Κυριακή 28 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Πανώλη: Θανάτωση όλων των ζώων μετά από κρούσμα - Ποια μέτρα αποφασίστηκαν

Πανώλη: Θανάτωση όλων των ζώων μετά από κρούσμα – Ποια μέτρα αποφασίστηκαν

Τη θανάτωση του συνόλου των ζώων της μονάδας στην ορεινή Κορινθία αποφασίστηκε, μετά τον εντοπισμό κρούσματος πανώλης

Μετά τον εντοπισμό κρούσματος πανώλης μικρών μηρυκαστικών σε κτηνοτροφική μονάδα στην ορεινή Κορινθία, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στα γραφεία της περιφερειακής ενότητας, με σκοπό, όπως ανακοινώθηκε, «την αντιμετώπιση του προβλήματος και τη λήψη των επιβεβλημένων από τον ευρωπαϊκό κανονισμό μέτρων για τον περιορισμό και την εκρίζωση της νόσου».

Όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Στρατάκος, ο οποίος προήδρευσε στην σύσκεψη, «μετά τον εντοπισμό του κρούσματος, τα κυριότερα μέτρα που λαμβάνονται είναι η θανάτωση του συνόλου των ζώων της μονάδας και στην συνέχεια ακολουθεί η υγειονομική ταφή, η απολύμανση και το κλείσιμο της συγκεκριμένης μονάδας για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται, ούτως ώστε να βεβαιωθούμε ότι δεν έχει πλέον μολυσματική δύναμη».

«Βεβαίως», συνέχισε, «αυτό το οποίο πρέπει να αναφέρουμε είναι ότι για να πετύχουν τα μέτρα, πρέπει να υπάρχει πολύ καλή συνεργασία των κτηνοτρόφων που βρίσκονται εντός των δύο ζωνών προστασίας και επιτήρησης, γύρω από την μονάδα που εντοπίστηκε το κρούσμα, με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου».

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός, ανέφερε σε δηλώσεις του ότι «η αντίδρασή μας ήταν άμεση, με στόχο τον περιορισμό και τη λήψη των απαραίτητων μέτρων» και πρόσθεσε: «Η ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε δείχνει και τον βαθμό ετοιμότητας όλων των εμπλεκομένων. Ακολουθούμε το πρωτόκολλο, έχουμε εμπιστοσύνη στις υπηρεσίες μας και καλό θα ήταν να επαναλάβουμε πως δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο».

Από τη Ρουμανία πιθανόν ο ιός

Στο μεταξύ, τα πρώτα στοιχεία από τις μέχρι τώρα έρευνες «δείχνουν» ως χώρα… προέλευσης της νόσου των αιγοπροβάτων τη Ρουμανία και μάλιστα πιθανότατα ο ιός να προήλθε από μεγάλη κτηνοτροφική μονάδα της χώρας, με τουλάχιστον 51.000 ζώα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου;

Τα συμπτώματα στα ευαίσθητα ζώα, δηλαδή τα αιγοπρόβατα, είναι, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, υψηλός πυρετός, κατάπτωση και υπνηλία, δύσπνοια και βήχας, έντονες διάρροιες, αλλοιώσεις με ορώδες υγρό γύρω από τα μάτια και τη μύτη, έντονη σιελόρροια από το στόμα (εικόνα βρεγμένου προσώπου), αλλοιώσεις μέσα στο στόμα (λευκές πλάκες στα ούλα και στο εσωτερικό των χειλιών) και αιφνίδιοι μαζικοί θάνατοι.

Sports in

Σαρωτική η Σάκκαρη, προκρίθηκε εύκολα στον 2ο γύρο (2-0)

Η Μαρία Σάκκαρη πήρε με μεγάλη άνεση την πρόκριση για τον 2ο γύρο του τουρνουά τένις των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Ιουλίου 2024