Κυριακή 28 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Αφυδάτωση: Πρακτικός οδηγός για να την προλάβεις

Αφυδάτωση: Πρακτικός οδηγός για να την προλάβεις

Απλές αλλά αποτελεσματικές συμβουλές για να μην χαλάσει η αφυδάτωση τα καλοκαιρινά σου σχέδια.

Βουνό ή θάλασσα; Όπου κι εάν αποφασίσεις να περάσεις τις καλοκαιρινές σου διακοπές, είναι σημαντικό να αποφύγεις την αφυδάτωση, που συμβαίνει ότι χάνουμε περισσότερα υγρά από αυτά που προσλαμβάνουμε, με αποτέλεσμα το σώμα να μην έχει αρκετά για να υποστηρίξει τις λειτουργίες του. Οποιοσδήποτε μπορεί να αφυδατωθεί, αλλά η κατάσταση είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τα μικρά παιδιά και τους μεγαλύτερους ενήλικες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς της Mayo Clinic, η αφυδάτωση μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικιακή ομάδα, εάν δεν πίνουμε αρκετό νερό σε μέρες με υψηλή θερμοκρασία και ειδικά εάν έχουμε έντονη φυσική δραστηριότητα. Η ήπια έως μέτρια αφυδάτωση μπορεί να αντιστραφεί με την πρόσληψη περισσότερων υγρών, η πιο σοβαρή όμως χρήζει άμεσης ιατρικής βοήθειας.

Πώς θα προλάβεις την αφυδάτωση

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν μερικές απλές στρατηγικές που μπορείς να ακολουθήσεις για να είσαι πάντα και παντού ενυδατωμένη. Αυτές περιλαμβάνουν:

#1

Απάντησε στην δίψα σου

Η πιο κοινή ένδειξη δυνητικής αφυδάτωσης; Η δίψα. Αυτό διότι εύκολα μπορεί να ξεχάσεις να πίνεις νερό κατά την διάρκεια της ημέρας αλλά και να αγνοήσεις την δίψα σου όταν είσαι απασχολημένη με άλλες δραστηριότητες. Για αυτό έχε πάντα κοντά σου ένα μπουκάλι νερό για να λειτουργεί και ως υπενθύμιση.

#2

Νιώθεις στεγνό το στόμα σου;

Ένας άλλος απλός τρόπος για να μετρήσεις τα επίπεδα ενυδάτωσης του οργανισμού, είναι να ελέγξεις την υγρασία του εσωτερικού του στόματός σου. Εάν αρχίζει να στεγνώνει, τότε γνωρίζεις ότι πρέπει να πιεις νερό.

#3

Αύξησε το νερό που πίνεις όσο γυμνάζεσαι

Το σώμα απαιτεί περισσότερο νερό όταν γυμνάζεσαι σε υψηλή ένταση ή για μεγάλο χρονικό διάστημα για να αναπληρωθούν τα χαμένα υγρά λόγω της άσκησης. Ενδεικτικά, οι ποδοσφαιριστές χάνουν κατά μέσο όρο 1,5 λίτρο (L) ιδρώτα την ώρα και οι αθλητές αντοχής χάνουν 1,28 λίτρα την ώρα, σύμφωνα με επιστημονική ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο Nutrients.

#4

Μην ξεχνάς τους ηλεκτρολύτες

Γνωστοί για τον βασικό ρόλο που διαδραματίζουν στην ενυδάτωση, οι ηλεκτρολύτες πρόκειται για μέταλλα, όπως το μαγνήσιο, το νάτριο, το κάλλιο και ο φώσφορος. Μαζί με τα υγρά που χάνουμε, μοιραία χάνουμε και ηλεκτρολύτες. Όμως πρέπει να τους αναπληρώνουμε καθώς -εκτός από την ενυδάτωση- είναι απαραίτητοι για βασικές σωματικές διεργασίες όπως η λειτουργία των νεύρων και των μυών, η έκκριση ορμονών και η ισορροπία του pH στο αίμα.

Εκτός από τα χαρακτηριστικά χρωματιστά ροφήματα που μπορεί να έχεις δει να πίνουν οι αθλητές, μπορείς να βρεις και φυσικούς ηλεκτρολύτες. Οι μπανάνες, το γιαούρτι αλλά και καρπούζι είναι μόνο μερικά από τα τρόφιμα που περιέχουν φυσικούς ηλεκτρολύτες και συμβάλλουν στην ενυδάτωση του οργανισμού.

Πηγή: Vita

Sports in

Ο πόντος που άλλαξε την ιστορία του Τσιτσιπά (vids)

Ο Έλληνας τενίστας είχε την ποιότητα και την εμπειρία για να πάρει τη νίκη απέναντι στον μαχητικό Μπεργκς. Χρειάστηκε, όμως, να έχει και την τύχη με το μέρος του…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Ιουλίου 2024