Η άσκηση δεν θα πρέπει να απουσιάζει από τη ζωή (και) του σκύλου. Η σωματική δραστηριότητα, όπως και η πνευματική, συμβάλλει στην ψυχική του υγεία και, παράλληλα, στην υποδειγματική συμπεριφορά του.

Η άσκηση επιδρά θετικά, όπως και στον άνθρωπο, εφόσον γίνεται στους σωστούς χρόνους και με τους σωστούς τρόπους.
«Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν βάλει στην καθημερινότητά τους την άσκηση. Και όσοι έχουν σκύλο, δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για την άσκηση του κατοικιδίου τους, αναφέρει ο κτηνίατρος, Ελευθέριος Γινάργυρος.

Ποια είναι τα οφέλη της άσκησης για τον σκύλο

Τα καλά που θα αποφέρει η σωματική και η πνευματική άσκηση στον σκύλο, σύμφωνα με τον κτηνίατρο, είναι πολλά και σημαντικά. Παράλληλα, η σωματική άσκηση του σκύλου είναι κίνητρο και για τον ιδιοκτήτη του.

Το πόσο πρέπει να ασκείται ο σκύλος, εξαρτάται, από αρκετούς παράγοντες

Το περπάτημα είναι από τις πιο σημαντικές ασκήσεις

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον κ. Γινάργυρο τα οφέλη είναι τα εξής:

1. Προστατεύει τα σκυλιά μας από την παχυσαρκία

Άρα, και από ασθένειες που σχετίζονται ή επιβαρύνονται με την παχυσαρκία. Όπως είναι ο διαβήτης, τα καρδιολογικά προβλήματα, τα αρθριτικά κ.ά. Η άσκηση βοηθά να καούν οι επιπλέον θερμίδες που καταναλώνει ο σκύλος μας

2. Συμβάλλει στην καλή συμπεριφορά του, καθώς εκτονώνει την ενέργεια του και δεν αναζητά άλλους τρόπους, όπως, για παράδειγμα, ζημιές, καταστροφή επίπλων – μαξιλαριών, διαρκές και επίμονο γαύγισμα.

3. Μπορεί να βοηθήσει ακόμη και στην εγκεφαλική οξυδέρκεια, αν συμπεριλάβουμε στην άσκηση του ζώου μας γνωστικά παιχνίδια – παζλ.

4. Συμβάλλει στη μείωση του άγχους, τόσο του ζώου, όσο και του ιδιοκτήτη του, που ασκείται μαζί του. Επίσης, ενισχύεται η σχέση τους.

Πόσος χρόνος άσκησης απαιτείται για κάθε σκύλο;

Όσον αφορά το πόσο πρέπει να ασκείται ο σκύλος, εξαρτάται, όπως λέει ο κτηνίατρος, από αρκετούς παράγοντες. Όπως:

● Τη φυλή

Η φυλή φαίνεται παίζει καθοριστικό ρόλο στα επίπεδα ενέργειας του σκύλου, όπως λέει ο κτηνίατρος, ακόμη και στον τύπο της άσκησης που προτιμά. «Για παράδειγμα, εάν είμαι λάτρης της πεζοπορίας είναι παράλογο να πάρω μαζί μου ένα Toy Poodle. Ή να θεωρώ πως ένα Jack Russell θα αρκεστεί με μία βόλτα του τετραγώνου την ημέρα», αναφέρει ο κτηνίατρος

● Την ηλικία

Όπως είναι φυσικό, σύμφωνα με τον κ. Γινάργυρο, με την πάροδο των ετών, η άσκηση θα πρέπει σιγά – σιγά να μειώνεται σε διάρκεια και ένταση. Έτσι, ώστε να προστατέψουμε τον σκύλο μας από την καταπόνηση.
Παράλληλα, όπως επισημαίνει ο κτηνίατρος, θα πρέπει να μάθουμε –και να δείχνουμε προσοχή- στα σημάδια που μας δίνει ο σκύλος μας μετά τη βόλτα. Δηλαδή, αν έχει λαχανιάσει, βήχει, ή δείχνει έντονη κόπωση, χωρίς να υπάρχει παθολογική αιτία, θα πρέπει να μειώσω τα επίπεδα της άσκησης του.
Τονίζει ότι δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να την εγκαταλείψουμε, εκτός εάν μας δοθεί ρητή ιατρική εντολή.

● Τα υποκείμενα νοσήματα

«Σε πολλά νοσήματα, ιδιαίτερα ορθοπεδικά, η ξεκούραση αποτελεί σημαντικότατο κομμάτι της αποθεραπείας. Ακολουθήστε τις συμβουλές του γιατρού σας. Και αναζητήστε άλλους τρόπους για να εκτονώσει την ενέργεια του ο σκύλος σας», διευκρινίζει ο κ. Γινάργυρος.

● Τις προσωπικές προτιμήσεις

Όπως κι εμείς, έτσι και ο κάθε σκύλος έχει τον δικό του χαρακτήρα, αναφέρει ο κτηνίατρος, και τις δικές του προτιμήσεις. Είναι σημαντικό να απολαμβάνει το είδος της άσκησης που καλείται να εκτελέσει. Αν δείχνει ότι δεν το απολαμβάνει, σκεφτείτε να αλλάξετε το πρόγραμμα, ή το είδος της άσκησης.

Σωματικές ασκήσεις για τον σκύλο

Ευτυχώς, όπως λέει ο κ. Γινάργυρος, οι επιλογές για τον τύπο της άσκησης είναι πολλές.

Περπάτημα

Το περπάτημα είναι από τις πιο σημαντικές ασκήσεις. Συνήθως, συστήνονται τουλάχιστον μία δυο βόλτες τη μέρα. Το γρήγορο περπάτημα, όπως εξηγεί ο κτηνίατρος, καίει θερμίδες, ενώ με το αργό, ο σκύλος μας έχει επαφή και εξερευνά το περιβάλλον.

Κολύμπι

«Εξαιρετική μορφή άσκησης για έναν σκύλο που του αρέσει το κολύμπι. Και ένα από τα θετικά της, είναι ότι προστατεύει τις αρθρώσεις του από καταπόνηση. Μετά το κολύμπι, πάντα ξεπλένουμε και στεγνώνουμε καλά τον σκύλο μας», τονίζει ο κτηνίατρος.

Παιχνίδια

Οι περισσότεροι σκύλοι, όπως λέει ο κ. Γινάργυρος, τρελαίνονται για κυνηγητό, ή να επιστρέφουν κάτι πίσω στον ιδιοκτήτη τους (φρίσμπι, μπαλάκι, κ.ά.).
«Με τα παιχνίδια ξεδίνει ο σκύλος μας, ενισχύουμε τα γνωστικά του επίπεδα, αλλά και τη μεταξύ μας σχέση. Αρκετά από αυτά μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε ακόμη και μέσα στο σπίτι, όταν ο καιρός δεν μας επιτρέπει να βγούμε έξω», διευκρινίζει ο κ. Γινάργυρος.

Τρέξιμο

Είναι πολύ καλή επιλογή, σύμφωνα με τον κτηνίατρο, για σκυλιά με υψηλή ενέργεια, όπως είναι τα Δαλματίας, τα Pointer, τα Collie. Σίγουρα, όμως, θα πρέπει να ξεκινήσουν το τρέξιμο σταδιακά και προοδευτικά.

Ποδηλασία – πεζοπορία

«Και τα δύο αποτελούν κάπως πιο εξεζητημένες επιλογές, που απαιτούν σίγουρα σταδιακή εισαγωγή του σκύλου σας», διευκρινίζει ο κ. Γινάργυρος. Και συμπληρώνει: «Πριν ξεκινήσετε τις δραστηριότητές σας, να φροντίσετε να έχετε μαζί σας άφθονο νερό. Και να μην ξεχνάτε, να κάνετε συχνές στάσεις».

Ο κτηνίατρος, Ελευθέριος Γινάργυρος

Ο κ. Ελευθέριος Γινάργυρος είναι πτυχιούχος της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Έχει κάνει πρακτική άσκηση σε κλινικές μικρών ζώων στην Αμερική και μετεκπαίδευση στην Ακτινολογία, ενώ έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην παθολογία των μικρών ζώων, αλλά και στη χειρουργική.

Έχει συμμετάσχει σε πρακτικά σεμινάρια πάνω στην τραυματιολογία, την ορθοπεδική, αλλά και τη χειρουργική μαλακών μορίων.

Είναι ενεργό μέλος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου (Π.Κ.Σ.), της Ελληνικής Εταιρίας Κτηνιατρικής Ζώων Συντροφιάς (ΕΛ.Ε.Κ.Ζ.Σ.), καθώς και της Εθελοντικής Δράσης Κτηνιάτρων Ελλάδας (Ε.Δ.Κ.Ε.), η οποία προσφέρει βοήθεια σε ζώα που βρίσκονται σε περιοχές όπου δεν υπάρχει κτηνιατρική φροντίδα.