Στην αποκάλυψη ενός κυκλώματος δωροληψίας υπαλλήλων της Εταιρείας Διαχείρισης Ακινήτων Δημοσίου προχώρησαν οι άνδρες του τμήματος Δίωξης Εκβιαστών.

Όλα ξεκίνησαν από την επίθεση εναντίον 47χρονου υπαλλήλου της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου, ο οποίος εκτελεί καθήκοντα ως υπεύθυνος βραχυχρόνιων μισθώσεων, στις αρχές Ιουνίου.

Τότε, ένας άγνωστος δράστης είχε επιτεθεί στον 47χρονο στην αυλή της οικίας του, τραυματίζοντάς τον στο κεφάλι.

Ύστερα από την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ., διακριβώθηκε ότι στην υπόθεση εμπλέκονται δύο υπάλληλοι εταιρείας διαχείρισης ακινήτων Δημοσίου και ένας ήδη έγκλειστος σε κατάστημα κράτησης, ενώ σε βάρος τους, σχηματίσθηκε δικογραφία για τα –κατά περίπτωση- αδικήματα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης, του Νόμου για τα όπλα και της δωροληψίας υπαλλήλου.

Το κίνητρο

Ως προς το κίνητρο της επίθεσης, προέκυψε ότι ο 47χρονος παθών, είχε ασχοληθεί με υποθέσεις μισθώσεων για τις οποίες είχαν παρουσιαστεί προβλήματα σχετικά τόσο με την απόδοση των ακινήτων μετά τη λήξη της διάρκειας μίσθωσης, όσο και με την πληρωμή του μισθώματος που είχε οριστεί.

Στο πλαίσιο της έρευνας αξιολογήθηκαν και αναλύθηκαν στοιχεία και δεδομένα που συλλέχθηκαν, από τα οποία προέκυψε ο αθέμιτος τρόπος δράσης σε θέματα βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων του Δημοσίου, από τους δύο εμπλεκόμενους υπαλλήλους της συγκεκριμένης εταιρείας διαχείρισης ακινήτων του Δημοσίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ακίνητα βρίσκονταν τόσο στην Αττική όσο και σε νησιά.

Συνέχιζαν τη μίσθωση

Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκε εσωτερικός έλεγχος σύμφωνα με τον οποίο εντοπίστηκε ανεπαρκής διαχείριση των βραχυχρόνιων μισθώσεων, αδυναμία πλήρους εφαρμογής της Διαγωνιστικής Διαδικασίας Ανοιχτού Τύπου, ενώ για τα έτη 2022 και 2023 εντοπίστηκαν εκδηλώσεις, για τις οποίες δεν έχουν εκδοθεί τιμολόγια και δεν έχουν εισπραχθεί έσοδα.

Χαρακτηριστικό της δράσης των εμπλεκόμενων υπαλλήλων, είναι η λήψη χρηματικών ποσών από τους μισθωτές σε δημόσιους χώρους, τα οποία παρέδιδαν σε φακέλους και τσάντες.

Παράλληλα, διατάχθηκε και πραγματοποιήθηκε – λόγω κακής διαχείρισης των ακινήτων- εμπεριστατωμένος έλεγχος και από ιδιωτική εταιρεία, η οποία μεταξύ άλλων παρέχει και ελεγκτικές υπηρεσίες.

Από την ανάλυση των αρχείων και από τον γενικότερο έλεγχο, προέκυψε μία λίστα από 34 συνολικά εκδηλώσεις, για τις οποίες εκτιμήθηκε η ύπαρξη διαφυγόντων κερδών, συνολικού ποσού 402.500 ευρώ.

Συνολικά από τις έρευνες σε οικίες και σε άλλους χώρους που πραγματοποιήθηκαν, βρέθηκαν –μεταξύ άλλων- και κατασχέθηκαν:

▪ 7.500 ευρώ,
▪ ένα ζευγάρι παπούτσια, τα οποία φόραγε ο δράστης της επίθεσης του ξυλοδαρμού,
▪ δύο σφραγίδες, εκ των οποίων η μία ανήκει στην επίμαχη Εταιρεία, ενώ η έτερη σε Πολιτικό Μηχανικό,
▪ πληθώρα εγγράφων –φορολογικών, αντιγράφων ιδιωτικών συμφωνητικών, δελτίων ταχυμεταφοράς, τιμολογίων κ.ά.-
▪ τρία Ιδιωτικά Συμφωνητικά Παραχώρησης χώρου και μίσθωσης,
▪ παραστατικό πληρωμής σε τράπεζα,
▪ έγγραφο παραχώρησης χρήσης,
▪ αίτημα βραχυχρόνιας μίσθωσης,
▪ έξι έγγραφα έγκρισης βραχυχρόνιας παραχώρησης χώρου, εκ των οποίων τα τρία άνευ αριθμού πρωτοκόλλου και
▪ κάμερα κλειστού κυκλώματος ασφαλείας.

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε υποβλήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα.