830.

•Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων που παρουσιάζει το πλούσιο αρχαιολογικό απόθεμα της περιοχής των Χανίων στο πέρασμα των αιώνων, από τους προϊστορικούς οικισμούς έως τις ιστορικές πόλεις. Δευτέρα-Κυριακή 08:00-20:00. Τρίτη κλειστά. Είσοδος 6€ (amch.gr).

•Το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης Η μόνιμη συλλογή περιλαμβάνει 2.500 κομμάτια, όπως κειμήλια, πίνακες ζωγραφικής, χάρτες, φωτογραφίες, μοντέλα πλοίων, ναυτικό εξοπλισμό κ.ά., τα οποία παρουσιάζονται σε ενότητες και με χρονολογική σειρά από την Εποχή του Χαλκού μέχρι σήμερα. Στεγάζεται στο κεντρικό κτίριο του φρουρίου Revelino del Porto στο λιμάνι των Χανίων (mar-mus-crete.gr).

Τι να κάνετε στα Χανιά

Να διασχίσετε το Φαράγγι της Σαμαριάς. Όλη η περιοχή είναι ενταγμένη στο Παγκόσμιο Δίκτυο Αποθεμάτων Βιόσφαιρας της UNESCO. Ακόμα κι αν διαλέξετε μια πιο εύκολη διαδρομή, χωρίς να περάσετε όλο το φαράγγι, το τοπίο θα σας μαγέψει, και θα αντιληφθείτε τη μοναδικότητα και τον φυσικό πλούτο του τόπου. Να επισκεφτείτε τη Μηλιά. Το εγκαταλελειμμένο πέτρινο χωριό του 15ου αιώνα που έχει μετασχηματιστεί σε πρότυπο οικολογικό χωριό-ξενώνα, το project Milia Mountain Retreat. Χρησιμοποιεί εναλλακτικές μορφές ενέργειας, δεν θα βρείτε κλιματισμό, ούτε άλλες σύγχρονες υπηρεσίες, όπως Wi-Fi.

Δοκιμάστε να εξερευνήσετε το καθηλωτικό τοπίο της ψηλότερης οροσειράς της Κρήτης. Τα Λευκά Όρη, με υψόμετρο έως 2.450μ., προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες. Για δόσεις αυθεντικής Κρήτης, περιηγηθείτε στα χωριά του Αποκόρωνα: Βάμος, Δουλιανά, Γαβαλοχώρι, Καλύβες, Βρύσες, Φρες. Εδώ θα βρείτε παλιά καφενεία, γραφικές εκκλησίες, υπέροχη φύση και ζεστή φιλοξενία. Στοιχεία που συνθέτουν μέσα σε μικρή έκταση όλα όσα έχουν καθιερώσει την Κρήτη ως παγκόσμιο προορισμό, εδώ και δεκαετίες.

Να γνωρίσετε την αρχαία Άπτερα, έξω από τα Χανιά, στο ύψωμα Παλιόκαστρο. Πρόκειται για μία από τις σπουδαιότερες πόλεις-κράτη της Κρήτης, η οποία ιδρύθηκε κατά τα γεωμετρικά χρόνια. Το αρχαίο θέατρο της Απτέρας βρίσκεται στην είσοδο της αρχαίας πόλης. Να αποδράσετε στη Γαύδο. Το εξω- τικό νησί του Λιβυκού πελάγους με τις χρυσαφένιες ακρογιαλιές. Η παράδοση συνδέει τη Γαύδο με το νησί της Καλυψούς, την Ωγυγία. Τα καραβάκια συνδέουν το λιμάνι της με τη Χώρα Σφακίων, τη Σούγια, την Παλαιόχωρα κ.ά..

Που να κολυμπήσετε

Στην εξωτική λιμνοθάλασσα του Μπάλου και στο πανέμορφο Ελαφονήσι. Στο γραφικό Λουτρό, το οποίο θα προσεγγίσετε με βάρκες, οι οποίες αναχωρούν από τη Χώρα Σφακίων. Στην Άσπρη Λίμνη, με τη λευκή άμμο. Στη μαγευστική – και διάσημη – παραλία Φαλάσαρνα, αλλά και στο Σεϊτάν Λιμάνι, στο Ακρωτήρι, που απαιτεί κόπο για να φτάσετε. Στο Κεδρόδασος, στην Κίσσαμο, και στην Παλαιόχωρα.

Που να φάτε στα Χανιά

Παραδοσιακή κουζίνα στον Ντουνιά (τηλ. 28210 65083), απλό αυθεντικό φαγητό στο Καφενείο του Νεκτάριου (τηλ.: 28250 95228), Χρυσόστομος, ταβέρνα στα Χανιά (τηλ. 28210-57035) και στα Σφακιά (Παραλία Μαρμάρων). Αρισμαρί (τηλ.: 28210 74419), Πηγάδι του Τούρκου (τηλ.: 28210 54547), Παρασιά Ρακάδικο (Βάμος, τηλ.: 28250 83246), Ψαρός (τηλ.: 28250- 31401), Κούρτσα (τηλ.: 28250 51201), Καπετάν Νικόλα (Φαλάσαρνα, τηλ. 28220 41269).

Πώς θα πάτε

Από το αεροδρόμιο Ιωάννης Δασκαλογιάννης των Χανίων υπάρχουν απευθείας πτήσεις για Αθήνα όλο τον χρόνο. Επίσης, συνδέονται ακτοπλοϊκά με τον Πειραιά με πλοία της ANEK Line – Blue Star Ferries. Χανιά, τηλ.: 28210 275004 (Σούδα, τηλ.: 28210 80050).

 Πηγή Diakopes.gr