Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Η Γαλλία χρωστάει την ήττα της ακροδεξιάς στις φεμινίστριες;

Η Γαλλία χρωστάει την ήττα της ακροδεξιάς στις φεμινίστριες;

Οι φεμινιστικές ομάδες στη Γαλλία ενώθηκαν κατά του κόμματος της Μαρίν Λεπέν συντονίζοντας εκστρατείες τόσο εντός διαδικτύου όσο και στον δρόμο - και πέτυχαν.

«Αυτή την Κυριακή, πρέπει να δώσουμε μια φεμινιστική ψήφο […] Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε αυτά που εξασφαλίσαμε με αίμα, ιδρώτα και αγώνα». Σε ομιλία που εκφώνησε στο Παρίσι ενώπιον χιλιάδων ανθρώπων, η ακτιβίστρια για το κλίμα και δημοσιογράφος Κλερ Νουβιάν, αναφέρθηκε στην απόφαση των Γάλλων νομοθετών να κατοχυρώσουν την ελευθερία της άμβλωσης στο γαλλικό σύνταγμα και τόνισε ότι οι προοδευτικοί δεν μπορούν να αφήσουν την ακροδεξιά να την αμφισβητήσει.

Η θέση του Εθνικού Συναγερμού για την άμβλωση είναι διφορούμενη. Ένας από τους ηγέτες του, ο νεαρός Τζόρνταν Μπαρντέλα, διαβεβαίωσε ότι το κόμμα δεν θα αμφισβητήσει τα δικαιώματα των γυναικών, αλλά ορισμένα μέλη του κόμματος έχουν παρομοιάσει την άμβλωση με γενοκτονία ή έχουν λάβει μέρος σε διαδηλώσεις κατά των αμβλώσεων.

Είναι το Instagram πολιτικό μέσο;

Οι φεμινίστριες ακτιβίστριες γνώριζαν ότι το να καταγγείλουν τον υποκριτικό φεμινισμό της ακροδεξιάς δεν θα ήταν αρκετό. Οι ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου έδωσαν στο κόμμα της Λεπέν το 31,5% των ψήφων. Ο Μακρόν ένεκα του εκλογικού αποτελέσματος, αποφάσισε να διαλύσει το κοινοβούλιο και ο Εθνικός Συναγερμός μπήκε στη νέα προεκλογική εκστρατεία με αυτοπεποίθηση.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο λίγες ώρες μετά τη διάλυση, ενώ οι ηγέτες της αριστεράς εργάζονταν για την οικοδόμηση μιας ένωσης, μια αντιπολιτευτική εκστρατεία με επικεφαλής φεμινίστριες ξεκίνησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – συγκεκριμένα στο Instagram.

Το Instagram είναι εδώ και καιρό η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που επιλέγουν οι Γαλλίδες φεμινίστριες. Η φύση της εφαρμογής καθιστά βολικό το μοίρασμα infographics, κοινωνικών σχολίων και memes. Οι φεμινιστικοί λογαριασμοί έχουν παρόμοιο κοινό, ακολουθούν ο ένας τον άλλον και έρχονται τακτικά σε επαφή. Γι’ αυτό, όταν ανακοινώθηκε η διάλυση, οργανώθηκαν γρήγορα.

Η Perrine, η οποία διευθύνει το @perrineam.agency είχε κεντρικό ρόλο στις διαδικτυακές κινητοποιήσεις. Συνέδεσε δημιουργούς με 10.000 έως 500.000 ακολούθους για να μοιραστούν infographics και καλέσματα προς δράση χρησιμοποιώντας τη λειτουργία co-post. Ήταν ένας τρόπος να συγκεντρωθεί η παραγωγή αναρτήσεων και να μεγιστοποιηθεί η προβολή – και μια σοφή απόφαση υπό το πρίσμα του γεγονότος ότι οι ακτιβιστές είχαν μόνο τρεις εβδομάδες για να διαδώσουν το μήνυμά τους πριν από την ψηφοφορία.

Η συμβολή των φεμινιστριών

Μέρος της εκστρατείας παρέμεινε αυστηρά διαδικτυακό. Προοδευτικοί ακτιβιστές και δημοσιογράφοι εργάστηκαν για την ανάδειξη των πολιτικών θέσεων της ακροδεξιάς, εκθέτοντας αποσπάσματα και φωτογραφίες υποψηφίων του NR που επιδεικνύουν ρατσισμό, ξενοφοβία, αντισημιτισμό ή σεξισμό. Αυτό το περιεχόμενο έγινε viral και βοήθησε στην αναζωπύρωση μιας ιστορικής υπερκομματικής συμμαχίας, το Δημοκρατικό μέτωπο.

Σε περιόδους κρίσης, το δημοκρατικό μέτωπο στάθηκε απέναντι στο Εθνικό Μέτωπο, γνωστό πλέον ως Εθνικός Συναγερμός, το οποίο ορίστηκε ως αντιδημοκρατικό και ασύμβατο με τις γαλλικές δημοκρατικές αξίες.

Γυναίκες κρατούν ένα πλακάτ που γράφει: «Η δική μου Γαλλία δεεν μοιάζει με (τη Γαλλία) εκείνων που ψηφίζουν RN», καθώς άνθρωποι συμμετέχουν σε διαδήλωση που οργανώθηκε από φεμινιστικές οργανώσεις για να διαμαρτυρηθούν κατά του γαλλικού ακροδεξιού κόμματος Εθνικός Συναγερμός (Rassemblement National – RN), ενόψει των επερχόμενων γαλλικών βουλευτικών εκλογών, στο Παρίσι, Γαλλία, 23 Ιουνίου 2024. REUTERS/Gonzalo Fuentes

Αυτό διευκόλυνε το έργο της Anna Toumazoff, η οποία διαχειρίζεται τη σελίδα meme @memespourcoolkidsfeministes. Μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών, συγκέντρωσε γρήγορα τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των υποψηφίων που κατέληξαν στην τρίτη θέση και αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν την κούρσα.

Η Toumazoff και άλλοι ακτιβιστές προέτρεψαν τους υποψηφίους αυτούς να μην διασπάσουν την ψήφο και να ενωθούν πίσω από τον υποψήφιο που είναι πιο ικανός να νικήσει την ακροδεξιά, στέλνοντας εκατοντάδες μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και DMs που οδήγησαν στη συνέχεια στην απόσυρση δεκάδων υποψηφίων. Το δημοκρατικό μέτωπο είναι τελικά ο λόγος που ο Εθνικός Συναγερμός δεν κατάφερε να έχει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, αλλά χωρίς την πίεση των φεμινιστριών ακτιβιστριών και των οπαδών τους, δεν θα είχε πετύχει.

Ωστόσο, η διαδικτυακή εκστρατεία δεν αρκούσε. Γι’ αυτό το λόγο φεμινιστικές διοργανώτριες στράφηκαν σε πραγματικές δράσεις. Η Lumir Lapray, η οποία συντόνισε μια εκστρατεία στις ΗΠΑ για την αύξηση του κατώτατου μισθού και αυτοπροσδιορίζεται ως «λάτρης της προαστιακής Γαλλίας, των ψεύτικων νυχιών, της πολιτικής και της Britney», οργάνωσε διαδικτυακά εργαστήρια για να εκπαιδεύσει τις υποστηρικτές της στο πώς να κάνουν εκστρατεία από πόρτα σε πόρτα.

Σε ένα reel στο Instagram, έδωσε μια «μικρή συμβουλή» κατά την προεκλογική εκστρατεία. «Ρωτάω τους ανθρώπους: «Αν αύριο ήσασταν Πρόεδρος της Δημοκρατίας και είχατε ένα μαγικό ραβδί, τι θα κάνατε;»».

*Mε πληροφορίες από: Dazed | Κεντρική φωτογραφία θέματος: Μια γυναίκα κρατάει ένα πλακάτ καθώς ο κόσμος συμμετέχει σε διαδήλωση που διοργανώνουν φεμινιστικές οργανώσεις για να διαμαρτυρηθούν κατά του γαλλικού ακροδεξιού κόμματος Εθνικός Συναγερμός (Rassemblement National – RN), ενόψει των επερχόμενων γαλλικών βουλευτικών εκλογών, στο Παρίσι, Γαλλία, 23 Ιουνίου 2024. REUTERS/Gonzalo Fuentes P

Sports in

Πότε έρχεται στην Ελλάδα ο Γιάρεμτσουκ για τον Ολυμπιακό (vids)

«Κλείδωσε» η άφιξη του Ουκρανού επιθετικού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024