Το δικαίωμα έφεσης εξετάζουν οι Καναδοί μετά τη «βαριά» τιμωρία που επιβλήθηκε από την FIFA στη γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου αλλά και στο προπονητικό team της με την κατηγορία της κατασκοπείας αντίπαλης ομάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Την πλήρη υποστήριξή τους στις τιμωρημένες παίκτριες εκφράζουν μέσω διαδικτύου αθλητές από τον Καναδά

Η υπόθεση αφορά σε «κατασκοπεία» μέσω drone της προπόνησης της Νέας Ζηλανδίας, λίγες ημέρες πριν την αναμέτρησή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες «Παρίσι 2024».

Πριν από μερικές ημέρες η Ολυμπιακή Επιτροπή της Νέας Ζηλανδίας κατέθεσε επίσημη διαμαρτυρία στη ΔΟΕ και τη FIFA, καταγγέλλοντας ότι την ώρα της προπόνησης της δικής της ποδοσφαιρικής ομάδας γυναικών πάνω από το προπονητικό της κέντρο πετούσε drone που κατέγραφε τα όσα γίνονταν στον αγωνιστικό χώρο. Σημειώνεται ότι ο Καναδάς κέρδισε με 2-1.

Δικαίωμα έφεσης

H Ολυμπιακή Επιτροπή του Καναδά έκανε γνωστό ότι εξετάζει την περίπτωση έφεσης κατά της απόφασης αφαίρεσης έξι βαθμών της FIFA στη γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου. «Εξετάζουμε το δικαίωμα έφεσης σχετικά με την αφαίρεση έξι βαθμών για την γυναικεία ομάδα στο ολυμπιακό τουρνουά ποδοσφαίρου», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η καναδική Ολυμπιακή Επιτροπή.

Η Canada Soccer δήλωσε ότι διερευνά πώς θα μπορούσε να ασκήσει την έφεση κατά της ποινής των έξι βαθμών, η οποία άφησε τον Καναδά με μείον τρεις βαθμούς στον όμιλο Α, με δύο αγώνες να απομένουν.

Είναι προγραμματισμένο να παίξει με τη Γαλλία αργότερα την Κυριακή.

Υπενθυμίζεται ότι η αφαίρεση των έξι βαθμών από την κατάταξη του Ολυμπιακού τουρνουά καθιστά εξαιρετικά δύσκολη τη διάκριση της ομάδας στη φετινή διοργάνωση. Αποκλεισμός ενός έτους έχει επιβληθεί και στην προπονήτρια της ομάδας, Μπεβ Πρίστμαν. Η ίδια δήλωσε σοκαρισμένη, ενώ έχει ήδη απομακρυνθεί από την ομοσπονδία της χώρας.

Ανάλογη ποινή ενός έτους επιβλήθηκε και σε δύο αξιωματούχους της καναδικής ομάδας, τον Τζόζεφ Λομπάρντι και την Τζαζμίν Μάντερ. Εκτός από την αφαίρεση βαθμών και τους αποκλεισμούς, η FIFA επέβαλε πρόστιμο 200.000 ευρώ.

Κύμα υποστήριξης αθλητών στον Καναδά

Πρώην παίκτριες εξέφρασαν την πλήρη υποστήριξή τους στην Ολυμπιακή ομάδα ποδοσφαίρου γυναικών μετά την αφαίρεση των έξι βαθμοί για το σκάνδαλο με το drone, το οποίο επέφερε τεράστιο πλήγμα στις ελπίδες τους να υπερασπιστούν με επιτυχία το χρυσό τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024.

«Είμαι συντετριμμένη και εξοργισμένη, αυτές οι παίκτριες δεν το αξίζουν αυτό», έγραψε στο X η πρώην τερματοφύλακας Στέφανι Λαμπέ, η οποία βοήθησε τον Καναδά να κερδίσει το χρυσό στο Τόκιο.

«Τις απογοήτευσαν τόσοι πολλοί δικοί τους άνθρωποι, όχι μόνο από το επιτελείο της εθνικής ομάδας. Στέκομαι στο πλευρό αυτών των παικτών και κάθε παίκτη που πήρε μέρος σε αυτό και εργάστηκε τόσο σκληρά».

Η Νταϊάνα Μάθεσον, η οποία αποσύρθηκε το 2020 μετά από 206 συμμετοχές στην καναδική ομάδα σε μια 17ετή καριέρα, έγραψε: Όπως και πολλοί Καναδοί, επεξεργάζομαι πολλά συναισθήματα για αυτή την ιστορία που έχει τραβήξει την προσοχή μακριά από ολόκληρη την καναδική Ολυμπιακή ομάδα. Στέκομαι στο πλευρό των παικτών. Είμαι μαζί σας. Οι Καναδοί είναι μαζί σας. Τελευταίο παιχνίδι, επόμενο παιχνίδι, όλα τα παιχνίδια, είμαστε εκεί μαζί σας. Μας παίρνουν έξι βαθμούς; Ωραία, ας πάμε να πάρουμε εννέα».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ