Αν κάνετε το λάθος να φάτε μια σαλάτα με ρεβίθια για μεσημεριανό γεύμα στο γραφείο, μπορεί να νιώσετε ένα μικρό γουργουρητό στο στομάχι σας κατά τη διάρκεια των απογευματινών σας συναντήσεων. Αν όμως η δουλειά σας βρίσκεται στο διάστημα, οι συνέπειες είναι λίγο πιο σοβαρές.

Υγιείς, ευτυχισμένοι και καλοθρεμμένοι

Οι αστροναύτες έχουν σε κάποιο βαθμό επιλογές φαγητού, αλλά τα τρόφιμα συχνά συσκευάζονται μήνες πριν. Επιπλέον, οι αστροναύτες πρέπει να ανακαλύψουν πώς να τρώνε σε συνθήκες μικροβαρύτητας, όταν το φαγητό και τα σκεύη τους μπορεί να αιωρούνται από το πιάτο.

Αλλά με όλες τις εξελίξεις στην τεχνολογία των τροφίμων, υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που είναι απλά φρικτά στο διάστημα.

Γιατί πρέπει να μας απασχολεί τι τρώνε οι αστροναύτες στο διάστημα; Η Vickie Kloeris, επιστήμονας τροφίμων και πρώην διευθύντρια διαστημικών επισιτιστικών συστημάτων της NASA, δήλωσε στην ιστοσελίδα HuffPost: «Αν κοιτάξετε την ιστορία του διαστημικού προγράμματος, η ανθρωπότητα γενικά έχει επωφεληθεί από τις τεχνολογίες που προέκυψαν από το διαστημικό πρόγραμμα». Έτσι, η εξεύρεση τρόπων για να διατηρούνται οι αστροναύτες υγιείς, ευτυχισμένοι και καλοθρεμμένοι αποτελεί βασικό μέρος κάθε διαστημικής αποστολής.

Στρατιωτικού τύπου έτοιμα προς κατανάλωση γεύματα

Τα MREs έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και λίπος, κάτι που είναι σημαντικό για τον στρατό, καθώς παρέχουν αλάτι για την αντικατάσταση των ηλεκτρολυτών που ιδρώνουν στην έρημο και πολλές θερμίδες σε συμπαγή χώρο, εξήγησε ο Kloeris. Αλλά η υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι θα επιδείνωνε μία από τις γνωστές παρενέργειες της μικροβαρύτητας – την απώλεια οστικής πυκνότητας. Χωρίς τη συνεχή ώθηση της βαρύτητας, έχει διαπιστωθεί ότι οι άνθρωποι χάνουν την οστική πυκνότητα ενώ βρίσκονται στο διάστημα. Η NASA εξηγεί: «Για κάθε μήνα στο διάστημα, τα οστά των αστροναυτών που φέρουν βάρος γίνονται περίπου 1% λιγότερο πυκνά, αν δεν λαμβάνουν προφυλάξεις για να αντιμετωπίσουν αυτή την απώλεια».

Crumbly

Όλα οφείλονται στη μικροβαρύτητα. Στη Γη, τα ψίχουλα απλά πέφτουν στο πάτωμα. Αλλά στο διάστημα, αιωρούνται και δημιουργούν ένα χάος. Ο Jordan Bimm, διαστημικός ερευνητής και καθηγητής επιστημονικής επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, σημείωσε ότι τα ψίχουλα θα μπορούσαν να μπουν στα φίλτρα αέρα, στα όργανα του σκάφους, ακόμη και στα μάτια των αστροναυτών. Το 1965, ο αστροναύτης Τζον Γιανγκ έμπλεξε σε μπελάδες επειδή έφερε λαθραία στο διάστημα ένα σάντουιτς με κορν μπιφ στο Gemini III, αλλά έφαγε μόνο μια μικρή ποσότητα από φόβο μήπως τα ψίχουλα βρεθούν παντού.

Φωτογραφία: Kennedy Space Center

Άνοστο φαγητό

Σε κανέναν δεν αρέσει ιδιαίτερα το άνοστο φαγητό, αλλά αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα στο διάστημα. Ο Dr. Michael Harrison, επικεφαλής ιατρός της Axiom Space, σημείωσε ότι «λόγω της μετατόπισης των σωματικών υγρών σε συνθήκες μικροβαρύτητας, οι αστροναύτες έχουν συχνά μια αίσθηση συμφόρησης του προσώπου και των ιγμορείων. Αυτό έχει αντίκτυπο στην αίσθηση της όσφρησης και της γεύσης». Οι καυτερές σάλτσες, όπως η Tabasco ή η Sriracha, είναι ιδιαίτερα αγαπητές επειδή προσθέτουν έντονη γεύση στα γεύματά τους.

Αλλά δεν είναι μόνο θέμα του ότι θέλουν να γευτούν το φαγητό τους. Το φαγητό δεν παρέχει μόνο διατροφικά οφέλη, αλλά η κατανάλωση νόστιμου φαγητού έχει και ψυχολογικά οφέλη. «Τι τους ενώνει όλους μαζί; Είναι το φαγητό», εξήγησε η Stephanie Wan, σύμβουλος στρατηγικών συνεργασιών για την υποστήριξη του Deep Space Food Challenge του Ιδρύματος Methuselah. Το φαγητό φέρνει το πλήρωμα κοντά και ενθαρρύνει το κοινωνικό δέσιμο και την οικοδόμηση της ομάδας.

Πηγή: Huffpost.com | Elisa Shoenberger