Πρόσκαιρη ήταν η μικρή πτώση της θερμοκρασίας, με τον καιρό να μας επιφυλάσσει νέους καύσωνες τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με το meteo, οι φυσιολογικές και ελαφρώς υψηλότερες για την εποχή τιμές θερμοκρασίας στη χώρα μας θα διατηρηθούν μέχρι και την Παρασκευή 2 Αυγούστου 2024. Νέα σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας προβλέπεται από το Σάββατο 3/8.

Το σύνολο των σεναρίων συμφωνεί ότι μετά την πρόσκαιρη πτώση της θερμοκρασίας την τελευταία ημέρα του Ιουλίου μέχρι τις 2 Αυγούστου, νέα άνοδος της θερμοκρασίας θα επηρεάσει την Ελλάδα από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 3-4/8.

Αργότερα, μετά τις 5/8 επικρατεί αβεβαιότητα ως προς την ένταση και τη διάρκεια του νέου κύματος ζέστης, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Τι δείχνουν 32 προγνωστικά σενάρια

Το γράφημα που ακολουθεί παρουσιάζει 32 προγνωστικά σενάρια από τις 29 Ιουλίου έως τις 13 Αυγούστου 2024 από το Εθνικό Κέντρο Περιβαλλοντικών Προγνώσεων των ΗΠΑ, για την πορεία της θερμοκρασίας σε ύψος περίπου 1.500 μ πάνω από τη μέση στάθμη της θάλασσας, ύψος στο οποίο μελετάται την πορεία των αερίων μαζών.

Το σύνολο των σεναρίων συμφωνεί ότι μετά την πρόσκαιρη πτώση της θερμοκρασίας την τελευταία ημέρα του Ιουλίου μέχρι τις 2 Αυγούστου, νέα άνοδος της θερμοκρασίας θα επηρεάσει την Ελλάδα από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 3-4/8. Αργότερα, μετά τις 5/8 επικρατεί αβεβαιότητα ως προς την ένταση και τη διάρκεια του νέου κύματος ζέστης.

Υψηλές θερμοκρασίες στην Αθήνα

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θεόδωρος Κολυδάς σημειώνει ότι παρά την πρόσκαιρη πτώση της θερμοκρασίας στην Αθήνα ο υδράργυρος σε γενικές γραμμές τις επόμενες μέρες διατηρείται σε επίπεδα κατά 5 περίπου βαθμούς Κελσίου πάνω από τα κανονικά για την εποχή.

ΕΜΥ: Ο καιρός των επόμενων ημερών

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΤΡΙΤΗ 30-07-2024
Γενικά αίθριος καιρός. Λίγες νεφώσεις θα αναπτυχθούν το μεσημέρι στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και στα ορεινά της δυτικής, κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής Ελλάδας όπου αναμένονται πρόσκαιρα τοπικοί όμβροι.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα φτάσει στα δυτικά ηπειρωτικά 38 με 39 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 37 με 38 και τη νησιωτική χώρα τους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ THΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 31-07-2024

Γενικά αίθριος καιρός στο μεγαλυτερο μερος της χώρας. Τοπικές νεφώσεις αναμένονται, το πρωί στο νότιο τμήμα της κεντρικής Μακεδονίας και στην ανατολική Θεσσαλία με πιθανότητα ασθενούς βροχής και το μεσημέρι στα δυτικά ηπειρωτικά.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 5 στρεφόμενοι βαθμιαία σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση και στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα φτάσει στα βόρεια τους 34 με 35 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 36 με 37 και στη νησιωτική χώρα τους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ TΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 01-08-2024
Γενικά αίθριος καιρός.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα ανατολικά.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ TΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 02-08-2024

Γενικά αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις στα βόρεια ορεινά τις μεσημβρινές ώρες.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 και στα ανατολικά από βόρειες 4 με 6 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.