«Μία θλιβερή πραγματικότητα» – Η καταστροφή του πλανήτη μας μέσα από βραβευμένες εικόνες
Eικόνες από την αγορά άνθρακα στο Κονγκό, τον καθαρισμό των ακτών και μία φωτογράφος που καίει τη δουλεία της - Οι νικητήριες φωτογραφίες των Earth Photo Awards αποκαλύπτουν μία οδυνηρή πραγματικότητα
Τα Earth Photo awards, η διοργάνωση που βραβεύει τις καλύτερες φωτογραφίες σχετικά με τον πλανήτη Γη συνεργάζεται με επαγγελματίες φωτογράφους για να παρουσιάσουν όσα επηρεάζουν το κλίμα και τη ζωή επάνω σε αυτόν.
Η παραπάνω σειρά εικόνων ονομάστηκε από τους δημιουργούς της Tropicalia. Αποτυπώνει τις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι αγρότες της Σικελίας ως απάντηση στην κλιματική αλλαγή. Εδώ βλέπουμε βλαστούς μάνγκο να προετοιμάζονται για εμβολιασμό, καθώς οι αγρότες στρέφονται από τα εσπεριδοειδή στους τροπικούς ελαιώνες λόγω της αλλαγής του κλίματος στο νησί.
Συνεχίζοντας με το έργο, στην παραπάνω εικόνα βλέπουμε την Elena Giorgianni, μια φυσιοθεραπεύτρια και αγρότισσα, να αντιστέκεται στην τάση αρχίζοντας να καλλιεργεί εξωτικά φρούτα στους λόφους γύρω από τη Μεσσίνα. Εκμεταλλευόμενη τις νέες καιρικές συνθήκες και τη ζήτηση για υψηλής ποιότητας ιταλικά εξωτικά φρούτα, πρωτοπορεί σε μια προσέγγιση που εξισορροπεί την περιβαλλοντική βιωσιμότητα με τις προτιμήσεις των καταναλωτών.
Η Roxane Boonstra εξετάζει ένα δέντρο από υγιή κοράλλια elkhorn στο φυτώριο Tavernier του Coral Restoration Foundation, το μεγαλύτερο υποβρύχιο φυτώριο κοραλλιών στον κόσμο. Το καλοκαίρι του 2023, ένας ακραίος θαλάσσιος καύσωνας προκάλεσε μαζική λεύκανση κοραλλιών στα Florida Keys, μια περιοχή υφάλων που είχε ήδη μειωθεί κατά 90% λόγω ασθενειών και προηγούμενων καυσώνων. Στόχος της φωτογράφου Jennifer Adler είναι να τραβήξει φωτογραφίες που θα βοηθήσουν να βγει η επιστήμη των ωκεανών από τις σελίδες των επιστημονικών περιοδικών με κριτές και να περάσει στα κύρια μέσα ενημέρωσης και στις σχολικές αίθουσες.
Πολλές από τους λειχήνες που αναπτύσσονται στα εύκρατα τροπικά δάση του Exmoor είναι παγκοσμίως σπάνιοι και ορισμένοι από αυτούς αποτελούν σημαντικούς δείκτες της ποιότητας του αέρα και της βιοποικιλότητας των οικοτόπων.
Η σειρά Arborea παίρνει λειχήνες από αυτά τα αρχαία δάση και τους μουλιάζει σε χημικό διάλυμα μέχρι να σχηματιστούν κρύσταλλοι. Αυτό το καλλιτεχνικό πείραμα μιμείται τις επικρατούσες οικολογικές κρίσεις- όπου οι ανθρώπινες ενέργειες επηρεάζουν τις γεωλογικές διεργασίες με απρόβλεπτες συνέπειες. Σε αυτή τη φωτογραφία πολυάριθμοι μικροί κρύσταλλοι διανθίζουν την επιφάνεια ενός λειχήνα που αναπτύσσεται σε ένα κλαδί δέντρου.
Τα μαγγρόβια δάση που περιβάλλουν αυτή την περιοχή στο Bàu Cá Cái στην επαρχία Quảng Ngãi του Βιετνάμ αποτελούν σημαντική ασπίδα κατά των καταστροφικών τυφώνων που συγκλονίζουν τις ακτές κάθε χρόνο. Αυτή η εικόνα απεικονίζει έναν αγρότη με τα βουβάλια του να περιηγούνται στην άδενδρη ζώνη πλημμυρών. Δυστυχώς, τα αυτοφυή μαγγρόβια δέντρα έχουν εξαντληθεί με την πάροδο των ετών λόγω της αύξησης του πληθυσμού, της κλιματικής αλλαγής και της αποψίλωσης για ιχθυοκαλλιέργειες. Ωστόσο, υπάρχουν τώρα πρωτοβουλίες που ασχολούνται με την επαναφορά των βιότοπων των μαγγρόβιων φυτών.
Η πρωτεύουσα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, η Κινσάσα, στην οποία κατοικούν περισσότεροι από 16 εκατομμύρια άνθρωποι, έχει ακανόνιστη πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια.
Χωρίς αστικό δίκτυο φυσικού αερίου, πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν φωτιές με κάρβουνα (που ονομάζονται «makala» στη Lingala) για το μαγείρεμα. Η παραγωγή ξυλάνθρακα είναι η κύρια πηγή αποψίλωσης των δασών στην περιοχή. Υπολογίζεται ότι 5 εκατ. τόνοι ξυλάνθρακα καίγονται στην Κινσάσα κάθε χρόνο, ποσότητα που ισοδυναμεί με 60.000 εκτάρια περιαστικών φυσικών δασών. Στην παραπάνω φωτογραφία βλέπουμε μία γυναίκα να πουλάει ξυλάνθρακα σε μια από τις πολλές αγορές της πόλης.
Οκτώ άτομα, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά, περνούν μια μέρα μαζεύοντας σκουπίδια από τον ωκεανό στη Νότια Κορέα. Παρατηρούν ότι τα σκουπίδια προέρχονται από διάφορες χώρες, τονίζοντας πόσο διασυνδεδεμένοι είμαστε μέσω του περιβάλλοντός μας.
Αυτός ο καθαρισμός είναι κάτι περισσότερο από απλή απομάκρυνση σκουπιδιών- πρόκειται για την κατανόηση της βαθιάς σύνδεσης μεταξύ ανθρώπων και φύσης, που διαμεσολαβείται από τους ωκεανούς. Η Song μοιράζεται ιστορίες με τις τρεις ανιψιές της, που απεικονίζονται σε αυτή τη φωτογραφία, σχετικά με τις επιπτώσεις της ρύπανσης στους ανθρώπους και την άγρια ζωή.
Μία προβολή 30 δευτερολέπτων μιας πυρκαγιάς που καίει στα βουνά του Καταφυγίου Φύσης Kogel Bay τη νύχτα. Σε απόσταση περίπου 40 χιλιομέτρων από το Κέιπ Τάουν, το τμήμα του καταφυγίου όπου τα βουνά Kogelberg συναντούν τον ωκεανό στον Κόλπο Kogel είναι ένα σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητο και εντυπωσιακά γραφικό παράκτιο τοπίο.
Για πολλά χρόνια, ο Eric Nathan έχει φωτογραφίσει το καταφύγιο επανειλημμένα από την ίδια ακριβώς τοποθεσία, αλλά υπό ιδιαίτερα διαφορετικές συνθήκες. Αυτές οι εικόνες αποτελούν συνολικά ένα φωτογραφικό δοκίμιο που δείχνει πώς μια και μόνο θέα μπορεί να παρουσιάζει πολύ διαφορετικές εμφανίσεις.
Η παραπάνω φωτογραφία τραβήχτηκε στην Αμπάρα της Σρι Λάνκα.
Αποκαλύπτει μια οδυνηρή πραγματικότητα λόγω της μείωσης των φυσικών ενδιαιτημάτων και της απουσίας αποτελεσματικής διαχείρισης των απορριμμάτων, οι ελέφαντες προσελκύονται να φάνε σκουπίδια επικίνδυνα κοντά στις ανθρώπινες κατοικίες.
Τα πλαστικά απόβλητα απειλούν τη ζωή τους, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει αποτελεσματική λύση. Η συσσώρευση απορριμμάτων κοντά σε δάση παρασύρει τους ελέφαντες, και πολλά άλλα ζώα, μακριά από τα φυσικά τους ενδιαιτήματα, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλειά τους. Κατά τη διάρκεια της εξερεύνησης του φωτογράφου Danthanarayana, βρέθηκε ένας μικρός ελέφαντας, τραυματισμένος από ένα αυτοσχέδιο εκρηκτικό.
πηγή: Guardian
- Daniel: «Δεύτερα Χριστούγεννα ξεσπιτωμένοι» – Κάτοικος της Φιλιππούπολης Λάρισας ξεσπά στο in
- Βιτόρια: «Υπάρχει κόπωση, αλλά οι παίκτες έχουν πολύ μεγάλο κίνητρο»
- Χαρίτσης: Έξι χρόνια μετά το τέλος των μνημονίων η κυβέρνηση επιμένει σε εφαρμογή μνημονιακών μέτρων
- Βλαντίμιρ Πούτιν: Υπόσχεται ακόμη περισσότερες «καταστροφές» στην Ουκρανία μετά την επίθεση στο Καζάν
- Στη Βαρβάκειο ο Κασσελάκης – Τι συζήτησε με εμπόρους και καταναλωτές
- Χριστουγεννιάτικο δέντρο: Το μεγαλύτερο του κόσμου έχει ύψος 750 μέτρα και αποτελείται μόνο από λαμπάκια