Πολλοί έχουν αναστατωθεί με τις drag queen λαμπαδηδρόμους, για να μην αναφέρουμε το «σατανικό drag show» (όπως ονόμασαν την τελετή έναρξης), αλλά οι drag queens ήταν μέρος των Ολυμπιακών Αγώνων του Σίδνεϊ, πριν από εικοσιτέσσερα χρόνια, και τότε κανείς δεν μιλούσε πέρι «woke κουλτούρας».

Στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Σίδνεϊ το 2000, 46 ντίβες έκαναν ένα αφιέρωμα στις «Περιπέτειες της Πρισίλλας, βασίλισσας της ερήμου»

Γεννάται λοιπόν το εξής ερώτημα: μήπως η δυτική κοινωνία πηγαίνει όντως προς τα πίσω όσον αφορά την αποδοχή των ΛΟΑΤΚΙ+;

2024

Τρεις από τους λαμπαδηδρόμους του Παρισιού 2024 ήταν drag queens: Η πρωταγωνίστρια του RuPaul’s Drag Race Nicky Doll, η Minima Gesté και η Miss Martini έλαβαν μέρος στην ιστορική λαμπαδηδρομία. Οι τρεις τους βρίσκονταν ανάμεσα σε περισσότερους από 10.000 ακόμη που πέρασαν από 400 πόλεις και κωμοπόλεις ενόψει των Αγώνων, οι οποίοι ξεκίνησαν την Παρασκευή (26 Ιουλίου).

Παρόλο που η τελετή έναρξης του Παρισιού 2024 χαρακτηρίζεται αμφιλεγόμενη και ακόμη και «σατανική», η συμπερίληψη drag queens στους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν είναι, σαφώς, καθόλου νέο φαινόμενο

Ο διευθύνων σύμβουλος της αντι-τρανς οργάνωσης LGB Alliance επιτέθηκε επίσης στην Gesté μόνο και μόνο επειδή μετέφερε την ολυμπιακή δάδα.

Η Nicky Doll συμμετείχε επίσης στην τελετή έναρξης, σε ένα τμήμα με τίτλο «festivity», στο οποίο εμφανίστηκαν πολλές drag queens συγκεντρωμένες γύρω από ένα τραπέζι δείπνου. Κάποιοι ισχυρίστηκαν ότι αυτό διακωμωδούσε τον Μυστικό Δείπνο του Χριστού. Ωστόσο, ο queer καλλιτεχνικός διευθυντής Thomas Jolly αρνήθηκε κατηγορηματικά την υπόνοια αυτή.

Μετά την τελετή, ο πρώην οικοδεσπότης του GB News Laurence Fox έγραψε στο Twitter για τη σκηνή, περιγράφοντας τις drag queens ως «δόλιους μικρούς παιδοβιαστές». Η Nicky, η οικοδέσποινα του Drag Race France, απείλησε στη συνέχεια να μηνύσει τον πρώην πρωταγωνιστή του Lewis.

2000

Στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Σίδνεϊ το 2000, 46 ντίβες έκαναν ένα αφιέρωμα στις «Περιπέτειες της Πρισίλλας, βασίλισσας της ερήμου». Οι drag queens φορούσαν τότε πρωτότυπα φορέματα και κοστούμια από την cult queer ταινία του 1994.

«Η τελετή λήξης του Σίδνεϊ 2000 είχε drag queens να κινούνται με αυτοκίνητα – γόβες αποδίδοντας φόρο τιμής στην Πρισίλα», έγραψε ένας χρήστης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με πλάνα από τη στιγμή.

Αυτό δείχνει ότι παρόλο που η τελετή έναρξης του Παρισιού 2024 χαρακτηρίζεται αμφιλεγόμενη και ακόμη και «σατανική», η συμπερίληψη drag queens στους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν είναι, σαφώς, καθόλου νέο φαινόμενο.

*Mε πληροφορίες από Pink News