Λωρίδα της Γάζας: Επιδημία πολιομυελίτιδας κήρυξαν οι αρχές – Κίνδυνος εξάπλωσης σε άλλες χώρες
Για εξάπλωση της πολιομυελίτιδας πέρα από τα σύνορα της Γάζας προειδοποιεί ο ΠΟΥ, ο οποίος στέλνει ένα εκατομμύριο εμβόλια.
- Πάνω από 800 εκατομμύρια ενήλικες ζουν με διαβήτη - Το 59% δεν λαμβάνει θεραπεία
- Τα 10+1 «μυστικά» για το επίδομα θέρμανσης που δίνουν έως 1.200 ευρώ στα νοικοκυριά - Οι δικαιούχοι
- Έξι στρατιώτες του Ισραήλ νεκροί σε μάχη στον Λίβανο, τουλάχιστον οκτώ θύματα σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς
- Συνεχίζονται και σήμερα οι βροχές και οι καταιγίδες - Πού θα δουν χιόνι
Η Λωρίδα της Γάζας πλήττεται από επιδημία πολιομυελίτιδας, ανακοίνωσε την Δευτέρα το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα, αποδίδοντας την επιστροφή της ασθένειας στη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ.
Η επίσημη κήρυξη πανδημίας έρχεται λίγες ημέρες μετά την προειδοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για «μεγάλο κίνδυνο» εξάπλωσης του ιού όχι μόνο στη Λωρίδα της Γάζας αλλά και πέρα από τα σύνορά της.
Οι άθλιες συνθήκες υγιεινής και η έλλειψη υποδομών υγείας στη Λωρίδα της Γάζας ευνοούν τώρα την εξάπλωση της ασθένειας που έχει εκριζωθεί από τον ανεπτυγμένο κόσμο.
Μέχρι στιγμής δεν έχουν επιβεβαιωθεί κρούσματα στη Γάζα, ωστόσο ίχνη του πολιοϊού τύπου 2 ανιχνεύονται στα λύματα. Η συγκεκριμένη παραλλαγή του ιού προκύπτει ως πολύ σπάνια παρενέργεια των εμβολίων κατά της πολιομυελίτιδας, τα οποία περιέχουν αδρανοποιημένο ιό.
Για την αποτροπή εξάπλωσης της ασθένειας, ο ΠΟΥ στέλνει στη Γάζα περισσότερα από ένα εκατομμύριο εμβόλια, τα οποία προορίζονται κυρίως για τα παιδιά κάτω των πέντε ετών, την πληθυσμιακή ομάδα που κινδυνεύει περισσότερο από την σπάνια ασθένεια.
Στο μεταξύ, το Ισραήλ ξεκίνησε τη διάθεση εμβολίων στους στρατιώτες που υπηρετούν στη Λωρίδα της Γάζας.
Ειδικοί του ΠΟΥ και της UNICEF προγραμματιζόταν να φτάσουν στη Γάζα την περασμένη εβδομάδα για να συλλέξουν δείγματα ανθρώπινων κοπράνων προκειμένου να εκτιμηθεί καλύτερα ο κίνδυνος.
Η πολιομυελίτιδα, η οποία μεταδίδεται κυρίως από τα κόπρανα, είναι άκρως μεταδοτική ασθένεια που μπορεί να προσβάλλει το νευρικό σύστημα και να προκαλέσει παράλυση, κυρίως σε παιδιά κάτω των 5 ετών.
To 1988 ο ΠΟΥ ξεκίνησε παγκόσμιο πρόγραμμα εμβολιασμών για να καταστήσει την πολιομυελίτδα τη δεύτερη ασθένεια που εκριζώνεται από τον πλανήτη μετά την ευλογιά.
Η ασθένεια όμως παραμένει ενδημική στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν, όπου οι εκστρατείες εμβολιασμού συνάντησαν σημαντικές αντιστάσεις, κυρίως από τους Ταλιμπάν και σκληροπυρηνικούς θρησκευτικούς ηγέτες.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις