Κυριακή 28 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Είχε καταδικαστεί άδικα για φόνο - Απείχε λίγα μέτρα από την ελευθερία αλλά τον σταμάτησε μια ασυνήθιστη έφεση

Είχε καταδικαστεί άδικα για φόνο – Απείχε λίγα μέτρα από την ελευθερία αλλά τον σταμάτησε μια ασυνήθιστη έφεση

Ο Κρίστοφερ Νταν πέρασε 34 χρόνια στη φυλακή, προτού ανατραπεί η καταδίκη του για φόνο αυτή την εβδομάδα, αλλά εξακολουθεί να περιμένει την αποφυλάκισή του

Ο Κρίστοφερ Νταν βρισκόταν λίγα βήματα μακριά από την ελευθερία. Φορούσε πολιτικά ρούχα που είχε διαλέξει μήνες πριν: ένα πράσινο πουκάμισο, ένα σακάκι και μια πράσινη και μπλε γραβάτα. Είχε πετάξει την οδοντόβουρτσα της φυλακής. Η γυναίκα του θα τον περίμενε με μια καινούργια στο πάρκινγκ. Ένας δικαστής είχε τελικά αποφανθεί δύο ημέρες νωρίτερα αυτό που ο Νταν πάντα υποστήριζε: Καταδικάστηκε άδικα για φόνο το 1990.

Αλλά καθώς το Τμήμα Σωφρονισμού του Μιζούρι οριστικοποιούσε την Τετάρτη τα χαρτιά αποφυλάκισής του, ο διευθυντής έλαβε ένα τηλεφώνημα. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Πολιτείας είχε αναστείλει τη διαταγή αποφυλάκισης, μετά την προσφυγή του γενικού εισαγγελέα του Μιζούρι για να παραμείνει ο Νταν στη φυλακή.

Η υπόθεση του Νταν είναι η δεύτερη φορά, μέσα σε λίγες εβδομάδες, που ο Ρεπουμπλικάνος γενικός εισαγγελέας επιδιώκει να ασκήσει έφεση για μια ανατραπείσα καταδίκη

Η καταδίκη του Κρίστοφερ Νταν για φόνο ανατράπηκε αφού είχε περάσει περισσότερα από 30 χρόνια στη φυλακή

«Μείναμε άναυδοι», δήλωσε η Κίρα Νταν, η οποία είχε χρησιμοποιήσει τα αεροπορικά μίλια που είχε μαζέψει για να έρθει αεροπορικώς από την Καλιφόρνια και να δει την αποφυλάκιση του συζύγου της. «Ήταν κυριολεκτικά 15 μέτρα μακριά από την ελευθερία», πρόσθεσε.

Καταδικάστηκε άδικα για δολοφονία 15χρονου

Την Δευτέρα, ο δικαστής του Περιφερειακού Δικαστηρίου του Σεντ Λούις είχε αποφανθεί ότι ο 52χρονος Νταν καταδικάστηκε άδικα για τη δολοφονία του 15χρονου Ρίκο Ρότζερς και διέταξε να αφεθεί ελεύθερος έως το βράδυ της Τετάρτης.

Ο δικαστής έγραψε ότι ο εισαγγελέας του Σεντ Λούις είχε αποδείξει την «πραγματική αθωότητα» του Νταν, αφού δύο μάρτυρες που είχαν αναγνωρίσει τον Νταν ως τον δολοφόνο το 1990, ανακάλεσαν αργότερα την κατάθεσή τους ως ενήλικες, λέγοντας πως εξαναγκάστηκαν από την αστυνομία να καταθέσουν.

Έφεση από τον Ρεπουμπλικάνο γενικό εισαγγελέα του Μιζούρι

Ο γενικός εισαγγελέας του Μιζούρι Άντριου Μπέιλι, Ρεπουμπλικάνος, υποστήριξε ότι οι ανακλήσεις είχαν εξαναγκαστεί και ο Νταν ήταν πραγματικά ένοχος. Ο δικαστής του Περιφερειακού Δικαστηρίου του Σεντ Λούις, απέρριψε το επιχείρημά του, γράφοντας στην απόφασή του πως «ο γενικός εισαγγελέας παρέσχε μηδενικά στοιχεία για να υποστηρίξει αυτούς τους ισχυρισμούς».

Μέσα σε λίγες ώρες από την απόφαση αυτή, ο Μπέιλι άσκησε έφεση. Λίγο πριν από την προθεσμία της Τετάρτης για την απελευθέρωση του Νταν, το ανώτατο δικαστήριο του Μιζούρι σταμάτησε την απελευθέρωσή του για να αφήσει τη διαδικασία της έφεσης να εξελιχθεί.

Το εν λόγω δικαστήριο θα μπορούσε να αποφανθεί επί της υπόθεσης και να αφήσει τον Νταν ελεύθερο ήδη από την επόμενη εβδομάδα.

Εν τω μεταξύ, έχει ανταλλάξει τα πολιτικά του ρούχα με μια άλλη φόρμα φυλακής, δήλωσε η σύζυγός του…

«Είχε χάσει όλη την περιουσία του στη φυλακή», τόνισε η Κίρα Νταν. «Είμαστε τόσο πληγωμένοι και, ειλικρινά, δεν καταλαβαίνουμε γιατί το άτομο που είναι επιφορτισμένο με την υπεράσπιση της ευημερίας των κατοίκων του Μιζούρι θα έκανε κάτι τέτοιο».

Επέμεινε για χρόνια ότι ήταν αθώος

Ο Νταν υποστήριζε την αθωότητά του επί δεκαετίες. Το 2020, ένας άλλος δικαστής διαπίστωσε πως οι ένορκοι πιθανότατα θα τον έκριναν αθώο βάσει νέων στοιχείων, αλλά δήλωσε πως δεν μπορούσε να αθωώσει τον Νταν επειδή μόνο όσοι είναι θανατοποινίτες στο Μιζούρι δικαιούνται κάτι τέτοιο.

Στη συνέχεια, η Πολιτεία ψήφισε νόμο το 2021, με τον οποίο διευρύνεται το ποιος μπορεί να ζητήσει νέα ακρόαση, επιτρέποντας στους εισαγγελείς να φέρνουν πιθανές υποθέσεις άδικης καταδίκης στο δικαστήριο όταν προκύπτουν νέα στοιχεία.

Τον Φεβρουάριο του 2024, ο Γκορ, ο εισαγγελέας του Σεντ Λούις, έκανε ακριβώς αυτό, καταθέτοντας αίτηση για την ακύρωση της ετυμηγορίας.

Τα δικαστικά αρχεία δείχνουν ότι ο Μπέιλι, ο γενικός εισαγγελέας του Μιζούρι, συμβούλεψε το Τμήμα Σωφρονιστικών Ιδρυμάτων να περιμένει και να μην αποφυλακίσει τον Νταν μέχρι να εκδικαστεί η έφεση.

Ο συντηρητικός εισαγγελέας το έχει ξανακάνει

Η υπόθεση του Νταν είναι η δεύτερη φορά, μέσα σε λίγες εβδομάδες, που ο Μπέιλι επιδιώκει να ασκήσει έφεση στο ανώτατο δικαστήριο του Μιζούρι για μια ανατραπείσα καταδίκη, σημειώνει η Washington Post.

Αφού ένας άλλος δικαστής ανέτρεψε στις 14 Ιουνίου την καταδίκη της Σάντρα Χεμ για ένα θανατηφόρο μαχαίρωμα του 1980, το γραφείο του Μπέιλι είπε επίσης στους υπαλλήλους των φυλακών να μην αποφυλακίσουν την 64χρονη γυναίκα όσο προχωρούσε η διαδικασία της έφεσης. Το ανώτατο δικαστήριο του Μιζούρι συμφώνησε με την ακυρωθείσα απόφαση και ο δικαστής, στην υπόθεση αυτή, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι αν η Χεμ δεν αποφυλακιστεί, ο Μπέιλι θα πρέπει να εμφανιστεί ο ίδιος στο δικαστήριο. Τελικά, αφέθηκε ελεύθερη εκείνη την ημέρα.

«Περιμέναμε πάρα πολύ καιρό, υποθέτω ότι θα συνεχίσουμε να περιμένουμε»

Ο Κρίστοφερ Νταν δεν ήταν τόσο τυχερός…

Η μητέρα, οι αδελφές και ο ανιψιός του Νταν είχαν έρθει μαζί με τη σύζυγό του, Κίρα, στο Μιζούρι για να τον δουν να βγαίνει από τη φυλακή την Τετάρτη. Όταν διαπίστωσαν ότι αυτό δεν θα συνέβαινε, η Κίρα πήγε μέσα για να μιλήσει στον διευθυντή, ο οποίος την άφησε να δει τον σύζυγό της.

Το φως είχε σβήσει από τα μάτια του, ανέφερε. Κρατούσαν τα χέρια τους. Του είπε ότι ήταν ένα εμπόδιο στο δρόμο, ότι θα επέστρεφε την επόμενη εβδομάδα περιμένοντας έξω από τη φυλακή, περιμένοντάς τον.

«Περιμέναμε πάρα πολύ καιρό», είπε. «Υποθέτω ότι θα συνεχίσουμε να περιμένουμε».

Sports in

Ο πόντος που άλλαξε την ιστορία του Τσιτσιπά (vids)

Ο Έλληνας τενίστας είχε την ποιότητα και την εμπειρία για να πάρει τη νίκη απέναντι στον μαχητικό Μπεργκς. Χρειάστηκε, όμως, να έχει και την τύχη με το μέρος του…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Ιουλίου 2024