Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Αλβανία: Διπλός ουρανοξύστης εμπνευσμένος από το μπαλέτο και τον έρωτα θα κοσμήσει τα Τίρανα

Αλβανία: Διπλός ουρανοξύστης εμπνευσμένος από το μπαλέτο και τον έρωτα θα κοσμήσει τα Τίρανα

Το εντυπωσιακό κτίριο των 58 ορόφων αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2028

Στην πρωτεύουσα της Αλβανίας, τα Τίρανα, όπου μια πληθώρα νέων ουρανοξυστών θα μεταμορφώσει σύντομα τον ορίζοντα, αρχιτέκτονες αποκάλυψαν τα σχέδια για ένα νέο διπλό κτίριο που θα… λυγίζει.

Αυτά ήταν δύο από τα οπτικά στοιχεία του Bond Tower, ενός κτιρίου κατοικιών και ξενοδοχείου 50 ορόφων που μοιάζει να ξεγελά το μάτι. Σχεδιασμένος από ένα πορτογαλικό αρχιτεκτονικό γραφείο, ο ουρανοξύστης θα διαθέτει δύο συνδεδεμένες κατασκευές που διαχωρίζονται απαλά πριν ενωθούν ξανά μεταξύ τους, δίνοντας ένα στρεβλό αποτέλεσμα.

Οι κάτοικοι θα μένουν στη μία πλευρά και οι επισκέπτες του ξενοδοχείου στην άλλη, ενώ σε αρκετούς από τους ορόφους θα υπάρχουν γραφεία και καταστήματα λιανικής πώλησης. Τα κυματιστά βουνά που περιβάλλουν την πόλη θα είναι ορατά μέσα από το κενό μεταξύ των κτιρίων, εξήγησε ο Diogo Brito, συνεργάτης του OODA.

Χορός και έρωτας

Τοποθετημένο στη γωνία μιας μεγάλης λεωφόρου, η σιλουέτα του Bond Tower μεταβάλλεται ανάλογα με την κατεύθυνση από την οποία τον προσεγγίζει κανείς, εξηγεί ο Brito.

πηγή: ooda.eu

Η αρχιτεκτονική ομάδα εμπνεύστηκε για τον σχεδιασμό από την κίνηση plié στο μπαλέτο και τον γνωστό πίνακα με τίτλο «Το φιλί» του Gustav Klimt.

«Το φιλί» του Gustav Klimt

Η ομάδα θέλησε επίσης να ενσωματώσει το φυσικό τοπίο των Τιράνων στον σχεδιασμό.

Κομψό και στιβαρό

«Αυτό που σε εντυπωσιάζει περισσότερο όταν προσγειώνεσαι στα Τίρανα είναι η παρουσία αυτών των βουνών και το να είναι (αυτά) ορατά μέσα από αυτό το κενό είναι κάτι που ήταν επίσης ενδιαφέρον για εμάς να το απεικονίσουμε», δήλωσε μιλώντας στο CNN o Brito.

«Στην Αλβανία, τα επόμενα χρόνια θα είναι πραγματικά ξεχωριστά»

Εκτός από την οπτική του γοητεία, το ασυνήθιστο σχήμα προσφέρει επίσης δομική στιβαρότητα σε μια περιοχή επιρρεπή σε σεισμούς, εξήγησε ο ίδιος.

πηγή: ooda.eu

πηγή: ooda.eu

Σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα, το έργο θα ξεκινήσει μέχρι το τέλος του έτους, ενώ θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2028. Θα είναι ένα από τα πολλά νέα κτίρια που θα κοσμήσουν τον ορίζοντα της αλβανικής πρωτεύουσας και θα μετατρέψουν την πόλη σε αρχιτεκτονικό προορισμό.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, το Εθνικό Συμβούλιο Εδάφους της Αλβανίας ενέκρινε έναν νέο ουρανοξύστη που θα γίνει το ψηλότερο κτίριο της πόλης, σύμφωνα με τοπικά δημοσιεύματα.

Αρκετοί επίσης βρίσκονται ήδη υπό κατασκευή στην πρωτεύουσα, συμπεριλαμβανομένων δύο ουρανοξυστών 58 ορόφων: το Mount Tirana και το Tirana Tour.

Στη λεωφόρο όπου θα υψωθεί το Bond Tower, ο Brito αναμένει ότι θα προστεθούν σύντομα και άλλοι «πολυώροφοι σύντροφοι».

«Στην Αλβανία, τα επόμενα χρόνια – ας πούμε τα επόμενα 10-15 χρόνια – θα είναι πραγματικά ξεχωριστά», δήλωσε.

Sports in

Μάρκος: «Έχω παγώσει, δεν έχω συναισθήματα – Δεν μπορώ καν να σκεφτώ τι έχει γίνει…»

Σοκαρισμένος από τον αποκλεισμό του από τον τελικό των 800μ. ελεύθερο εμφανίστηκε με δηλώσεις του μετά το τέλος της προκριματικής φάσης ο Δημήτρης Μάρκος.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024