Ολυμπιακοί Αγώνες: Οι σέρφερ δοκιμάζονται στο Τείχος με τις Νεκροκεφαλές
Φέτος, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του...Παρισιού, οι σέρφερ δοκιμάζονται στην Ταϊτή της Γαλλικής Πολυνησίας με κίνδυνο της ζωής τους.
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Αλλαγές εξετάζει η Κομισιόν για την οδήγηση μετά τα 70 έτη - Τι θα αναφέρεται στην ευρωπαϊκή οδηγία
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
Το Teahupo’o που μεταφράζεται ως «τοίχος από νεκροκεφαλές» ή «σωρός από νεκροκεφαλές», μια αναφορά σε έναν θρύλο της Ταϊτής για εκδίκηση, είναι από τις πιο δημοφιλείς τοποθεσίες για σέρφινγκ αλλά και τις πιο επικίνδυνες σε όλο τον κόσμο.
«Είναι ίσως ένα από τα πιο ανταποδοτικά, επικίνδυνα κύματα στον κόσμο», δήλωσε ο σέρφερ της ομάδας των ΗΠΑ Griffin Colapinto στο Yahoo Sports νωρίτερα αυτό το μήνα. «Μπορείς είτε να κάνεις την καλύτερη βόλτα της ζωής σου είτε να πεθάνεις, αλλά το μέρος είναι απολύτως πανέμορφο».
Το Teahupo’o, αποκαλείται επίσης «Το τέλος του δρόμου» και για καλό λόγο: δεν υπάρχει πολύς πολιτισμός τόσο μακριά από τη Γαλλία και αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που να μπαίνουν ανάμεσα στον σέρφερ και τον ωκεανό.
«Αν χτυπήσεις ένα από αυτά, είναι σίγουρο ότι θα πάθεις κοψίματα. Αν χτυπήσεις το κεφάλι σου σε ένα, δεν θα είναι καλό πράγμα» – Griffin Colapinto
«Η Ταϊτή είναι τόσο μακριά και σε ένα πέρασμα υφάλου στη μέση του ωκεανού, και έτσι δεν θα υπάρχουν θεατές στην παραλία», δήλωσε τον Απρίλιο η Carissa Moore της Team USA, η υπερασπίστρια του χρυσού μεταλλίου στη shortboard. «Θα υπάρχει μόνο κόσμος σε βάρκες, και δεν μπορούν να υπάρχουν τόσα πολλά σκάφη σε αυτό το μικρό κανάλι».
Το πρόβλημα όμως είναι στους υφάλους ακριβώς κάτω από τα κύματα
Ένα κύμα «Κόκκινου Κώδικα» κατά τη διάρκεια ενός διαγωνισμού το 2013 ήταν τόσο άγριο που ο διαγωνισμός αναβλήθηκε για να προστατευθεί η ασφάλεια των σέρφερ:«Είναι ένα κύμα που αξίζει αυτόν τον σεβασμό, που αξίζει αυτόν τον χρόνο», δήλωσε η Moore. «Δεν μπορείς απλά να εμφανιστείς εκεί.
Οι καλύτεροι σέρφερ σε αυτό το κύμα, έχουν περάσει χρόνια, χρόνια που τους χτυπάνε, χρόνια που πέφτουν, χρόνια που λιμνάζουν και καταλήγουν στην άλλη πλευρά του υφάλου. Τελικά, όλα αυτά αθροίζονται σε αυτό που βλέπεις, το οποίο είναι ότι μοιάζει αβίαστο».
Τα κύματα στο Teahupo’o μπορούν να κυμαίνονται από το ενάμιση μέτρο έως τα 15 μέτρα. Οι ΝΥΤ λένε πως αν το ζήτημα στους τελευταίους Ολυμπιακούς ήταν η καλή εκτέλεση ενός προγράμματος, το σημαντικό εδώ είναι η επιβίωση.
Η διαδικασία πριν καβαλήσουν τα μεγάλα κύματα
Πριν από κάθε γύρο οι σέρφερ πηγαίνουν με ένα όχημα κάπου στα 800 μέτρα προς τα ανοιχτά και περιμένουν το τέλειο κύμα. Σκοπός είναι να βρίσκονται κάτω από το υδάτινο τοίχους που απειλεί να τους ρίξει σε κοφτερά κοράλια, πολύ ρηχά σε σχέση με την επιφάνεια.
Ο Τζακ Ρόμπινσον που συμμετέχει με την Αυστραλία περιέγραψε το πως να σε καπακώσει ένα κύμα είναι σαν να μπαίνεις σε ένα τεράστιο πλυντήριο, αλλά φτιαγμένο από κοράλια. Το κύμα με την τεράστια δύναμη μπορεί να κρατήσει κάτω τους σέρφερ ή να τους χτυπήσουν πολλά κύματα απανωτά. Τα ανοιγμένα κεφάλια, τρυπημένοι πνεύμονες, σπασμένα πλευρά ή βαθιά κοψίματα που χρειάζονται δεκάδες ράμματα, βρίσκονται στην ημερησία διάταξη.
Πολλοί έχουν πάει να πνιγούν και κάποιοι έχουν σκοτωθεί Teahupo’o .
Πώς είναι να ιππεύεις ένα κύμα στο Teahupo’o;
Ο Kauli Vaast από την Ταϊτή μεταφέρει τα μυστικά:
«Το κύμα του Teahupo’o μπορεί να είναι ταπεινωτικό, ακόμη και ονειρικό στη δύναμή του. Για τους σέρφερ που βλέπουν τη σχέση τους με το νερό με πολύ διαφορετικούς όρους από ό,τι, ας πούμε, ένας μπασκετμπολίστας με ένα γήπεδο, το Teahupo’o προσφέρει την ευκαιρία να αγγίξουν το πνευματικό. Το Teahupo’o, λένε οι σέρφερ, απαιτεί σεβασμό, ανταμείβοντας όσους τον δείχνουν και ταπεινώνοντας όσους δεν τον δείχνουν» λέει ο ντόπιος σέρφερ.
«Όλοι μας έχουμε πιθανώς γίνει μάρτυρες της δύναμης της Μητέρας Φύσης και του «mana» της Μητέρας Φύσης (θεϊκή δύναμη), όπως λέμε στη Χαβάη», δήλωσε ο Moore. «Δεν μπορείς να τα βάλεις με αυτό. Είναι πολύ, πολύ ταπεινωτικό. Τη στιγμή που δεν σέβεσαι τη Μητέρα Φύση, θα σε πάρει από τα πόδια σου, γιατί θα σου πει, ε, όχι, πρέπει να πάρεις το χρόνο σου, να πληρώσεις τα χρέη σου και να είσαι παρών. Αν δεν είσαι παρών, αν δεν σέβεσαι, τότε δεν πρόκειται να πάρεις αυτό το κύμα, και στην πραγματικότητα θα σε χτυπήσει πραγματικά».
Κάτι αντίστοιχο μετέφερε και η Αμερικανίδα χρυσή Ολυμπιονίκης Carissa Moore: «Είναι κάτι πολύ, πολύ ταπεινωτικό (με την έννοια της γείωσης και του αισθήματος ταπεινοφροσύνης, αλλά και της ταπείνωσης). Την στιγμή που θα πάψεις να σέβεσαι τη Μητέρα-Φύση, θα σε πετάξει κάτω».
Πηγές: NYT/Yahoo Sports/Reuters
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις