Κυριακή 28 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Apple: Υπέγραψε την πρώτη συμφωνία με συνδικάτο εργαζομένων

Apple: Υπέγραψε την πρώτη συμφωνία με συνδικάτο εργαζομένων

Οι εργαζόμενοι στο κατάστημα του Τάουσον στο Μέριλαντ πέτυχαν την πρώτη συμφωνία με την Apple στις ΗΠΑ

Η Apple και το συνδικάτο που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους λιανικής πώλησης στο κατάστημά της στο Τάουσον του Μέριλαντ, συμφώνησαν σε μια προσωρινή εργασιακή συμφωνία, στην πρώτη εργασιακή συμφωνία στις ΗΠΑ όχι μόνο για ένα κατάστημα της Apple αλλά για όλους τους εργαζόμενους του τεχνολογικού γίγαντα στις ΗΠΑ, όπως μεταδίδει το CNN.

Οι εργαζόμενοι στο κατάστημα της Apple στο Towson είχαν ψηφίσει να ενταχθούν στο συνδικάτο International Association of Machinists τον Ιούνιο του 2022 και έκτοτε αναζητούσαν την πρώτη τους σύμβαση. Τον Μάιο, ψήφισαν να εγκρίνουν απεργία χωρίς να δώσουν προθεσμία.

Η εργασιακή συμφωνία, η οποία πρέπει να επικυρωθεί από την ψηφοφορία των 85 υπαλλήλων πριν τεθεί σε ισχύ, αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο. Άλλες προσπάθειες συνδικαλιστικής οργάνωσης, όπως αυτές στα Starbucks και την Amazon, δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε συμφωνίες για τους εργαζόμενους, παρόλο που οι εργαζόμενοι σε αυτές τις εταιρείες ψήφισαν να ενταχθούν σε συνδικάτα πολύ πριν από τους εργαζόμενους στο κατάστημα της Apple στο Μέριλαντ.

Στις ΗΠΑ, δεν υπάρχουν πολλές νομικές απαιτήσεις για να αναγκαστεί μια εταιρεία να συνάψει εργασιακή συμφωνία με ένα νέο συνδικάτο από τη στιγμή που έχει αναγνωριστεί από το National Labor Relations Board, το κυβερνητικό όργανο που εποπτεύει τις εργασιακές σχέσεις για τις περισσότερες επιχειρήσεις των ΗΠΑ. Όμως η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει πολύ, καθώς σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη του Bloomberg Law, ο μέσος χρόνος για την επίτευξη μιας πρώτης σύμβασης είναι 465 ημέρες, δηλαδή περίπου 15 μήνες.

Σε πολλές περιπτώσεις, μπορεί να διαρκέσει περισσότερο. Μια ξεχωριστή ακαδημαϊκή μελέτη του 2023 διαπίστωσε ότι το 43% των νέων συνδικάτων εξακολουθούσαν να αναζητούν την πρώτη τους σύμβαση δύο χρόνια μετά τη νίκη τους σε εκλογές εκπροσώπησης.

Το συνδικάτο δήλωσε ότι η συμφωνία για το κατάστημα Apple περιλαμβάνει βελτιώσεις στον προγραμματισμό για καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, κάτι που θεωρήθηκε μείζον ζήτημα στις συνομιλίες. Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης μισθολογικές αυξήσεις 10% κατά την τριετή διάρκεια της σύμβασης, καθώς και προστασία της εργασίας, όπως εγγυήσεις για πακέτα αποζημίωσης για απολυμένους εργαζόμενους και όρια για τους συμβασιούχους.

«Με την επίτευξη μιας προσωρινής συμφωνίας με την Apple, δίνουμε στα μέλη μας φωνή για το μέλλον τους και ένα ισχυρό πρώτο βήμα προς περαιτέρω κέρδη», ανέφερε το συνδικάτο σε ανακοίνωσή του. Το συνδικάτο πρόσθεσε ότι θα επιδιώξει τώρα να κερδίσει το δικαίωμα να εκπροσωπεί τους εργαζόμενους λιανικής σε άλλα καταστήματα. «Μαζί, μπορούμε να χτίσουμε πάνω σε αυτή την επιτυχία στο ένα κατάστημα μετά το άλλο και να αυξήσουμε τη δύναμη (του σωματείου) που ξεκίνησε εδώ στο Μέριλαντ», δήλωσε το σωματείο.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Πότε έρχεται στην Ελλάδα ο Γιάρεμτσουκ για τον Ολυμπιακό (vids)

«Κλείδωσε» η άφιξη του Ουκρανού επιθετικού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Ιουλίου 2024