Η προπόνηση των αθλητών του τριάθλου στην κολύμβηση ακυρώθηκε για δεύτερη συνεχόμενη μέρα την Δευτέρα στο Παρίσι των Ολυμπιακών, καθώς οι βροχές των προηγούμενων ημερών ανέβασαν τα επίπεδα ρύπανσης στον πολύπαθο Σηκουάνα.

Η διοργάνωση του τριάθλου που προγραμματίζεται να ξεκινήσει την Τρίτη στο ποτάμι της γαλλικής πρωτεύουσας είναι ένα μεγάλο στοίχημα για το Παρίσι: ήταν το 1988 όταν ο τότε δήμαρχος Ζακ Σιράκ υποσχόταν για πρώτη φορά ότι ο θολός Σηκουάνας θα γινόταν και πάλι κατάλληλος για κολύμβηση, η οποία απαγορεύεται από το 1923 λόγω ρύπανσης.

Τα τελευταία χρόνια η Γαλλία δαπάνησε 1,4 δισ. ευρώ σε υποδομές που θα προλαμβάνουν την υπερχείλιση του αποχετευτικού συστήματος που επιτρέπει στα όμβρια ύδατα να καταλήγουν στο ποτάμι.

Οι αθλητές του τριάθλου προγραμματίζεται να βουτήξουν στον Σηκουάνα από τη γέφυρα Alexander III (Reuters)

Κοντά στη γέφυρα του Άουστερλιτς κατασκευάστηκε μια γιγάντια δεξαμενή νερού που συγκρατεί το βρόχινο νερό, το οποίο στη συνέχεια θα διοχετεύεται σε μονάδα βιολογικού καθαρισμού μέσω σήραγγας που περνά κάτω από σταθμό τρένων.

Όμως οι βροχές που έπεσαν στο Παρίσι το Σάββατο και την Κυριακή ήταν αρκετές για να ανεβάσουν τα επίπεδα μικροβίων σε μη αποδεκτά επίπεδα, με αποτέλεσμα να ακυρωθούν οι προπονήσεις της Κυριακής και της Δευτέρας.

Σε περίπτωση που τα επίπεδα δεν υποχωρήσουν μέχρι την Τρίτη, οπότε ξεκινά ο αγώνας των ανδρών, το αγώνισμα της κολύμβησης θα μετατεθεί την 1η και 2α Αυγούστου, ενώ η μικτή σκυταλοδρομία στις 6 του μήνα.

Αν όμως τα νερά του Σηκουάνα παραμένουν και τότε ακατάλληλα το αγώνισμα της κολύμβησης θα ματαιωθεί και το τρίαθλο θα γίνει δίαθλο μόνο με τρέξιμο και ποδηλασία.

Στις αρχές Ιουλίου οι μετρήσεις έδειχναν ότι τα νερά ήταν κατάλληλα για κολύμβηση και στα μέσα του μήνα η δήμαρχος Ινταλγκό έκανε βουτιά στον Σηκουάνα.

Το ίδιο έχουν υποσχεθεί να κάνει και ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, μέχρι στιγμής όμως δεν έχει πει το πότε.

Όπως ανακοίνωσαν οι διοργανωτές την Δευτέρα, «δεδομένης της μετεωρολογικής πρόβλεψης για τις επόμενες 36 ώρες, το Παρίσι 2024 και η Διεθνής Ένωση Τριάθλου αισιοδοξούν ότι η ποιότητα του νερού θα επανέλθει εντός ορίων πριν από την έναρξη των αγωνισμάτων στις 30 Ιουλίου».