Ισχυρή αύξηση στην αξία των ακινήτων κατέγραψαν το πρώτο εξάμηνο του έτους πόλεις της Νότιας Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Λισαβόνας, της Μαδρίτης και της Αθήνας, καθώς η συνεχιζόμενη κρίση προσφοράς στα ακίνητα ενίσχυσε την αγορά κατοικιών υψηλής ποιότητας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από 30 πόλεις, που αναλύθηκαν από την εταιρεία real estate Savills Plc, η Λισαβόνα σημείωσε την ισχυρότερη αύξηση της κεφαλαιακής αξίας σε κορυφαία οικιστικά ακίνητα, με κέρδος 4,2%, κυρίως χάρη σε μια εισροή πλούσιων ξένων αγοραστών. Το Άμστερνταμ, η Μαδρίτη και η Αθήνα σημείωσαν επίσης αυξήσεις άνω του 3%, σύμφωνα με έναν δείκτη που παρακολουθεί την πρώτη οικιστική ιδιοκτησία σε πόλεις σε όλο τον κόσμο.

Η ανάπτυξη στην κύρια αγορά ενοικίων συνεχίζει να ξεπερνά την ανάπτυξη στις αγορές πωλήσεων σε όλο τον κόσμο

Η αύξηση της κεφαλαιακής αξίας σε αυτούς τους προορισμούς ξεπέρασε κατά πολύ τον μέσο όρο του 0,8% που καταγράφηκε σε όλες τις πόλεις του δείκτη Savills, τον οποίο αποκαλύπτει το Bloomberg News πριν από τη δημοσίευσή του.

Ελλείψεις στα ακίνητα

Όπως τονίζεται στη σχετική έκθεση, καθώς η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια ασφυξία στην προσφορά κατοικιών λόγω του υψηλού κόστους κατασκευής αλλά και των αναπτυξιακών προκλήσεων, οι Αμερικανοί έχουν μετατραπεί στην κύρια βάση επίδοξων αγοραστών σε πολλές πόλεις της Νότιας Ευρώπης.

Ένα συγκριτικά ισχυρό δολάριο και το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τον περιφερειακό τρόπο ζωής προσελκύουν αγοραστές από τις ΗΠΑ, αναφέρει η Savills στην έκθεσή της. Η αξία των κορυφαίων ακινήτων στο Ντουμπάι ανέβηκε επίσης, καθώς ο κόμβος της Μέσης Ανατολής με χαμηλότερους φόρους και την «υπόσχεση» της υπερπολυτελούς ζωής συνεχίζει να προσελκύει πλούσιους εργαζόμενους.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί, ότι ενώ η εμπιστοσύνη στην αγορά ακινήτων υψηλών προδιαγραφών έχει ξεπεράσει την ευρύτερη πτώση σε πολλές από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, ορισμένοι αγοραστές παραμένουν επιφυλακτικοί καθώς περιμένουν περισσότερη σαφήνεια αναφορικά με την πορεία των επιτοκίων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Στις ΗΠΑ, τα επίμονα υψηλά επιτόκια έχουν φέρει την αγορά κατοικίας της χώρας σε διελκυστίνδα, αναφέρεται στην έκθεση της Savills. Καθώς πολλοί Αμερικανοί ιδιοκτήτες κατοικιών συνάπτουν στεγαστικά δάνεια 30 ετών, σταθερού επιτοκίου, λίγοι είναι πρόθυμοι να εισέλθουν ξανά στην αγορά κατοικίας και κινδυνεύουν να αυξήσουν τις μηνιαίες πληρωμές τους. Οι βασικές τιμές κατοικιών μειώθηκαν σε τρεις από τις τέσσερις πόλεις των ΗΠΑ που παρακολουθήθηκαν το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Αύξηση των ενοικίων

Παράλληλα, οι συντάκτες της έκθεσης τονίζουν ότι η ανάπτυξη στην κύρια αγορά ενοικίων συνεχίζει να ξεπερνά την ανάπτυξη στις αγορές πωλήσεων σε όλο τον κόσμο.

Οι περιορισμοί προσφοράς σε πολλές πόλεις στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική σημαίνει ότι όσοι επιθυμούν να νοικιάσουν ακίνητα υψηλής ποιότητας συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σπειροειδώς αυξανόμενες τιμές στα ενοίκια. Καμία αγορά στην περιοχή EMEA που παρακολουθείται στον δείκτη δεν σημείωσε πτώση στις τιμές ενοικίασης μεταξύ Δεκεμβρίου 2023 και Ιουνίου 2024.

«Τα υψηλά επιτόκια εξακολουθούν να συμβάλλουν στην προσοχή στις αγορές πωλήσεων και ωθούν περισσότερους επίδοξους αγοραστές στις κύριες αγορές ενοικίασης». σχολιάζει στο Bloomberg η Kelcie Sellersαναπληρώτρια διευθύντρια στην Savills World Research. «Αναμένουμε ότι τα ενοίκια θα συνεχίσουν να υπερβαίνουν τις κεφαλαιουχικές αξίες για το υπόλοιπο του 2024 και μεσοπρόθεσμα, καθώς η προσφορά συνεχίζει να παραμένει σπάνια σε πολλές πόλεις του κόσμου».

Οι πρωταγωνιστές στις αυξήσεις

Και πάλι, η Λισαβόνα ηγήθηκε της ομάδας, μαζί με το Ντουμπάι και την Μπανγκόκ. Τα ενοίκια αυξήθηκαν 7,5% στην πορτογαλική πόλη κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους. Η Αθήνα, η Βαρκελώνη, το Άμστερνταμ, το Βερολίνο και το Κέιπ Τάουν σημείωσαν αύξηση των ενοικίων κατά περισσότερο από 3% το πρώτο εξάμηνο του 2024, με την Αθήνα να σημειώνει αύξηση 4,6% κατά τη διάρκεια του εξαμήνου, σύμφωνα με την έκθεση.

Τα ποσοστά αυτά είναι υπερδιπλάσια από τον μέσο ρυθμό ανάπτυξης 2,2% στις 30 πόλεις που παρακολουθεί η Savills.

Πηγή: ot.gr