Το καλοκαίρι του 2008 ήμουν 15 χρονών και έκανα διακοπές στο εξοχικό της οικογένειάς μου, απολαμβάνοντας βουτιές, παγωτά και ατελείωτες βόλτες με τους φίλους μου στο λιμάνι. Η παρέα μου αποτελούνταν από άτομα στην ηλικία μου, παιδιά που μεγαλώσαμε μαζί από καλοκαίρι σε καλοκαίρι. Ένα από αυτά τα παιδιά, συνομήλικός μου, είναι ο λόγος που θυμάμαι ακόμη εκείνο το καλοκαίρι, διότι ένα βράδυ που δεν ακολούθησε την υπόλοιπη παρέα, κατέληξε λιπόθυμος στον δρόμο. Όταν οι γονείς του πήγαν να τον βρουν στο Κέντρο Υγείας, οι γιατροί είπαν πως είχε καταρρεύσει επειδή είχε καταναλώσει αλκοόλ.

Μαθαίνοντας τα νέα το επόμενο πρωί από έναν κοινό φίλο μας, πάγωσα. Τότε, έδωσα την υπόσχεση στον εαυτό μου πως δεν θα επιτρέψω ποτέ να μου συμβεί κάτι τέτοιο. Και αυτή η υπόσχεση καθόρισε τελικά και τη σχέση μου με το αλκοόλ: Δεν το ακούμπησα μέχρι να ενηλικιωθώ. Βλέπεις, τις φορές που κάποιοι φίλοι ή γνωστοί… καλοθελητές μου πρότειναν να δοκιμάσω ένα ελαφρύ ποτό ή να μοιραστούμε μία μπύρα, εγώ ήξερα πως δεν υπάρχει ελαφρύ ή βαρύ αλκοόλ, ασφαλή και λιγότερο ασφαλή ποτά. Το αλκοόλ είναι αλκοόλ και δεν ήταν ακόμη για εμένα, για τον εξής απλό λόγο: Ήμουν κάτω των 18. Κάπως έτσι, το απέφευγα ευγενικά, λέγοντας με αδιαμφισβήτητη σιγουριά πως, «εγώ είμαι life high και τουλάχιστον μέχρι να κλείσω τα 18 θα παίζω μπάλα, χωρίς αλκοόλ». Πράγματι, έτσι έγινε!

Για τους κάτω των 18 απαγορεύεται το αλκοόλ για να μην βάλουν… αυτογκόλ

Δεν είναι τυχαίο πως τα αλκοολούχα ποτά απευθύνονται αποκλειστικά σε ενήλικες, πως οι περισσότερες χώρες του κόσμου, όπως και το Υπουργείο Υγείας στην Ελλάδα, συνιστούν την πλήρη αποχή των ανηλίκων από την κατανάλωση αλκοόλ. Κακά τα ψέματα. Ο παιδικός μου φίλος είναι μόνο ένα από τα χιλιάδες παραδείγματα ανηλίκων ατόμων που έχουν βάλει σε κίνδυνο τη ζωή τους, καταναλώνοντας αλκοόλ, το οποίο σε μικρή ηλικία μπορεί να έχει μη αναστρέψιμες συνέπειες, να οδηγήσει σε δηλητηρίαση, μέχρι και σε βλάβη στο νευρικό σύστημα ενός ατόμου. Πού οφείλεται αυτό;

Οφείλεται στο γεγονός πως τα νεαρά άτομα έχουν χαμηλότερο σωματικό βάρος, αλλά και μειωμένη ικανότητα επεξεργασίας ή μεταβολισμού της αλκοόλης, οπότε μπορούν να μεθύσουν σε επικίνδυνο βαθμό και πολύ πιο γρήγορα από ένα ενήλικο άτομο. Συνεπώς, ο μόνος τρόπος για να προστατευτεί ένα παιδί, να έχει μία υγιή, ισορροπημένη ανάπτυξη και να μην βάλει… αυτογκόλ στον εαυτό του, όπως επισημαίνει και η νέα καμπάνια υπεύθυνης κατανάλωσης «RETHINK DRINK» της Ένωσης Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (Εν.Ε.Α.Π) και του Υπουργείου Υγείας, είναι να παίζει μπάλα χωρίς αλκοόλ, να απέχει πλήρως.

Τα πλεονεκτήματα του να «παίζεις μπάλα» και να απολαμβάνεις χωρίς αλκοόλ

Το αλκοόλ υπάρχει στη ζωή μου εδώ και μία δεκαετία περίπου, ενώ μπήκε λίγα χρόνια αφότου ενηλικιώθηκα, μέσα από τις φοιτητικές παρέες στο Πανεπιστήμιο. Μέχρι τότε δεν είχα πιει ούτε ένα ποτό, διότι ήξερα πως μπορούσα να περάσω πολύ καλά και χωρίς αυτό, να διασκεδάσω, να χορέψω, να φλερτάρω, να μιλήσω και να ζήσω κάθε στιγμή στο φουλ, χωρίς να ρισκάρω την ισορροπία, την ομιλία ή τα αντανακλαστικά μου.

Επιστρέφοντας στο σήμερα, οφείλω να παραδεχτώ πως ποτέ δεν έχω φτάσει στο σημείο να γίνω κομμάτια από το ποτό, όπως ο φίλος μου εκείνο το καλοκαίρι. Και για να είμαι ειλικρινής, είμαι σίγουρη πως δεν θα φτάσω ποτέ σε αυτό το σημείο, κυρίως επειδή ξέρω να προστατεύομαι. Επειδή, μεταξύ άλλων, γνωρίζω πως όλα τα ποτά είναι ίσα και έχουν τις ίδιες παρενέργειες στον οργανισμό μου, ανεξαρτήτως είδους. Τι εννοώ; Τα ποτά με μεγαλύτερη περιεκτικότητα αλκοόλ προσφέρονται σε πολύ μικρότερες μερίδες. Έτσι, ένα ποτήρι μπύρα, ένα ποτήρι κρασί και ένα ποτήρι βότκα, τσίπουρο, ουίσκι, ούζο ή άλλο απόσταγμα, περιέχουν την ίδια ποσότητα αλκοόλ.

Κλείνοντας, αν υπάρχει κάτι που θέλω να κρατήσεις από το κείμενό μου, πέρα από την ευρηματική καμπάνια «RETHINK DRINK» της Ένωσης Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (Εν.Ε.Α.Π) και του Υπουργείου Υγείας, αυτό είναι πως όταν είσαι κάτω των 18 δεν είναι καθόλου καλή παρέα το αλκοόλ, ούτε θα σε κάνει να δείχνεις περισσότερο «cool» στον περίγυρό σου. Μην βάλεις, λοιπόν, αυτογκόλ στον εαυτό σου και απόλαυσε την κάθε στιγμή, χωρίς να θέτεις τη ζωή σου σε κίνδυνο.

Ακολουθήστε την Εν.Ε.Α.Π. σε InstagramFacebookLinkedin και YouTube.