Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Τεχνητή νοημοσύνη: H Google Deepmind αρίστευσε στη Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα

Τεχνητή νοημοσύνη: H Google Deepmind αρίστευσε στη Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα

Τα συστήματα ΑΙ της DeepMind πέτυχαν βαθμολογία 28 στα 42, ένα πόντο λιγότερο από ό,τι απαιτείται για χρυσό μετάλλιο.

Δύο νέα συστήματα της DeepMind, εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης που ανήκει σήμερα στην Google, πέτυχαν εντυπωσιακές επιδόσεις στη Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα, μια σημαντική πρόοδος σε σχέση με τα συστήματα παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης, τα οποία συχνά τα κάνουν θάλασσα με τα μαθηματικά.

Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, τα δύο συστήματα έλυσαν με επιτυχία τέσσερα από τα έξι προβλήματα της φετινής Μαθηματικής Ολυμπιάδας, η οποία πραγματοποιήθηκε αυτό το μήνα στο Μπαθ της Βρετανίας.

Η DeepMind πέτυχε βαθμολογία 28 στα 42, ένα πόντο λιγότερο από ό,τι απαιτείται για χρυσό μετάλλιο.

Το ChatGPT και άλλα δημοφιλή συστήματα ΑΙ λειτουργούν περίπου όπως η αυτόματη συμπλήρωση λέξεων στα κινητά τηλέφωνα, καθώς είναι σχεδιασμένα να προβλέπουν ποια λέξη είναι στατιστικά πιθανότερο να ακολουθεί μια άλλη.

Η προσέγγιση αυτή επιτρέπει στις μηχανές να γράφουν κείμενα, να δημιουργούν εικόνες και να συνθέτουν μουσική με βάση τις οδηγίες του χρήστη. Έχουν όμως κακές επιδόσεις στη λογική σκέψη και τα μαθηματικά, καθώς έχουν την τάση είτε να δίνουν εντελώς λανθασμένες απαντήσεις, είτε να βρίσκουν τη σωστή απάντηση αλλά χωρίς να μπορούν να τη δικαιολογήσουν.

Άλγεβρα και Γεωμετρία

Τα δύο νέα συστήματα της DeepMind, με τις ονομασίες AlphaProof και AlphaGeometry2, κάνουν τώρα μεγάλα βήματα προόδου σε συγκεκριμένες υποκατηγορίες μαθηματικών προβλημάτων.

Το AlphaGeometry2 είναι η μετεξέλιξη του AlphaGeometry που αποδείχθηκε τον Ιανουάριο εξπέρ στα προβλήματα ευκλείδειας γεωμετρίας. Έλυσε ένα πρόβλημα γεωμετρίας της Μαθηματικής Ολυμπιάδας μέσα σε μόλις 20 δευτερόλεπτα, ανέφερε η DeepMind.

Το δε AlphaProof έλυσε δύο προβλήματα άλγεβρας και ένα πρόβλημα θεωρίας των αριθμών, αν και χρειάστηκε τρεις ολόκληρες ημέρες, πολύ περισσότερο από τις 9 ώρες που θα είχαν στη διάθεσή τους οι διαγωνιζόμενοι στην Ολυμπιάδα. Δεν κατάφερε όμως να λύσει δύο προβλήματα συνδυαστικής, ενός άλλου κλάδου των μαθηματικών.

Παρόλα αυτά, οι επιδόσεις του θεωρούνται εντυπωσιακές, δεδομένου ότι μόνο 5 στους 600 μαθητές καταφέρνουν να λύσουν το δυσκολότερο από τα προβλήματα στα οποία απάντησε το σύστημα.

Όπως ανέφερε η DeepMind, το AlphaProof δημιουργήθηκε συνδυάζοντας το Gemini της Google, το γλωσσικό μοντέλο στο οποίο βασίζεται το ομώνυμο chatbot, με το σύστημα AlphaZero που είχε παλαιότερα νικήσει τους παγκόσμιους πρωταθλητές παιχνιδιών όπως το σκάκι και το κινεζικό γκο.

Η Google και η DeepMind δεν είναι οι μόνες εταιρείες που προσπαθούν να εμφυσήσουν στην τεχνητή νοημοσύνη συλλογιστικές και μαθηματικές ικανότητες.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters, η OpenAI που δημιούργησε το ChatGPT αναπτύσσει τώρα σύστημα συλλογιστικής με την κωδική ονομασία Strawberry.

Οι επιδόσεις του φέρονται να είναι τόσο εντυπωσιακές ώστε αρκετοί ερευνητές της OpenAI έστειλαν επιστολή στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας προειδοποιώντας ότι η νέα τεχνολογία θα μπορούσε να απειλήσει την ανθρωπότητα.

Sports in

Μάρκος: «Έχω παγώσει, δεν έχω συναισθήματα – Δεν μπορώ καν να σκεφτώ τι έχει γίνει…»

Σοκαρισμένος από τον αποκλεισμό του από τον τελικό των 800μ. ελεύθερο εμφανίστηκε με δηλώσεις του μετά το τέλος της προκριματικής φάσης ο Δημήτρης Μάρκος.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024