Ο σκύλος της φυλής Ντόμπερμαν αναπτύσσει άρρηκτη σχέση με τους ανθρώπους του και είναι ιδανικός για «νταντά» των παιδιών της οικογενείας του. Προστατευτικός και με περίσσεια ενέργεια.

Χαρακτήρας – Προσωπικότητα – Εκπαίδευση – Ανάγκες

«Το Ντόμπερμαν είναι ένας σκύλος συντροφιάς, αλλά και φύλαξης. Ανήκει στην κατηγορία σκύλων εργασίας. Είναι, ίσως, η μόνη φυλή που δημιουργήθηκε μόνο για σωματοφυλακή και όχι για φύλαξη χώρου», διευκρινίζει η εκτροφέας της φυλής, Σίσσυ Κεχαγιά.

Για αυτό, όπως επισημαίνει, το Ντόμπερμαν είναι πολύ ανθρωποκεντρικό και δένεται στενά με την οικογένειά του. Μπορεί να γίνει η καλύτερη «νταντά» των παιδιών. Και αυτό γιατί είναι πολύ προστατευτικό και, παράλληλα, ευαίσθητο.

Είναι σκύλος εργασίας, που σημαίνει ότι έχει υψηλές απαιτήσεις για εκτόνωση

Τα Ντόμπερμαν έχουν μέσο όρο ζωής 10-12 χρόνια

«Με τους ξένους είναι αδιάφορο, αλλά και επιφυλακτικό. Από κουτάβι πρέπει να κοινωνικοποιηθεί σωστά, ώστε να αποκτήσει πολλές εμπειρίες. Είναι κατάλληλο για έμπειρους ιδιοκτήτες, γιατί είναι ιδιαίτερα έξυπνο και εκπαιδεύσιμο. Οπότε, ο χειρισμός του απαιτεί γνώσεις», υπογραμμίζει η κα Κεχαγιά.

Η εκπαίδευση του, τονίζει η εκτροφέας, επιβάλλεται από την πρώτη στιγμή που θα έρθει στο σπίτι. Χρειάζεται συνέπεια στην εκπαίδευση και σαφή όρια.
Συγχρόνως, απαιτείται σεβασμός και κατανόηση των αναγκών του.

«Είναι σκύλος εργασίας, που σημαίνει ότι έχει υψηλές απαιτήσεις για εκτόνωση. Δεν του αρκούν, μια απλή βόλτα, ένα χαλαρό περπάτημα και η εκπαίδευση βασικής υπακοής.
Για να γίνει ένας ισορροπημένος σκύλος, πρέπει να καλύπτουμε τις ανάγκες τους.
Έχει ανάγκη για παιχνίδι, για ασκήσεις άμυνας – δαγκώματα και για επαφή με τον άνθρωπο του», διευκρινίζει η εκτροφέας.


Επίσης, το Ντόμπερμαν απολαμβάνει να κοιμάται σε μαλακό κρεβάτι και, βέβαια, όπως τονίζει η κα Κεχαγιά, μέσα στο σπίτι. Αν ζει σε σπιτάκι έξω στον κήπο, δεν θα είναι ευτυχισμένο, γιατί αυτό το αντιλαμβάνεται ως τιμωρία.

Φροντίδα – Περιποίηση

Η φροντίδα ενός Ντόμπερμαν είναι απλή υπόθεση. Όπως αναφέρει η κα Κεχαγιά, για να έχει ένα λαμπερό και υγιές τρίχωμα, χρειάζεται τροφή καλής ποιότητας, σε συνδυασμό με μπάνιο και βούρτσισμα.

Υγεία

«Είναι απαραίτητο να επιλέξετε κουτάβι από γονείς που έχουν κάνει κάποιες εξετάσεις υγείας. Έτσι, ώστε να αποφύγετε κληρονομικές ασθένειες. Όπως είναι η μυοκαρδιοπάθεια DCM και η δυσπλασία ισχίων», διευκρινίζει η κα Κεχαγιά.

Τα Ντόμπερμαν έχουν μέσο όρο ζωής 10-12 χρόνια.

Μορφολογία – Χαρακτηριστικά

Το Ντόμπερμαν, όπως λέει η εκτροφέας, είναι μεσαίου μεγέθους και, σύμφωνα με το πρότυπο της φυλής, η ουρά και τα αυτιά δεν πρέπει να είμαι κομμένα.

Επίσης, σύμφωνα με την Federation Cynologique Internationale (FCI), τα αποδεκτά χρώματα της φυλής είναι το μαύρο πύρινο και το καστανό πύρινο.

Το ύψος στα αρσενικά είναι 68-72 εκατοστά στο ακρώμιο. Τα θηλυκά είναι ελαφρώς μικρότερα με ύψος 63-68 εκατοστά στο ακρώμιο.

Το βάρος κυμαίνεται για τα αρσενικά από 40 έως 45 κιλά, ενώ για τα θηλυκά από 30 έως 35 κιλά.

Ιστορία

«Το Ντόμπερμαν είναι σκύλος φύλακας, που δημιουργήθηκε από τον Louis Dobermann, ο οποίος ήταν κυνόφιλος και ασχολήθηκε με την εκτροφή σκύλων.

Επιθυμούσε να δημιουργήσει έναν σκύλο μεγάλου μεγέθους, ατρόμητο, έξυπνο και σωματοφύλακα. Συνεργάστηκε με τον Otto Goeller, με τον οποίο χρησιμοποίησαν διάφορες φυλές, ώστε να δημιουργήσουν πολύ καλούς φύλακες.

Διασταύρωσαν μια παλιά φυλή -πρόγονο του Γερμανικού Ποιμενικού-, το παλιό Γερμανικό Pincher, το Manchester Terie και το «xασαπόσκυλο» – πρόγονο του σημερινού Rottweiler. Ίσως, κι άλλες φυλές που δεν γνωρίζουμε.

Έτσι, έγινε η αρχή και φτάσαμε στη σημερινή μορφή», ενημερώνει η κα Κεχαγιά.

Συμβουλές

«Πρέπει να έχετε χρόνο και υπομονή για να μεγαλώσετε σωστά ένα Ντόμπερμαν. Είναι δύσκολος σκύλος. Χρειάζεται κατανόηση και τρυφερότητα. Επίσης, να είστε προετοιμασμένοι να ξεχάστε τι θα πει «ιδιωτική ζωή». Θα σάς ακολουθεί παντού. Θα σάς κοιτάει επίμονα και θα θέλει απλά να σάς αγγίζει», αναφέρει η κα Κεχαγιά.
Και καταλήγει: «Όμως όλα αυτά αξίζουν. Γιατί θα σάς ανταμείψει με μια υπέροχη συντροφιά. Θα σάς προσέχει και θα σάς λατρεύει με έναν μοναδικό τρόπο, που μόνο όσοι έχουν ζήσει με Ντόμπερμαν μπορούν να καταλάβουν».

Η εκτροφέας της φυλής Ντόμπερμαν, Σίσσυ Κεχαγιά