Αντιδράσεις από την απαγόρευση της χιτζάμπ στη Γαλλία εν μέσω Ολυμπιακών Αγώνων
Το σκεπτικό είναι ότι μπορεί να προκύψουν συγκρούσεις ή αντιπαραθέσεις εάν κάποιος φοράει χιτζάμπ
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
- Ο Τραμπ διορίζει τον παραγωγό του «Apprentice», ως ειδικό απεσταλμένο στη Μεγάλη Βρετανία
Η Γαλλίδα Ολυμπιονίκης σπρίντερ Σουνκάμπα Σίγια ανέβασε βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024, λέγοντας ότι δεν θα της επιτραπεί να συμμετάσχει στην τελετή έναρξης λόγω του χιτζάμπ της.
«Είστε επιλεγμένοι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που διοργανώνονται στη χώρα σας, αλλά δεν μπορείτε να συμμετάσχετε στην τελετή έναρξης επειδή φοράτε μαντίλα», έγραψε η Sylla στο ιδιωτικό της Instagram, σύμφωνα με το Associated Press.
Η κριτική ήταν η τελευταία σε μια συνεχιζόμενη διαμάχη σχετικά με τον κανόνα της Γαλλίας που απαγορεύει στις μουσουλμάνες αθλήτριες να φορούν χιτζάμπ, ή μαντίλα, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.
Οι αθλητές, ενώ αγωνίζονται για τη Γαλλία πρέπει να τηρούν τις αρχές της κοσμικότητας, σύμφωνα με τους κανόνες της χώρας.
Η Γαλλίδα υπουργός Αθλητισμού Amélie Oudéa-Castéra είπε αργότερα ότι θα της επιτραπεί να συμμετάσχει στην τελετή έναρξης και στους Αγώνες καλύπτοντας τα μαλλιά της με τρόπο που δεν φαίνεται θρησκευτικός.
Απαγορεύσεις στο χιτζάμπ στα γαλλικά αθλήματα
Οι απαγορεύσεις στη χρήση χιτζάμπ στα γαλλικά αθλήματα έχουν εφαρμοστεί σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένων των ερασιτεχνικών και των νέων, ακόμη και εκτός των Ολυμπιακών Αγώνων, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.
Δεν υπάρχει εθνικός νόμος ή πολιτική που να απαγορεύει τα χιτζάμπ στον αθλητισμό, αλλά μεμονωμένες αθλητικές ομοσπονδίες έχουν τους δικούς τους κανονισμούς που απαγορεύουν τη μαντίλα.
Το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ και το βόλεϊ είναι μερικά από τα ομαδικά αθλήματα που τα απαγορεύουν, δήλωσε στο ABC News η Άννα Μπλους, ερευνήτρια για τα δικαιώματα των γυναικών και τη δικαιοσύνη των φύλων στη Διεθνή Αμνηστία.
Η απαγόρευση της χρήσης χιτζάμπ στο ποδόσφαιρο θεσπίστηκε το 2006. Στο μπάσκετ ξεκίνησε το 2022 και στο βόλεϊ το 2023.
Το 2023, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Γαλλίας τάχθηκε στο πλευρό της Γαλλικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου επιτρέποντας την απαγόρευση του χιτζάμπ στο άθλημα.
«Το σκεπτικό πίσω από αυτό ήταν πολύ, πολύ προβληματικό, γιατί έλεγε ότι τέτοιου είδους απαγορεύσεις, όπως αυτή στην Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, ήταν νόμιμες — η δικαιολογία είναι ότι θα μπορούσε να είναι αποφυγή συγκρούσεων ή αντιπαραθέσεων», είπε η Μπλους.
«Υποδηλώνει ότι μπορεί να προκύψουν συγκρούσεις ή αντιπαραθέσεις εάν κάποιος φοράει χιτζάμπ και ότι για να προστατευθεί αυτή η αθλήτρια, μπορεί να της απαγορευτεί και να της απαγορευτεί να το φοράει. Είναι εξαιρετικά προβληματικό», είπε η Μπλους.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις