Η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Μαρία Κορίνα Ματσάδο και ο υποψήφιος του συνασπισμού της, Εντμούντο Γκονζάλες, συγκέντρωσαν ενθουσιώδη πλήθη κατά τη διάρκεια της εκστρατείας τους για την ανατροπή του προέδρου Νικολάς Μαδούρο και τον τερματισμό της 25ετούς κυριαρχίας του κυβερνώντος κόμματος, όπως αναφέρει το Reuters.

Αλλά η αβεβαιότητα παραμένει σχετικά με το πώς θα εξελιχθούν οι εκλογές της Κυριακής, με τον Μαδούρο -η επανεκλογή του οποίου το 2018 θεωρείται δόλια μεταξύ άλλων από τις Ηνωμένες Πολιτείες- να μιλά με αυτοπεποίθηση και στελέχη της αντιπολίτευσης και αναλυτές να προειδοποιούν για πιθανές κινήσεις κάτω από το τραπέζι.

Ο Γκονζάλες έχει προσελκύσει σημαντική υποστήριξη, ακόμη και από πρώην υποστηρικτές του κυβερνώντος κόμματος, αλλά η αντιπολίτευση και ορισμένοι παρατηρητές έχουν αμφισβητήσει κατά πόσον η ψηφοφορία θα είναι δίκαιη, λέγοντας ότι οι αποφάσεις των εκλογικών αρχών και οι συλλήψεις ορισμένων στελεχών της προεκλογικής εκστρατείας της αντιπολίτευσης έχουν ως στόχο να δημιουργήσουν εμπόδια.

Ο Γκονζάλεζ και ο Ματσάδο κάλεσαν τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν νωρίς και να πραγματοποιήσουν «αγρυπνίες» στα εκλογικά κέντρα μέχρι να κλείσουν. Έχουν δηλώσει ότι αναμένουν από τον στρατό να αποδεχθεί τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας. Ο στρατός της Βενεζουέλας υποστηρίζει εδώ και καιρό τον Μαδούρο και τον προκάτοχό του, τον εκλιπόντα Ούγκο Τσάβες. Ο υπουργός Άμυνας στρατηγός Βλαντίμιρ Παντρίνο δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις θα σεβαστούν το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής.

Ο Χοσέ Ραούλ Μουλίνο του Παναμά, ανταλάσσει χειραψία με τον πρώην πρόεδρο του Μεξικού Βισέντε Φοξ.

Ο Μαδούρο φοβάται νοθεία, η αντιπολίτευση φοβάται νοθεία – Δεν φαίνονται καλά τα πράγματα

Ο Μαδούρο, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2013 και διεκδικεί την τρίτη εξαετή θητεία του, δήλωσε ότι η χώρα διαθέτει το πιο διαφανές εκλογικό σύστημα στον κόσμο και προειδοποίησε για «λουτρό αίματος» σε περίπτωση που χάσει, σχόλια που απορρίφθηκαν από τους Λατινοαμερικανούς ομολόγους του.

Η κυβέρνηση Μαδούρο έχει προεδρεύσει μιας οικονομικής κατάρρευσης, της μετανάστευσης περίπου του ενός τρίτου του πληθυσμού και της απότομης επιδείνωσης των διπλωματικών σχέσεων, με επιστέγασμα τις κυρώσεις που ζήτησε η αντιπολίτευση και επέβαλαν οι ΗΠΑ, η ΕΕ και άλλοι, οι οποίες έχουν παραλύσει μια ήδη προβληματική πετρελαϊκή βιομηχανία. Με την σειρά της η Βενεζουέλα προχώρησε στην αποδολαριοποίηση των συναλλαγών που αφορούν το πετρέλαιο.

Ο πρόεδρος του Παναμά Χοσέ Ραούλ Μουλίνο δήλωσε την Παρασκευή ότι αρκετοί πρώην πρόεδροι της Λατινικής Αμερικής που ταξίδευαν για να παρακολουθήσουν τις εκλογές δεν τους επετράπη να ταξιδέψουν, μεταξύ των οποίων η Μιρέγια Μοσκοσό του Παναμά και ο Βισέντε Φοξ του Μεξικού, επειδή ο εναέριος χώρος της Βενεζουέλας ήταν κλειστός, κάτι που αργότερα διαψεύστηκε από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας.

Εν τω μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι είναι έτοιμες να διαβαθμίσουν την πολιτική τους για τις κυρώσεις στη Βενεζουέλα ανάλογα με το τι θα συμβεί την Κυριακή. Υποννοώντας πως αν εκλεγεί ο αντιπολιτευόμενος Γκονζάλες, θα αποκαταστήσουν τη σχέση τους με την χώρα που διαθέτει πολύτιμα ορυκτά και πετρέλαιο. Ο Γκονζάλες, 74 ετών, είναι γνωστός για την ήρεμη συμπεριφορά του και τις υποσχέσεις του ότι η αλλαγή θα μπορούσε να φέρει πολλούς μετανάστες στην πατρίδα.

Πήρε της θέση της Ματσάδο, μόλις επικυρώθηκε ο αποκλεισμός της

Ο Γκονζάλες κληρονόμησε τον μανδύα της αντιπολίτευσης από την 56χρονη Ματσάδο, αφού το ανώτατο δικαστήριο της χώρας επικύρωσε την απαγόρευση ανάληψης δημόσιου αξιώματος από αυτήν. Η Ματσάδο κέρδισε μια ηχηρή νίκη στις προκριματικές εκλογές της αντιπολίτευσης πέρυσι, αλλά περιόδευσε στη χώρα για λογαριασμό του Γκονζάλες.

Ο Μαδούρο, το πρόσωπο του οποίου θα εμφανιστεί στα ψηφοδέλτια 13 κομμάτων, λέει ότι θα εγγυηθεί την ειρήνη και την οικονομική ανάπτυξη που θα καταστήσει τη Βενεζουέλα λιγότερο εξαρτημένη από τα έσοδα από το πετρέλαιο.

Οι δημόσιες δαπάνες αυξήθηκαν ελάχιστα κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, λένε οι αναλυτές, μια αλλαγή σε σχέση με προηγούμενες εκστρατείες όπου οι δαπάνες ήταν γενναιόδωρες. Ο Μαδούρο λέει ότι έχει ανοίξει 70 δημόσια έργα, αλλά πολλά ήταν ανακαινίσεις ήδη υπαρχόντων σχολείων, νοσοκομείων και δρόμων, σύμφωνα με εκδηλώσεις που μεταδόθηκαν από την κρατική τηλεόραση.

Χιλιάδες άνθρωποι ήρθαν με εκατοντάδες λεωφορεία στην τελευταία συγκέντρωση του Μαδούρο στο κέντρο του Καράκας το βράδυ της Πέμπτης, μεταξύ των οποίων και πολλοί εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα. Σε αντίθεση με πολλούς από τους ανθρώπους γύρω της, η συνταξιούχος δασκάλα Νόρις Ρόχας, 70 ετών, δεν φορούσε το καινούργιο μπλουζάκι του Μαδούρο. Αντ’ αυτού κρατούσε μια φθαρμένη, αυτοσχέδια αφίσα του Τσάβες, με ένα απόσπασμα από τον εκλιπόντα πρόεδρο: «Κανείς δεν είπε ότι αυτό θα ήταν εύκολο».

«Ο Μαδούρο είναι ένας άνθρωπος που έχει δείξει πνευματική δύναμη και ήταν πιστός στο έργο του Τσάβες», είπε. «Υπάρχουν αδυναμίες, αλλά πρέπει να κερδίσει».

Πηγή: Reuters