Μία ανάσα πριν τις αμερικάνικες εκλογές του Νοεμβρίου, ο Έλον Μασκ προκαλεί έντονη ανησυχία σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη και τη χρήση της στον χώρο της πολιτικής.

Αιτία ένα επεξεργασμένο βίντεο που ανήρτησε ο ίδιος στον λογαριασμό του στο Χ, στο οποίο ακούγεται η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις να λέει πράγματα που δεν έχει πει ποτέ.

Προφανώς το υλικό έχει προκαλέσει σάλο και φόβο σχετικά με τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης να παραπλανήσει. Το βίντεο κυκλοφόρησε το βράδυ της Παρασκευής με τον Έλον Μασκ να μην ξεκαθαρίζει από την αρχή πως πρόκειται για παρωδία.

«Εγώ, η Κάμαλα Χάρις…»

Το βίντεο χρησιμοποιεί πολλές από τα πλάνα μίας πραγματικής διαφήμισης που η Χάρις, η πιθανή υποψήφια πρόεδρος των Δημοκρατικών, κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα ξεκινώντας την εκστρατεία της. Αλλά το βίντεο αντικαθιστά τον ήχο της φωνής με μια άλλη φωνή που την υποδύεται πειστικά.

Ο αρχικός χρήστης που δημοσίευσε το βίντεο, ένας YouTuber γνωστός ως Mr Reagan, γνωστοποίησε τόσο στο YouTube όσο και στο X ότι το παραποιημένο βίντεο είναι παρωδία

«Εγώ, η Κάμαλα Χάρις, είμαι η υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία, επειδή ο Τζο Μπάιντεν αποκάλυψε τελικά τα γηρατειά του στο debate», λέει η φωνή στο βίντεο. Διατηρεί επίσης την επωνυμία «Harris for President». Προσθέτει επίσης μερικά αυθεντικά αποσπάσματα της Χάρις από το παρελθόν.

Η Mia Ehrenberg, εκπρόσωπος της προεκλογικής εκστρατείας της Harris, ανέφερε σε ηλεκτρονικό μήνυμα προς το Associated Press: «Πιστεύουμε ότι ο αμερικανικός λαός θέλει την πραγματική ελευθερία, τις ευκαιρίες και την ασφάλεια που προσφέρει η αντιπρόεδρος Χάρις. Όχι τα πλαστά, χειραγωγημένα ψέματα του Έλον Μασκ και του Ντόναλντ Τραμπ».

Δείτε το επεξεργασμένο βίντεο:

Το βίντεο που διαμοιράστηκε ευρέως είναι ένα παράδειγμα του πώς οι ζωντανές εικόνες, τα βίντεο ή τα ηχητικά αποσπάσματα που δημιουργούνται από τεχνητή νοημοσύνη έχουν χρησιμοποιηθεί τόσο για να διασκεδάσουν όσο και για να παραπλανήσουν.

«Αυτό είναι καταπληκτικό»

Αποκαλύπτει πώς, καθώς τα υψηλής ποιότητας εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης έχουν γίνει πολύ πιο προσιτά, παραμένει μέχρι στιγμής η έλλειψη σημαντικής ομοσπονδιακής δράσης για τον περιορισμό της χρήσης τους.

Ο αρχικός χρήστης που δημοσίευσε το βίντεο, ένας YouTuber γνωστός ως Mr Reagan, γνωστοποίησε τόσο στο YouTube όσο και στο X ότι το παραποιημένο βίντεο είναι παρωδία. Αλλά η ανάρτηση του Μασκ, η οποία έχει προβληθεί περισσότερες από 123 εκατομμύρια φορές, σύμφωνα με την πλατφόρμα, περιλαμβάνει μόνο τη λεζάντα «Αυτό είναι καταπληκτικό» με ένα emoji να ξεκαρδίζεται.